• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Fındıkta Külleme Hastalığı

(Phyllactinia guttata)

 

Etmenin Tanımı Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri

Yapraklardaki belirtiler Yaprak alt yüzeyindeki spor taşıyıcı yapılar Hastalık etmeni bir fungus olup, kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda geçirir. İlkbaharda fungus sporları normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte eder ve hastalığı başlatırlar.

Fındıkta Külleme Hastalığı

Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde beyaz fungus kolonileri görülür. Başlangıçta küçük (3–6 mm) ve tozlu beyaz olan Beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte spor içeren yapılar oluşur.

Fındıkta Külleme Hastalığı

Yapraklarda kahverengileşme ve kıvrılma belirtisi Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesi fındık kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Fındıkta Külleme

Ayrıca hastalıklı yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir ve bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda da ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir

 

FINDIKTA KÜLLEME MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler

  1. Bulaşma kaynaklarının azaltılması için dökü- len yapraklar yok edilmelidir.
  2. Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

 

Fındıkta Külleme Hastalığı Kimyasal Mücadele

1. ilaçlama: Önceki yıllardaki hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır.

 

2. ve diğer ilaçlamalar: Kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak, hastalık koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilir

 

KÜLLEME HASTALIKLARI

  1. Bağ Küllemesi (Uncinula Necator (schw.))
  2. Çileklerde Külleme (Sphaerotheca Macularis Fsp. Fragariae)
  3. Elma Küllemesi Hastalığı (Podosphaera Leucotricha)
  4. Fındıkta Külleme Hastalığı (Phyllactinia guttata)
  5. Güllerde Külleme Hastalığı (Sphaerotheca pannosa var. Rosae)
  6. Kabakgillerde Külleme Hastalığı (Erysiphe Cichoracearum)
  7. Tahıl Küllemesi (Erysiphe Graminis)

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi