• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Aralık 2024 Pazartesi

Zeytin Fidan Tırtılı Kimyasal Mücadele

Zeytin Fidan Tırtılı Kimyasal Mücadele

ZEYTİN FİDANTIRTILI

(Palpita unionalis)

 

ZEYTİN FİDANTIRTILI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Genel görünüşü parlak beyaz renkte olup, ön bacakları hariç böceğin tüm vücudu beyaz pullarla kaplıdır. Hafif şeffaf görünümü olan ön kanatların yan kenarları saçaklıdır. Larvası yumurtadan ilk çıktığı zaman sarı renkte olup, daha sonra yeşile döner. Zeytin fidan tırtılı, Bursa ili koşullarında kışı son dönem larva olarak toprak altında geçirir. Bursa ili zeytinliklerinde ağustos, eylül ve ekim kasım aylarında birbiri içine girmiş 2 döl ve 1 kısmi döl verir.

 

ZEYTİN FİDANTIRTILI ZARAR ŞEKLİ

Yumurtadan çıkan Zeytin fidan tırtılı larvaları, taze bir yaprak arar ve bunun üzerinde beslenmeye başlar. Yeni çıkmış larvanın ilk tercihi, taze zeytin fidanları veya sürgünleridir. Zeytin fidan tırtılı 3. larva döneminden sonra çok oburca beslenmekte ve zeytin yapraklarının tamamını tüketmektedir.

Özellikle son dönem larvanın zararı çok önemlidir. Larvalar, zeytin fidan-Zeytin fidan tırtılı larvalarının tüm taze sürgünlerini, zeytin ağaçlarının ise ertesi yıl meyve verecek yeni sürgünleri ile diğer sürgünlerini tamamen yemektedir. Larva popülasyonunun çok yüksek olduğu durumlarda ise, 3. larva döneminden sonra zeytinin ben düşme döneminde olgunlaşmamış meyvelerle de beslenirler. Larvalar, zeytin meyvelerinin kabuğunu kemirerek beslenmeye başlar ve meyve etini çekirdeğe kadar yemek suretiyle zarar yapar. Zeytin fidan tırtılı, ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda yayılış göstermektedir.

 

ZEYTİN FİDANTIRTILI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Zeytin fidan tırtılının birçok konukçusu vardır. Ülkemizde Zeytin dışında Dişbudak, Yasemin, Kurtbağrı ve Akçakesme üzerinde beslendiği görülmüştür.

 

ZEYTİN FİDANTIRTILI MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Bahçe kenarlarında veya çevresinde bulunan zararlının diğer konukçularının yok edilmesi birinci döl larvalarının beslenmesini engellemesi bakımından yararlıdır. Ayrıca, toprak altında kışlayan larvaların soğuk günlerde toprak yüzeyine çıkarılması için kış aylarında yapılacak toprak sürümü yararlıdır. Son olarak, ilk dönem larvaların obur sürgünleri sevdiği ve bunlar üzerinde kolay gelişebildiği göz önüne alınarak, bunların temizlenip yakılması ve böylece larva popülasyonunun düşürülmesi mümkündür.

 

ZEYTİN FİDANTIRTILI KİMYASAL MÜCADELE

Ülkemizde bu konuda yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

 

ZEYTİNDE GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Maydonozda Ispanaktan Daha Fazla Demir Vardır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi