Bitki Koruma Nedir? Temel Tanımlar Ve Zararlı Yönetim Kavramları

Bitki koruma ile ilgili temel kavramlar nelerdir? Zararlı organizmalar, pestisitler, biyolojik mücadele ve entegre zararlı yönetimi gibi terimlerin açıklamaları bu içerikte.

🌱 Bitki Koruma ile İlgili Temel Tanımlar

1. Bitki Koruma

Bitkilerin zararlı organizmalardan (hastalık, zararlı, yabancı ot) korunması amacıyla alınan biyolojik, kimyasal, kültürel ve fiziksel önlemlerin tümüdür. Amaç, verimi ve ürün kalitesini düşüren faktörleri en aza indirmektir.

2. Zararlı Organizma

Bitkilere zarar veren canlılardır. Üç ana gruba ayrılır:

• Zararlılar (İnsekt): Böcek, akar gibi canlılar.

• Hastalık Etmenleri (Patojen): Mantar, bakteri, virüs gibi mikroorganizmalar.

• Yabancı Otlar: Kültür bitkileriyle rekabet eden istenmeyen bitkiler.

3. Pestisit

Zararlı organizmalarla mücadelede kullanılan kimyasal maddelerdir. Genel olarak üçe ayrılır:

• İnsektisit: Böcek öldürücüler

• Fungisit: Mantar öldürücüler

• Herbisit: Yabancı ot öldürücüler
    (Terim ayrıca rodentisit, akarisit, nematisit vb. olarak da detaylanabilir.)

4. Biyolojik Mücadele

Zararlı organizmalarla onların doğal düşmanlarını (parazitoit, predatör, patojen) kullanarak yapılan mücadele yöntemidir. Kimyasal kullanmadan çevre dostu koruma sağlar.

5. Kültürel Önlemler

Ekim nöbeti, uygun toprak işleme, dayanıklı çeşit kullanımı gibi tarımsal uygulamalardır. Zararlıların barınmasını ve çoğalmasını önleyerek dolaylı bir koruma sağlar.

6. Entegre Zararlı Yönetimi (IPM)

Tüm bitki koruma yöntemlerinin (biyolojik, kültürel, fiziksel ve kimyasal) bir arada, uyumlu ve dengeli şekilde kullanıldığı, çevre ve insan sağlığını gözeten zararlı yönetim yaklaşımıdır.

7. Fizyopat (Abiyotik Hastalık Etmeni)

Canlı olmayan ama bitkide hastalık benzeri belirtilere yol açan etkenlerdir. Örneğin: don, güneş yanığı, tuzluluk, pH bozukluğu, besin eksiklikleri.

8. Fitosaniter Önlemler

Bitkisel ürünlerin zararlılardan arındırılması, taşınmaması ve sınırlar arası yayılmasının önlenmesi için alınan resmi karantina ve denetim uygulamalarıdır.

9. Rezistans (Direnç)

Zararlı organizmanın, kullanılan ilaca (pestisit) karşı zamanla direnç geliştirmesidir. Direncin oluşmaması için rotasyon ve entegre yöntemler önemlidir.

10. İzleme (Monitoring)

Tarlada zararlıların varlığını, yoğunluğunu ve yayılmasını belirlemek amacıyla yapılan düzenli kontrollerdir. Mücadele kararları bu verilere göre alınır.

Anahtar Kelimeler :
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
N
  • Niyazi
  • ***@sorhocam.com
Antibiosis nedir
L
  • Leyli
  • ***@sorhocam.com
Domatesde fitoksistes hastalygy olmus ne yapmaly
KULLANICI GİRİŞİ