• notifications1
  • menü

Bugün : 6 Aralık 2024 Cuma

Rezenenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Rezenenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Rezenenin Faydaları ve Zararları

Maydanozgiller familyasından, genellikle iki yıllık bir bitkidir. Gövde dikine yükselir, oldukça sık çatallaşır, 1- 2 metre boyunda olabilir. Yaprakları ince ipliğimsi, ortadaki yapraklarla üsteki yaprakları sapsız olup oturmuş vaziyettedir. Çiçekleri altın sarısı renkte oldukça küçük, şemsiye demetini oluşturur. Meyveleri iki eşit parçadan oluşur ve bazen bitişik bazen tek olur. Kökleri iğ şeklinde olup aroma kokulu ve takriben parmak kalınlığında uzunca ve yan kökleri vardır.

 

Yetiştirildiği Yerler : Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen bitki, Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirmek mümkündür. Türkiye’de yetişen Tatlı Rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.

 

Toplanması - Saklanması : Bütün bu amaçlarla bitkinin ikinci yılının sonbaharında olgunlaşıp yarılan tohumları toplanıp kabukları tarakla temizlenerek gölgede hafifçe kurutulur. Çay hazırlanacağı zaman bu tohumlar biraz ezilir.

 

Bilinen Bileşimi : Bitkinin tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar içerir. Uçucu yağları tohuma anason kokusu verir ve bazı ülkelerde tohumu anason yerine salata ve yemeklere çeşni katmak üzere az miktarda kullanılır.

 

Faydaları

  1. İştah açıcıdır.
  2. Mide ve bağırsak hastalıklarında rahatlatıcıdır.
  3. Sindirime yardımcı olur.
  4. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
  5. Emziren annelerde, sütü artırıcıdır.
  6. Bronşitte ve öksürük nöbetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(90529 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

"Şükretmeyi öğrenmeyen nankör elbette şikâyet eder" Eddi Anter

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi