⛑️ İlk Yardım Nedir?

İlk yardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin profesyonel yardımı sağlanana kadar olay yerinde bulunan imkânlarla yapılan anlık ve geçici müdahaledir.

1. İlk Yardımcının Temel Amaçları

İlk yardımın temel amaçları, üç hayati önceliğe odaklanır:

• Yaşamı Korumak: En önemli amaç, hasta veya yaralının temel yaşam fonksiyonlarını (nefes, dolaşım ve bilinç) sürdürmesini sağlamak ve hayatını kurtarmaktır.

• Durumun Kötüleşmesini Önlemek: Yaralanmanın veya hastalığın ilerlemesini durdurmak, mevcut durumu stabil tutmak (örneğin, kanamayı kontrol altına almak, kırığı sabitlemek).

• İyileşmeyi Kolaylaştırmak: Hızlı ve etkili müdahale ile kalıcı hasar riskini azaltmak ve hastanın tıbbi tedaviye hızlıca geçişini sağlamaktır.

2. İlk Yardım ve Acil Tedavi Arasındaki Fark

Bu iki kavram sıklıkla karıştırılır, ancak aralarında net bir ayrım vardır:

Özellik İlk Yardım Acil Tedavi
Yapan Kişi İlk Yardım Eğitimi almış herhangi biri (halktan biri). Sağlık personeli (Doktor, hemşire, paramedik).
Kullanılan Malzeme Olay yerinde bulunan malzemeler (el bezi, giysi, sopa, vs.). İlaç, serum, tıbbi cihazlar, özel ekipman.
Uygulama Alanı Olay yerinde, ambulans gelene kadar. Acil servis, ambulans veya hastane.

Özetle: İlk yardım; teşhis, tedavi veya ilaç kullanmayı içermez. Sadece hayati tehlikeyi ortadan kaldırmayı veya azaltmayı hedefler.

3. İlk Yardım Uygulamalarının Temel Sırası

Tüm ilk yardım uygulamaları, uluslararası kabul görmüş olan KBK kuralına (Koruma, Bildirme, Kurtarma) göre yapılır.

1. Koruma: Olay yerini güvenli hale getirme.

2. Bildirme: Acil servis (112) aranır.

3. Kurtarma: Hasta/yaralıya hızlı ve etkili müdahale (Bilinç, Solunum ve Dolaşım kontrolü).

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
Konu Görselleri
  • İlk Yardım Nedir?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?