Adım Adım Havuç Yetiştiriciliği: Tohumdan Hasata Havuç Bakımı

Havuç yetiştiriciliği adım adım nasıl yapılır? Tohum seçimi, ekim, sulama, gübreleme, hastalık kontrolü ve hasat rehberi ile sağlıklı havuçlar yetiştirin.

🥕 Havuç Nedir?

Havuç, köklü ve besleyici bir sebze türüdür, beta-karoten ve lif açısından zengindir. Taze tüketim, salata, yemek ve turşu yapımında yaygın olarak kullanılır. Türkiye’de hemen her bölgede yetiştirilebilir ve tarımı oldukça pratiktir.

Adım Adım Havuç Yetiştiriciliği: Tohumdan Hasata Havuç Bakımı

🌱 Havuç Yetiştiriciliği Adım Adım

1️⃣ İklim ve Toprak Seçimi

• İklim: Ilıman ve serin iklimleri tercih eder; aşırı sıcak veya donlu bölgeler verimi düşürür.

• Toprak: Gevşek, kumlu-tınlı, humusça zengin ve iyi drene edilmiş topraklar ideal. pH: 6–7.

2️⃣ Tohum Seçimi

• Bölgeye uygun erken, orta veya geç olgunluklu çeşitler seçilmelidir.

• Sağlıklı ve hastalıksız tohum kullanımı verimi artırır.

3️⃣ Ekim Zamanı ve Yöntemi

• İlkbahar ekimi: Mart–Mayıs

• Sonbahar ekimi: Ağustos–Eylül (iklim uygun ise)

• Ekim derinliği: 1–2 cm, sıra arası: 20–30 cm, sıra üstü mesafe: 2–3 cm

4️⃣ Sulama

• Toprağın nemli kalması gerekir; özellikle kök oluşum ve meyve büyüme döneminde düzenli sulama yapılmalıdır.

• Aşırı sulama kök çürümesine yol açabilir.

5️⃣ Gübreleme

• Ekim öncesi toprak analizine göre azot, fosfor ve potasyum dengeli şekilde verilmeli.

• Organik gübre (kompost veya çiftlik gübresi) toprağın verimini artırır.

6️⃣ İnceleme ve Aralama

• Fideler çıktıktan sonra güçsüz veya birbirine yakın kökler aralanmalıdır.

• Bu sayede havucun düzgün ve iri kökleri oluşur.

7️⃣ Hastalık ve Zararlılar

• Yaygın sorunlar: Kök çürüklüğü, mildiyö, yaprak bitleri

• Düzenli kontroller, mantar ilaçları ve biyolojik mücadele ile önlenebilir.

8️⃣ Hasat

• Erken çeşitler: 70–80 gün

• Orta çeşitler: 80–120 gün

• Geç çeşitler: 120–150 gün

• Kökler toprağın 2–3 cm üstünden çekilerek hasat edilir.

9️⃣ Depolama ve Saklama

• Hasat sonrası kökler temizlenip, serin ve nemli yerlerde saklanır.

• Uzun süreli depolama için nem %90 civarında ve 0–4°C ideal.

Konu Görselleri
  • Adım Adım Havuç Yetiştiriciliği: Tohumdan Hasata Havuç Bakımı
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
S
  • Sorhocam
  • admin@sorhocam.com

💬 ''Adım Adım Havuç Yetiştiriciliği: Tohumdan Hasata Havuç Bakımı'' konu başlığı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi buraya yazabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarız! 😊

BU KATEGORİYE AİT BENZER KONU BAŞLIKLARI
Domates yetiştiriciliği adım adım nasıl yapılır? Tohum seçimi, fide dikimi, sulama, gübreleme, hastalık kontrolü ve hasat rehberi ile sağlıklı domatesler yetiştirin. 🌿 domates nedir? Domates, mutfakların vazgeçilmez sebzelerinden biri olan, vitamin ve antioksidan açısından zengin bir bitkidir. Devam Et
Adım adım marul yetiştiriciliği evde yetiştirilen marul, hem tadında hem de a vitamini içeriğinde, dışarıdan satın alınan alternatiflerden çok daha üstün! İşte bahçenizde marul ekilme, büyütme ve hasat şekli. Marul, ilkbaharda iyi yetişen ve çoğu bölgede düşen serin mevsim mahsulüdür. Devam Et
Yeşil fasulye yetiştiriciliği adım adım nasıl yapılır? Tohum seçimi, ekim, sulama, gübreleme, hastalık kontrolü ve hasat rehberi ile sağlıklı yeşil fasulyeler yetiştirin. 🌿 yeşil fasulye nedir? Yeşil fasulye, lif ve protein açısından zengin, taze tüketilen bir sebze türüdür. Devam Et
Enginar yetiştiriciliği nasıl yapılır? İdeal toprak ve iklim şartları, ekim, sulama, gübreleme ve hasat yöntemleri ile verimli ve sağlıklı enginar yetiştirmenin püf noktalarını öğrenin. Enginar yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devam Et
Şalgam yetiştiriciliği nasıl yapılır? Doğru toprak hazırlığı, ekim zamanı, sulama, gübreleme ve hasat yöntemleriyle kaliteli ve verimli şalgam yetiştirmenin ipuçlarını keşfedin. Şalgam yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devam Et
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu | Şifremi Unuttum?