Kültür mantarı yaygın olarak Agaricus bisporus yetiştiriciliği, kontrollü bir ortamda gerçekleştirilen ve hassas sıcaklık, nem ve karbondioksit yönetimi gerektiren aşamalı bir süreçtir. İşte profesyonel kültür mantarı yetiştiriciliğinin adım adım süreci:

🍄 Kültür Mantarı Tarımı Aşamaları

Kültür mantarı yetiştiriciliği, esas olarak Kompost Hazırlığı, Kuluçka (Misel Gelişimi) ve Ürün (Hasat) Dönemi olmak üzere üç ana aşamadan oluşur.

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

1. Hazırlık ve Kompost Üretimi (Besin Ortamı)

Kültür mantarının besin kaynağı olan kompost, mantar yetiştiriciliğinin en kritik ve teknik kısmıdır. Kaliteli kompost, yüksek verimin anahtarıdır.

Aşama Süre İşlem Önemli Koşullar
A. Kompost Hammaddeleri - Saman (genellikle buğday), at gübresi (tercihen), alçı taşı, azotlu aktivatörler (üre, amonyum sülfat vb.) ve su kullanılır. Samanın kuru ve temiz olması önemlidir.
B. Ön Islatma ve Fermantasyon (Dış Mekan) 10-20 gün Hammaddeler ıslatılır, karıştırılır ve yığınlar halinde aerobik (oksijenli) fermantasyona bırakılır. İç sıcaklığın $70-80^\circ C$ aralığına ulaşması hedeflenir. Bu, zararlı organizmaları öldürmeye başlar. Kompost sık sık karıştırılarak havalandırılır.
C. Pastörizasyon ve Koşullandırma 6-10 gün Yığın, özel buhar odalarına alınır. Buhar yardımıyla sıcaklık $60^\circ C$ seviyesine çıkarılarak 12 saat tutulur. Ardından sıcaklık kademeli olarak düşürülür. Bu aşama, komposttaki zararlıları ve rekabetçi mikroorganizmaları tamamen yok ederken, miselin kullanacağı besinleri oluşturur. Amonyak kokusunun tamamen kaybolması gerekir.

2. Misel Gelişimi (Kuluçka Dönemi)

Pastörize edilmiş ve soğutulmuş komposta, mantar tohumu olarak bilinen miseller eklenir.

A. Misel Ekimi - Kompost sıcaklığı $20-25^\circ C$'ye düştükten sonra misel taneleri kompost ile karıştırılır veya yüzeye serpilir. Kompostun nem oranı yaklaşık %65-67 olmalıdır.
B. Kuluçka (İnkübasyon) 15-20 gün Misellerin tüm kompostu sararak beyazlatması beklenir. Oda Sıcaklığı: $23-27^\circ C$ (Kompost iç ısısı $26-27^\circ C$). CO2 Konsantrasyonu: Yüksek ($5000-12000$ ppm). Oda havalandırılmaz, kapalı tutulur.
C. Örtü Toprağı Serilmesi - Miseller kompostu tamamen sardıktan sonra, kireçli ve nemli torf (turba) veya özel örtü toprağı, kompostun üzerine $3-5 \text{ cm}$ kalınlığında serilir. Örtü toprağı da misel gelişimine uygun nemde olmalıdır (yaklaşık %72-76 nem).

3. Ürün Dönemi (Hasat)

Örtü toprağının da misellerle sarılmasından sonra, ortam koşulları değiştirilerek mantar taslaklarının oluşumu (pin oluşumu) teşvik edilir.

A. Şapka (Pin) Oluşumu 8-10 gün Oda sıcaklığı ve $\text{CO}_2$ seviyesi düşürülerek taze hava verilmeye başlanır. Hava Sıcaklığı: $17-18^\circ C$'ye düşürülür. Nem: %90-95 aralığında tutulur. Havalandırma: $\text{CO}_2$ seviyesi $1000-1200$ ppm'ye çekilir (Taze hava verilir).
B. Hasat (Flaş Dönemleri) 35-45 gün İlk taslaklar nohut büyüklüğüne ulaştıktan sonra mantarlar olgunlaşır ve toplanmaya başlanır. Sıcaklık: $15-18^\circ C$ sabit tutulur. Sulama: Hasat döneminde mantarın su ihtiyacı artar. Toplanan $1 \text{ kg}$ mantar için yaklaşık $1 \text{ litre}$ su hesap edilir. Flaş aralarında kuvvetli sulama yapılır.
C. Flaşlar - Kültür mantarı hasadı, arka arkaya gelen 3 ila 5 flaş (ürün dalgası) halinde yapılır. Her flaş arasında sulama ile bir sonraki flaş için taslak oluşumu tetiklenir. Toplam üretim süresi (ekimden son hasada) yaklaşık 60-110 gün sürer.

⚠️ Başarı İçin Kritik Koşullar

• Sıcaklık ve Nem Kontrolü: Mantar yetiştiriciliği tamamen kontrollü bir ortam gerektirir. Odaların iyi izole edilmiş, ısıtma, soğutma ve nemlendirme sistemleri ile donatılmış olması şarttır.

• Hijyen: Mantarhane içindeki hijyen, hastalık (kuru kabarcık, küf) ve zararlı (sinek, nematod) oluşumunu engellemek için hayati öneme sahiptir. Odaların düzenli olarak formaldehit veya DDVP gibi ilaçlarla dezenfekte edilmesi gerekir.

• Karbondioksit CO2 Yönetimi: Kuluçka döneminde yüksek CO2 istenirken, meyve oluşumu ve hasat döneminde bol taze hava ile $\text{CO}_2$ seviyesinin düşürülmesi şarttır.

Ticari bir üretim düşünüyorsanız, ilk aşamada hazır miselli kompost alarak üretime başlamanız, kompost hazırlama aşamasındaki teknik riskleri en aza indirerek daha güvenli bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

Konu Görselleri
  • Kültür Mantarı Tarımı Nasıl Yapılır?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
D
  • Diyar
  • ***@sorhocam.com
Günümüzde uygulanan kültür mantarı yetiştiriciliği araştırılması
E
  • Erol
  • ***@sorhocam.com
En ideal oda ölçüsü kaça kactir
G
  • Gizem
  • ***@sorhocam.com
Üretim ve çadır kurulumu hakkında detaylı bilgi alabilir miyim
H
  • Hümmət
  • ***@sorhocam.com
Azərbaycanda isti iqlim şəraitində yerüstü anbarda göbələk yetişdirmək olar?
HS
  • Huriye Sude
  • ***@sorhocam.com
Kültür mantarı yetiştiriciliği
RK
  • ramazan kaya
  • ***@sorhocam.com
merhabalar 60 metre kare bir alanda ranza sisteminde kaç mumluk aydınlatma yapılmalıdır.Aydınlatmanın mantar yetiştiriciliğinde bir önemi varmıdır.
teşekkürler
EA
  • Erhan Arslan
  • ***@sorhocam.com
Bu işi bana öğretecek birisi lazım parasıyla danışmanlık verebilecekler bana ulaşsın lütfen
A
  • Adnan
  • ***@sorhocam.com
Mantar geliştirmem istiyorum yardımcı olurmusunuz tşklr
S
  • Sorhocam
  • ***@sorhocam.com

Yaklaşık 6 ton mantar alırsınız. %30 a tekabül eder.

ZS
  • Zeynep Sür
  • res***@hotmail.com
Merhabalar kısa bir sorum olucak, 20 tona tekamul eden 1200 saksı kompostdan 2 ayın sonunda kaç kg verim alabiliriz. Mesajımın cevabını mail olarak verirseniz cok sevinirim. Teşekkür ederim
A
  • Admin
  • ***@sorhocam.com
Mikail bey iletişim bilgilerinizi bize iletişim panelinden gönderirseniz yardımcı olalım inş.
M
  • Mikail
  • ***@sorhocam.com
Kültür mantarı yetiştirciliği üzerine bilgi ve destek için aradım.
AS
  • Ali Sandal
  • ***@sorhocam.com
Evin bodrumunda mantar yetiştirmek istiyorum. Kokunun çevreyi rahatsız etmeesi için nasıl bir önlem alınması gerekir?
A
  • Admin
  • ***@
Tşk selçuk bey. Bu konumuzda mantar yetiştiriciliği ile ilgili tüm detaylara yer verdik.
  • selçuk şat
  • ***@
çok mükemmel olmuş ellerinize sağlık
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?