Kiraz Ve Vişne Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kiraz ve Vişne Yetiştiriciliği: Adım Adım Rehber

Kiraz ve vişne yetiştiriciliği, doğru iklim, toprak ve bakım teknikleri ile yüksek verim sağlayabilir. Hem ev bahçelerinde hem de ticari üretimde uygulanabilecek bu rehber, dikimden hasata kadar tüm süreci detaylandırmaktadır.

Kiraz Ve Vişne Yetiştiriciliği

1. Kiraz ve Vişne İçin İdeal İklim ve Toprak

Kiraz ağaçları ılıman iklimleri tercih eder ve kışın yeterli soğuk saatine ihtiyaç duyar (800–1200 saat). Geç donlardan korunmuş ve rüzgârsız alanlar idealdir.

Vişne ise daha soğuğa dayanıklıdır ve hafif killi-tınlı, iyi drene edilmiş topraklarda daha iyi yetişir. Her iki meyve türü için pH değeri 6–6,8 arasında olmalıdır. Toprak analizi ile eksik besinler belirlenip gübre ile takviye edilmelidir.

2. Fidan Seçimi ve Dikim

• Kiraz çeşitleri: Napoleon, Lambert, Stella, Bing

• Vişne çeşitleri: Montmorency, Morello, Griotte

Dikim aralığı:

• Standart ağaçlar: 5–6 m

• Yarı bodur ağaçlar: 3–4 m

Dikim çukurlarına organik gübre eklemek kök gelişimini destekler. Çapraz tozlaşma için farklı uyumlu çeşitlerin birlikte dikilmesi verimi artırır.

3. Sulama ve Budama

Kiraz ve vişne ağaçları derin köklüdür, fakat meyve dolum döneminde düzenli sulama şarttır. Damla sulama, su tasarrufu sağlar ve hastalık riskini azaltır.

Budama, hava sirkülasyonu ve meyve verimi için önemlidir. İlk yıllarda şekil budaması yapılmalı, sonrasında kış sonunda ve yaz ortasında hafif budama uygulanmalıdır.

4. Gübreleme ve Bakım

• İlk yıllarda azot ağırlıklı gübreleme

• Meyve tutumundan sonra fosfor ve potasyum desteği

• Organik gübre toprağı zenginleştirir

Düzenli kontrol ile hastalık ve zararlılara karşı önlem alınmalıdır. Kirazda kireçlenme, kiraz pası; vişnede yaprak lekesi ve monilya sık görülür. Zararlılar arasında kiraz sineği ve vişne sineği yer alır

5. Hasat ve Depolama

• Kiraz: Haziran–Temmuz

• Vişne: Haziran sonu–Temmuz başı

Meyveler saplarıyla birlikte elle toplanmalı ve hızlıca soğutulmalıdır. Soğuk zincir sağlanırsa 0–2°C ve %85–90 nemde taze tüketim veya işleme için saklanabilir.

Anahtar Kelimeler

Bu makalede kullanılan anahtar kelimeler:

• Kiraz yetiştiriciliği

• Vişne tarımı

• Kiraz ağacı bakımı

• Vişne dikimi

• Meyve bahçesi kurulumu

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
Konu Görselleri
  • Kiraz Ve Vişne Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
5
  • 59575
  • ***@sorhocam.com
benim 25 adet kiraz ağacım var.verim düşük ve taneler küçük oluyor.tanelerin iri olması..döllemenin çok olması için hangi ilaçları kullanmalıyım.bu ılaçları nerden ve nasıl alabilirim.tşkler.
MA
  • Mehmet Arslantas
  • ***@sorhocam.com
Merhabalar efendim vişne hakkında hasat dönemi yaklaştı ve herhangi Bi ilaç atmamız gerekli mi sert çekirdekli de pek bilgim yok hasattan önce atmam gereken Bi ilaç önermek isterseniz bekliyorum
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?