• notifications1
  • menü

Bugün : 8 Ekim 2024 Salı

Fındık Teke Böceği Larvası

Fındık Teke Böceği Larvası

Fındık Teke Böceği  

(Oberea Linearis)

 

FINDIK TEKE BÖCEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Ergin 11-15 mm boyunda, siyah renkli bir böcektir. Vücut kenarları uzunluğuna paraleldir. Antenler uzun ancak vücut boyundan kısadır. Larva, mum sarısı renkte 20-25 mm  uzunluktadır. Erginler mayıs ve haziran aylarında çıkarlar. Çiftleşen dişiler yıllık sürgünlerin uçtan itibaren 10-15 cm aşağıda yumurtalarını koyarlar. Yumurtadan çıkan larvalar iki yıllık sürgünlere geçerek ilk yıl yukarıdan aşağıya doğru 40-60 cm uzunluğunda galeri açarlar.

Fındık Teke Böceği

FINDIK TEKE BÖCEĞİ ZARAR ŞEKLİ

Bir veya iki yıllık genç sürgünlerin özünde beslenen larvalar, uzunluğuna paralel galeriler açar, sürgünlerin kurumalarına neden olur. Yoğunluğunun fazla olduğu bahçelerde önlem alınmazsa önemli ölçüde zararlar yaparlar.

Fındık Teke Böceği

FINDIK TEKE BÖCEĞİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Başlıca konukçusu fındıktır. Nadiren ceviz, gürgen, kızılağaç, kavak, karaağaç ve dişbudak konukçuları arasındadır. Karadeniz bölgesinde fındık zararlısı olarak bilinmesine rağmen, kiraz, dut, elma, narenciye, kızılağaç, böğürtlen, saparna ve fındık altlarında bulunan yabancı otlar diğer konukçularıdır.

 

FINDIK TEKE BÖCEĞİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

Kültürel Önlemler

Genç sürgünlerde larvaların iyice belirginleştiği temmuz ortalarından yaprak dökümüne kadar olan süre içinde kurumakta olan tüm uç sürgünler kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Kimyasal mücadeleye karar vermek için temmuz ortalarında zarar gören sürgünlerden yararlanılmalıdır. Bu dönemde rasgele seçilen 10 ocakta tüm sürgünler kontrol edilir ve ortalama bir ocakta 5 den fazla zararlı sürgün bulunursa orada ilaçlama yapılır. Zarar oranı eşiğin altında olan bahçelerde mekaniksel mücadele yapılmalıdır. İlaçlama, çıkan erginlerin yumurta bırakmalarını engellemek amacıyla yapılacağı için ilaçlamaya mayıs ortalarından sonra başlanır.

 

FINDIK TEKE BÖCEĞİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Carbaryl % 5  TOZ  3-3,5 KG   
Carbaryl % 85 WP 150 GR 75
Dioxacarb % 50 WP 100 GR 50
Methiocarb % 2  TOZ 3-3,5 KG  
Methiocarb % 50 WP 150 GR  75

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Papatya Sadece Koparıldığı Zaman Kokar.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi