• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

ORGANİK TARIMDA MEKANİK SAVAŞ

(Hastalık ve zararlılarla elle veya alet yardımıyla mücadele etmektir.)

 

Mekanik savaş nasıl yapılır?

Elle toplama

Özellikle biyolojik veya organik preparatla mücadele edilemeyen zararlılarla savaşta bazı böceklerin elle toplanması ve daha sonra imha edilmesi etkili olmaktadır. Yine grup halinde yaşayan zararlıların yaşadıkları bitki organlarıyla birlikte koparılıp uzaklaştırılması da faydalı olmaktadır. Aynı şey hastalıklı bitki parçaları ve yabancı otlar için de geçerlidir.

 

Tuzaklar

Zararlıların toplanması veya zararlı yoğunluğunun belirlenmesinde kullanılır. Ancak her türe özgü zararlıların biyolojisi bilinmeli ve buna uygun mekanik mücadele yöntemi kullanılmalıdır.

 

Biyoteknik Şavaşım Yöntemi (Tuzak Kullanımı) ne demektir?

Bitki zararlılarının her birinin kendi aralarındaki iletişim yollarından yararlanarak hareket halindeki erginlerini tuzaklar yardımıyla çekmeyi, toplamayı, yakalamayı ve imha etmeyi hedefleyen bir yöntemdir.

 

Tuzaklar 2 şekilde yarar sağlar

Üretim yerinde hangi zararlıların olduğunu ve yoğunluğunu belirlemek Mücadele amaçlı kullanmak

 

Değişik tuzaklar

Kaç tip tuzak vardır?

Koku (Feromon) Tuzakları

Bu tuzaklar böceklerin kendi aralarındaki haberleşmede kullandıkları kokulardan yararlanma esasına dayanır. Özellikle çiftleşme döneminde dişiler erkekleri cezbetmek amacıyla koku salgılarlar. Bu kokuları verebilen tuzaklar yardımıyla erkekler avlanarak dişilerin yumurta bırakması önlenmiş olur. Ancak her böcek türünün salgıladığı koku farklıdır. Bu nedenle her bir zararlı grubu için etkili olan tuzak tipini seçmek gerekir. Ülkemizde değişik zararlılara karşı geliştirilmiş koku tuzakları bulunmaktadır. Organik tarımda izin verilenlerin kullanılması gerekir.

 

Işık tuzakları

Böcekleri ışığa yönelterek yok etmeyi hedefleyen sistemlerdir.

 

Besin tuzakları

Böceklerin tercih ettiği koku ve besin maddeleri arazinin değişik yerlerine kaplar içinde konarak böceklerin toplanması ve imhasına yönelik hazırlanır. Şarap, sirke, şeker ve meyve suyu, pekmez, melas, şarap tortuları, su en fazla kullanılan materyallerdir.

 

Görsel Tuzaklar

Meyve sinekleri, galeri sinekleri için elverişlidir. Sarı renklileri en etkilisidir. Levhalara böcek öldürücü ilaçlar da sürülerek etkinliği artırılabilir. Zeytin sineğine karşı yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Tuzak kombinasyonları

Zararlıların özelliğine göre yukarıda belirtilen tuzakların bir veya ikisi bir arada kullanılabilir.

 

Tuzak Bitki

Böceklerin daha fazla tercih ettiği bitkiler tarla ve bahçe kenarlarına dikilebilir. Mısır kenarlarına şeker sorgum, lahanagillerin etrafına kolza ve hardal türleri dikilerek başarı sağlanabilir.

 

Uzaklaştırıcı Bitki

Bazı sap ve yaprak kurtlarının ergin kelebekleri bazı bitkilerin kokusundan hoşlanmamaktadır (kekik ve nane). Bu bitkilerin parsel kenarlarına dikilmesi ile mücadele yapılabilir.

 

Biyolojik Mücadele nedir?

Zararlıların doğal düşmanlarının aktif olarak kullanılmasını sağlayarak zararlılarla mücadele edilmesidir.

 

Biyolojik mücadeleye başlamadan önce nelerin bilinmesi gerekir?

 

Zararlı veya hastalığın doğal düşmanların tanınması,

Doğal düşmanların yaşam koşullarının bilinmesi (Ekolojik istekler, yer) Zararlı-doğal düşman Birbirleri ile ilişkilerinin, doğal düşmanların yaşayabileceği bitkilerin iyi bilinmesi gerekir. Yapılan çalışmalar sonucunda pek çok biyolojik preparat geliştirilmiştir. Ancak Tarım Bakanlığı’nın ve KSK kuruluşunun onayladığı preparatların kullanılması gerekir. Biyolojik savaşta kullanılan preparatların 2 ana hedefi vardır.

 

Avcı Böceklerin Artırılması

Avcı böceklere konukçuluk edecek bitki türlerine ekim nöbetinde yer verilmesi gerekmektedir. 

 

Doğal düşmanların çoğaltılıp salınması

Kontrollü koşullarda pek çok avcı böcek türü üretilerek bahçelere salınabilmektedir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi