• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin Ağaçlarında Bor Noksanlığı

Bor noksanlığı, zeytin ağaçlarının yaprak, sürgün ve meyvelerinde değişik belirti oluşturur. Yapraklardaki belirtiler, yaprak ucundan başlayarak sapa doğru yaprağın üçte ikisini kaplayacak şekilde soluk yeşil renk alarak ilerlemekte, daha sonra yaprağın sararıp dökülmesi şeklinde görülmektedir. Yapraklarda küçülme, kıvrılma, kalınlaşma, büzülme ve boğum araları kısalarak rozetleşme meydana gelir.

Zeytin Ağaçlarında Bor Noksanlığı

Sürgünlerdeki belirtiler sürgün ucunda kurumalar şeklinde görülür. Buna bağlı olarak, yan tomurcuklar faaliyete geçerek sürgün oluşumu artar. Ağaçlarda bodurlaşma ve çalılaşma görülür. Dallarda ve gövdede hatta yaprak saplarında çatlak ve yarıklar oluşabilir. Tomurcuk, çiçek ve meyve oluşumu engellenebilir. Meyvelerdeki belirtiler şekil bozuklukları olarak görülür. Meyve çekirdeğinde büyüme devam ederken, meyve kabuğunda büyümenin durmasıyla oluşan “maymun yüzlü” meyve oluşumu çok tipiktir.  Ayrıca çiçek ve genç meyve dönemlerinde dökümler tipik belirti şeklidir. Meyvelerde bor noksanlığı ürün miktarı ve kalitesini önemli ölçüde etkiler.

 

Hastalığın Görüldüğü Bitkiler

Zeytin ağaçlarında görülür.

 


Mücadele Yöntemleri


Kültürel Önlemler

  1. Tesis kurulmadan önce toprak analizi yapılarak topraktaki miktarı belirlenmelidir.
  2. Dikim, sulama gübreleme tekniğine uygun olarak yapılmalıdır.

 

Kimyasal Mücadele

  • Yeşil aksam uygulaması;
  • Birinci uygulama: Çiçeklenme öncesi,
  • İkinci uygulama: Meyve tutum döneminde,
  • Üçüncü ve diğer uygulamalar: 15 gün ara ile 2–3 kez yapılmalıdır.
  • Toprak uygulaması;
  • İlkbaharda sürgün gelişmesinin olduğu dönemde (mart-nisan) bir uygulama yapılır.


Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları

  1. Boraks 36,5 %: 250 g (Genç ağaçlara)
  2. Boraks 11,3 %: 500 g (Yaşlı ağaçlara)
KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi