Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Gül Hortumlu Böceği Ilaçları
Gül Hortumlu Böceği
(Rhynchites Hungaricus (hbst.))
GÜL HORTUMLU BÖCEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ergin 5-7 mm uzunlukta hortumlu bir böcektir. Baş, anten, hortum, bacaklar ve üst kanatların ortası siyah, üst kanatların yan tarafı ve pronotum kırmızı renktedir. Hortum uzun, gözler büyüktür. Larva fildişi renkli, tombul, kıvrık ve ayaksızdır. Yumurta, açık sarı, oval şekilli ve parlaktır.
Erginler genel olarak nisan sonu ve mayıs başlarında gül tomurcuklan üzerinde görülürler. Güneşli saatlerde hareketlidirler. Tehlike anında kendilerini toprağa atıp saklanırlar. Dişiler yumurtalarını açılmakta olan gül tomurcukları içine koyarlar. Hortumları ile önce tomurcuklarda delikler açarlar.
Genellikle yumurtalarını çanak yapraklarının çevrelediği kısmın altına açtığı delikler içinde 2 mm kadar derinliğe bırakır. 8-12 Günde açılan yumurtalardan çıkan larvalar tomurcuk içinde beslenirler. Olgun larva tomurcukları terk ederek toprak içine geçer. Kışı toprakta 2-8 cm derinlikte oval şekilde bir kokon içinde olgun larva halinde geçirirler. Erken ilkbaharda pupa olurlar. Yılda bir döl verir.
GÜL HORTUMLU BÖCEĞİ ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Erginlerin açılmakta olan tomurcuklarda yaptığı zarar önemlidir. Yumurtlama sırasında tomurcukları kırparak yere serer, bir kısım tomurcuklar da dallarda asılı kalır. Genel olarak zarar gören tomurcuklar açılmaz, çiçeklenme anormal olur, verim azalır. Zararlının İzmir, Afyon, Ankara, Burdur, Çorum, Isparta ve Konya'da bulunduğu saptanmıştır.
GÜL HORTUMLU BÖCEĞİ KONUKÇULARI
Yağ ve süs gülleri zararlının konukçuları olarak bilinir.
GÜL HORTUMLU BÖCEĞİ MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
Delinmiş gül tomurcuklarının koparılıp yok edilmesi, yoğunluğun azalması ve gelecek yılın zararını önlemesi bakımından önemlidir.
Kimyasal Mücadele
Zararlının yaşayışı dikkate alınacak olursa, nisan sonu ile mayıs ortası ilaçlama için en uygun zaman olarak seçilebilir. İlaçlamaya geçebilmek İçin nisan sonundan itibaren haftada iki kez olmak üzere güllükler kontrol edilmeli, tesadüfen seçilen 100 tomur¬cuktan 5'inde ergin görüldüğünde ilaçlamaya geçilmelidir.
Güllüklerin her tarafının İyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. Rüzgarlı havada ilaçlama yapılmamalı, ilaçlamadan hemen sonra yağmur yağarsa tekrarlanmalıdır. Sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda ilaçlama yapılmamalı, genellikle sabah veya akşam saatleri seçilmelidir.
İlaçlamadan üç gün sonra güllüklere köşegenler doğrultusunda girilir. İlaçlı ve ilaçsız alanlardan tesadüfen seçilen 100 tomurcuktan kaçında zararlının erginlerinin bulunduğu saptanır. Elde edilen sonuçlar, ilaçlamaya başlama zamanının tayini için gerekli olan zararlı adedi ile karşılaştırılarak ilaçlamanın başarılı olup olmadığına karar verilir.
GÜL HORTUMLU BÖCEĞİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI
Etkili madde adı ve oranı | Formülasyonu | Doz 100 lt suya | İlaçlama ile hasat arası süre (Gün) |
Malathion % 25 | WP | 200 g | |
Malathion 190 g/l | EM | 250 ml |
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Gül Hortumlu Böceği 25 kb
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri