ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi'ni (BGYS) kurmak, bir dizi sistematik adım gerektiren ve genellikle Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsünü takip eden kapsamlı bir projedir.

🔒 BGYS Kurulumunun 7 Adımı

1. Planlama ve Organizasyon 🧭

• Kapsam Belirleme: BGYS'nin sınırlarını, yani hangi bilgi varlıklarını, hangi iş süreçlerini ve kuruluşun hangi birimlerini kapsayacağını tanımlayın.

• Politika ve Liderlik Taahhüdü: Üst yönetimin, bilgi güvenliğine olan bağlılığını ve BGYS için gerekli kaynakları sağlama taahhüdünü belirten resmi bir Bilgi Güvenliği Politikası yayımlayın.

• Ekip Oluşturma: BGYS projesini yönetecek ve kuracak yetkili bir ekip atayın.

2. Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi ⚠️

• Risk Metodolojisi: Kuruluşunuz için uygun bir risk değerlendirme metodolojisi belirleyin (Örn: Neyi, nasıl, ne zaman, kimin değerlendireceği).

• Varlıkların Belirlenmesi: Korunması gereken tüm bilgi varlıklarını (donanım, yazılım, veri, fiziksel ortam, personel bilgisi) ve bunların sahiplerini belirleyin.

• Tehdit ve Zafiyet Analizi: Bu varlıklara yönelik olası tehditleri (siber saldırılar, donanım arızası, insan hatası) ve sistemdeki zafiyetleri (güvenlik açıkları, prosedür eksikliği) analiz edin.

• Risk Analizi: Her bir tehdit ve zafiyet kombinasyonunun neden olabileceği risk düzeyini (olasılık x etki) hesaplayın.

• Risk İşleme: Yüksek ve kabul edilemez riskler için uygun risk işleme seçeneklerini (Azaltma, Aktarma, Kabul Etme, Kaçınma) belirleyin.

3. Kontrol Seçimi ve Uygulanabilirlik Bildirimi (SoA) 📑

• Kontrol Seçimi: Risk işleme kararlarına dayanarak, ISO 27001'in Ek A'sındaki 114 güvenlik kontrolünden hangilerinin uygulanması gerektiğini seçin.

• Uygulanabilirlik Bildirimi (Statement of Applicability - SoA): Seçilen kontrolleri, bunların uygulama nedenlerini, hariç tutulan kontrolleri ve uygulama durumlarını listeleyen resmi belgeyi hazırlayın. Bu, BGYS'nin denetiminde kilit rol oynayan bir belgedir.

4. Dokümantasyon ve Süreç Oluşturma 📝

• Seçilen kontrollerin uygulanmasını ve BGYS'nin işletilmesini sağlayacak prosedürler, talimatlar ve kayıtlar oluşturun (Örn: Erişim Kontrol Prosedürü, Yedekleme Prosedürü, Olay Yönetimi Prosedürü).

• ISO 27001'in zorunlu kıldığı BGYS hedeflerini ve ölçüm mekanizmalarını tanımlayın.

5. Uygulama ve Eğitim 🏃‍♀️

• Kontrollerin Uygulanması: Yeni güvenlik kontrollerini (fiziksel, teknik ve idari) sistemlerinize ve iş süreçlerinize entegre edin.

• Eğitim ve Farkındalık: Tüm çalışanlara bilgi güvenliği farkındalık eğitimleri verin. Personele, BGYS'deki rollerini ve sorumluluklarını öğretin.

6. İzleme ve Kontrol Etme 🔎

• Performans Ölçümü: BGYS hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını ve kontrollerin etkinliğini düzenli olarak ölçün ve izleyin.

• İç Tetkik: Kurulan sistemin ISO 27001 standardına ve kuruluşun kendi prosedürlerine uygunluğunu kontrol etmek için bağımsız iç denetimler gerçekleştirin.

• Yönetimin Gözden Geçirmesi: Üst yönetimin, sistemin uygunluğunu, etkinliğini ve risk durumunu periyodik olarak değerlendirdiği resmi toplantılar yapın.

7. Sertifikasyon Denetimi ve Sürekli İyileştirme ✅

• Düzeltici Faaliyet: İç tetkiklerde veya operasyonda tespit edilen uygunsuzluklar için kök neden analizi yapın ve gerekli düzeltici faaliyetleri uygulayın.

• Sertifikasyon: Akredite bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak, Aşama 1 (Doküman İncelemesi) ve Aşama 2 (Saha Denetimi) denetimlerinden geçin.

• Sürekli İyileştirme: Değişen risk ortamına ve teknolojiye uyum sağlamak için sistemi sürekli olarak güncelleyin ve iyileştirin.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?