• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Bitki Besin Noksanlığı Denemeleri

Artan nüfus yoğunluğu, azalan tarım alanları bilim adamlarını ve sanayicileri birim alandan daha fazla ürün elde çalışmalarına yöneltmiştir. Üniversiteler yapmış oldukları denemelerde bitki besin maddeleri üzerinde çeşitli denemelerde bulunmakta ve bunları sürekli olarak çiftçinin ve gübre üreticisi firmaların bilgisine sunmaktadır. Bilim adamlarınca toprak pH sı, azot, fosfor, potasyum, bakır, bor, çinko, demir, mangan, magnezyum, kalsiyum, molibden, selenyum, gibi elementlerin verim üzerindeki etkileri araştırılmış ve araştırılmayada devam edilmektedir. 

 

Yapılan bu araştırmalarda bitkinin çeşitli dönemlerde çeşitli bitki besin elementlerine ihtiyaç duyduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu tespitler verim üzerinde bir hayli etkili olduğu tespit edilmiştir. Her geçen gün sadece makro bitki besin maddelerinin değil, aynı zamanda mikro besin elementi eksikliklerinde büyük bir oranda verim kaybına neden olduğu görülmüştür. Yine bu araştırmalarda bir bitki besin elementi fazlalığının diker bir bitki besin elementini bağladığı ve o elementin var olmasına karşı bitki tarafından alınamadığı saptanmıştır.

 

Toprak pH sının birçok elementi bağladığını ve bitki tarafından alınamaz hale getirildiği gözlemlenmiştir. Yine yapılan bu araştırmalar neticesinde toprak ph sının 6.4 seviyelerine getirildiğinde bağlanan besin elementlerinin tekrar serbest hale geldiği ve bitki tarından kullanıldığı görülmüştür. Bu sayede taban gübrelemelerinin daha verimli kullanılması aynı gübrenin yıl içerisinde tekrar tekrar kullanılmasının önüne geçilmiştir.

 

Yapılan araştırmalarda toprağın asitlik veya alkaliliki, yine bitki tarafından kullanılabilecek asit türevleriyle istenilen dengeye getirilmiştir. (bakınız resim 5) Üniversitelerce yapılan bu araştırmalar firmamızın teknik elemanlarınca takip edilmektedir. Araştırma sonuçları teknik ekiplerce bir değerlendirmeye tabi tutulmakta, kimyacılarımız bu değerleri ziraat mühendisi, çiftçilerle paylaşmaktadır.

 

 

Onların da görüşü alındıktan sonra her ülke için farklı bitkinin gelişmesi için gerekli olan 8 temel faktör,

  • 1- Gün süresi
  • 2- Işık
  • 3- Sıcaklık
  • 4- Soğuk
  • 5- Isı
  • 6- Su
  • 7- Ph
  • 8- Bitki besini eksiklikleri

 

Gibi değerler göz önünde bulundurularak üretim için laboratuar denemeleri başlatılmaktadır. (örnek: Karadeniz sahilinin çok yağmurlu olması, ülkemizin güneyinin gün bazında daha az yağmur alması genelde güneş ışığının yakıcı etkisinin fazlalığı). Laboratuar da üretilen ürünler ilk önce laboratuar şartlarında denenmekte, daha sonra çeşitli çiftçilerimizin bahçelerinde denenmektedir. Sonuçlar gözden geçirilmekte gerekirse tekrar laboratuar denemeleri yapılmakta ve çiftçiye en uygun ürün sunulmaktadır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi