• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Kan Tozu Gübrelemesi Nedir?

DOĞAL GÜBRELER

Kan Tozu

Kan tozu mezbahalarda hayvan kesiminden arta kalan kanların kurutulmasıyla elde olunur. 100 kg sıvı kandan yaklaşık 20-25 kg kuru kan elde edilebilir. Kuru kanın azot kapsamı % 8-14 arasında değişirken P2O5 kapsamı da % 0,3-1,5 arasında ve K2O kapsamı da % 0,5- 0,8 arasında değişmektedir. Kan tozunda, yüksek düzeyde bulunan azot organik şeklinde olduğu için bitkiler bundan kolayca yararlanamazlar. Bu nedenle kan tozunun ekimden bir süre önce toprağa verilmesi ve dolayısıyla azotun mineralize olmasının sağlanması gerekir. Sağlıklı hayvanların kanından oluşturulan kan tozu pratikte çoğunlukla yemlerine karıştırılarak değerlendirilmektedir. Kan tozunun bu şekilde değerlendirilmesinin toprağa gübre olarak verilmesine göre daha ekonomik olduğu saptanmıştır.

 

Deri Tozu

Deri sanayii atıklarının öğütülmesiyle elde olunur. Deri tozunun azot kapsamı %6 -11 arasında ve P2O5 kapsamı da %0.5- 1.0 arasında değişmektedir. Deri tozundaki azottan bitkinin yararlanması çok güçtür. Çünkü deri tozundaki azotun toprakta mineralizasyonu oldukça uzun zaman almakta ve güç olmaktadır. Yapılan çalışmalar azotu nitrat şeklinde içeren gübrelerin bitki gelişmesi üzerine etkileri 100 olarak kabul edilirse, aynı koşullarda deri tozunun etkisinin ancak 10 olabildiğini göstermiştir. Deri tozu daha çok kompost yapımında değerlendirilmektedir.

 

Boynuz Ve Tırnak Tozu

Hayvan kesiminden arta kalan boynuz ve tırnakların öğütülmesi ile elde edilir. Boynuz ve tırnak tozunun N kapsamı % 10-150rasında değişmekte ve P2O5 kapsamı da % 1 den daha az bulunmaktadır. Boynuz ve tırnak tozunun da toprakla parçalanması güç ve zaman almaktadır. O nedenle gübre olarak kullanılması halinde ekimden çok önce toprağa verilmesi gerekir. Boynuz ve tırnak tozu daha çok bahçe tarımında kullanılmaktadır.

 

Guan

Deniz hayvanlarının ve kuşların dışkılarıyla yine bu hayvanların vücut arttıkları gauanoyu oluşturmaktadır. Guano bitkilerin dünyanın çeşitli yerlerinde ve özellikle adaların çevresinde fazla miktarlarda bulunmaktadır. Pasifik guano bitkilerinin ekonomik önemi son derece büyüktür.

 

Guano bitkileri yeni oluştuğu gibi çok eski de olabilir. Bu nedenle birikinti kalınlığı 0.3 m ile 60 m arasında değişmektedir. Guano griden koyu kahverengiye değin değişen bir renk gösterir. Guano oluştuğu koşullara, materyale ve uygulanan işlemlere bağlı olarak kapsamında önemli değişiklikler gösterir. Guanoda bulunan azotun büyük bölümü bitkiye yarayışlı haldedir. Toprağa karıştırma sonucu güç yararlanılabilir haldeki azot da yarayışlı hale geçer. Fermantasyon sonucu kimi guanolarda azotun tamamına yakın bölümü yiter. Böyle durumlarda guanonun fosfor kapsamı yüksektir. Bunlara fosfatik guanolar denir ve bunlardan Süperfosfat üretiminde de yararlanılır.

 

Fosfatik guanolar %20-25 P2O5 (%8-10 P) içerirler. Fosfor ise, kalsiyum, potasyum ya da amonyum fosfatlar halinde bulunur. Öte yandan yüksek düzeyde azot içeren guanolar Azotlu guanolar olarak isimlendirilir. Dünya piyasalarında satılan Peru guanoları bu sınıfa girer. Bu tip guanolar %11-16 N, %8-12 P2O5 (%3.5-5.2 P) ve %2-3 K2O (%1.6-2.4 K) içerirler.

 

Azotlu guanoların öteki organik gübrelere kıyasla gübre değerleri daha yüksektir. Örneğin azotu nitrat şeklinde içeren gübrelerin etki değerleri 100 olarak kabul edilirse azotlu guanoların etki değerlerinin 85 olduğu saptanmıştır. Guano özellikle bahçe tarımında ve sebzecilikte kullanılmaktadır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Kahve, Dünya genelinde, ticareti en değerli 2. üründür. (1.Petrol'dür)

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi