• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Magnezyum Sülfat Ve Kükürt Gübrelemesi Nedir?

MAGNEZYUM SÜLFAT VE KÜKÜRT

EC FERTILIZER, Suda Çözünür Magnezyum Oksit (MgO) : % 16.0

  • Magnezyum sülfat, magnezyum mineralinin suda eriyebilen halidir.
  • Kaliteli bir magnezyum sülfatta tamamı suda eriyebilen % 16 ve üzeri magnezyum bulunur.
  • Beyaz kristal görünümündedir.

 

Magnezyum (Mg)

Klorofilin ana bileşenidir. Fotosentezi ve bazı enzim reaksiyonlarını aktive eder. Eksikliğinde bitkinin yaşlı yapraklarında sarımsı, bronz ve kırmızı benekler oluşur, bazı bitkilerin gövde ve dallarında zamklaşma görülür. Magnezyumun en önemli görevi, klorofil molekülünde merkez katyon olmasıdır. Bitki yeterli magnezyum alamazsa, yeterli klorofil üretemeyecek, yeşil renk kaybolacak ve fotosentez yapamayacaktır. Zayıf gövde, uzun saçaklı kökler, yapraklarda yukarı doğru kıvrılma ve hasat öncesi meyve dökülmesi görülecektir.

 

Kükürt (S)

Proteinin ana bileşenidir. Enzim ve vitaminlerin gelişmesine yardım eder. Metabolizma aktivasyonunda klorofil, fotosentez, nişasta oluşumu ve şeker dolaşımında gereklidir. Kükürt Aminoasitlerin ana elemanıdır. Eksikliğinde, genellikle genç yapraklar üzerinde açık yeşil renkler gösterir. Eksikliği, kumlu ve organik maddece zayıf topraklarda görülür. Bitki yeterli kükürt alamazsa, meyve olgunluğunda gecikme görülür. Kükürt, topraktan sülfat iyonları olarak alınır. Doğal ham hümik asit esaslı organik toprak düzenleyiciler, sülfatlı gübreler ve sülfatlı inorganik toprak düzenleyicilerden sağlanır.

 

Sağlıklı bir bitkinin ihtiyaç duyacağı bir diğer mineral olan magnezyum, yapraklardaki klorofil moleküllerinin temel yapıtaşıdır. Topraktan yeterli miktarda magnezyum alabilen bir bitkinin yapraklarındaki anyon-katyon dengesi ve pH değerleri istenen düzeyde gerçekleşir. Daha sağlıklı fotosentez yapabilen bitki güneş ışığından azami faydayı sağlar ve ona göre gelişme gösterir. Uzun ömürlü, canlı renkleri olan sebze ve meyve sağlar. Yaprakların direncini arttırarak hastalıklara karşı korur. Kumlu ve uzun dönem potasyum, kalsiyum ve amonyak gübrelemesi yapılmış topraklarda magnezyum noksanlığı görülür.

 

  • Toprağa doğrudan uygulamada 12,5-50 kg/dönüm olarak kullanılması tavsiye edilir.
  • Damla Gübreleme 2-6 kg/da kullanılabilir.
  • Yapraktan Püskürtme Gübreleme Genel olarak % 2’lik magnezyum sülfat çözeltisi, ortalama 15 gün ara ile 2-7 uygulama şeklinde önerilir.
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Şehmus

25.08.2022 21:01:47

Bitkilerde yaprakta sararma ve meyvelerde verimsizlik var bunu nasıl gidere biliriz

Mesut

22.06.2022 23:37:11

Sıvı fosfor ile magnezyum sülfat karışır mı

Kaan

7.06.2022 22:17:00

hocam bazı gübre firmalarının sitesinde fosfor ile magnezyum sülfatın karıştırılamayacağı söyleniyor ne derece doğrudur ? karıştırırsak ne olur npk yapımında dolgu maddesi olarak kullanılamaz mı veya ne önerirsiniz

Sorhocam

17.05.2022 17:14:21

Karışır. 

Mustafa

17.05.2022 16:47:52

Hocam magnezyum sülfat uan32 ıle karışırmı saygılar

Dalçın Tek

24.02.2021 13:20:38

map ve mg sülfatı suda eritip ilaçlama makinasıyla yapraktan tarla bitkilerine uygulayabilirmiyiz teşekkürler

Admin

3.07.2019 12:52:36

Karıştırmanız da sakınca yoktur. Hatta magnezyum fosforla birlikte verildiğinde fosfor alınımı artar.

Ebubekir Sıddık Ekeb

2.07.2019 22:14:18

Magnezyum sulfat fosforlu gübrelerle karıştırabilirmi

(78024 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

“Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.” – Grange

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi