Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı (Colletotrichum Orbiculare)
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Bitki Hastalıkları (Fitopatoloji)
- 1 dosya
- 5 resim
- 0 yorum
- 2754 okunma
Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı
(Colletotrichum Orbiculare)
KABAKGİLLERDE ANTRAKNOZ HASTALIK BELİRTİSİ
Bu etmen hastalıklı bitki artıklarıyla toprağa ve topraktan da yeni ekilen bitkilerle geçtiği gibi, tohum ile de taşınabilmektedir. Ayrıca antraknozlu bitkilerden, sağlamlara etmenin geçişi yağmur suyu ile sıçraması, ilaçlamalar veya çiğ ile olmaktadır.
Bulaşmalar genellikle 16°C civarında olmakta, 21–26°C sıcaklık ve en az %80 orantılı nem koşullarında epidemi meydana gelmektedir. Hastalığın inkübasyon süresi optimum koşullarda 5–6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri yapraklar üzerinde görülen esmer veya siyah renkli yuvarlağa yakın lekeler halindedir.
Bu lekeler zamanla birleşip büyürler ve düzensiz bir şekil alırlar. Daha sonra buruşup parçalanmaları sonucunda yapraklar ve daha ileriki dönemde bütün bitki kuruyarak ölebilir. Yaprak sapları üzerindeki lekeler uzunumsu esmer ve hafif çukurdur .
Hastalığın meyvelerdeki belirtileri ise 1–2 mm çapından daha büyük daire veya düzensiz çöküntü halinde lekelerdir . Rutubetli havalarda bu lezyonlar üzerinde kavuniçi bir renk oluşur, hastalığın tanınması bakımından tipik bir görünümdür. Bu fungus yağışlı geçen yıllarda ürün kaybına neden olabilir.
KABAKGİLLERDE ANTRAKNOZ HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER:
Hastalık, kabakgillerde (hıyar, kavun, kabak, karpuz) görülmektedir.
KABAKGİLLERDE ANTRAKNOZ MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
Tohumluk hastalığın görülmediği bitkilerden alınmalıdır. En az 3 yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır. Tarladaki antraknozlu bitki artıkları yok edilmelidir. Hastalığın her yıl epidemi yaptığı yerlerde varsa dayanıklı çeşitler ekilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Tohum ilaçlaması: Ekimden önce tohumlar 1 saat süre ile ıslatılıp, 1 saat kurutulduktan sonra tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanmalıdır. İlacın tohum yüzeyini kaplayabilmesi için bidon, kavanoz veya naylon torbada en az 15 dakika sallanması gereklidir.
Yeşil aksam ilaçlaması: Günlük ortalama sıcaklığın 16°C olması ve orantılı nemin en az %80’e ulaşması ile mücadeleye başlanması gerekirse de; uygulamada en pratik yol, bitkilerinin yaprak ve saplarında ilk antraknoz lekelerinin tespiti ile ilaçlamaya başlanmalıdır. İlaçlamanın bitki yapraklarının alt ve üst yüzeylerine gelecek şekilde yapılması gereklidir. Uygulamalar rüzgârsız bir havada sabah ve akşam saatlerinde yapılmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak ilaçlamaya devam edilmelidir.
ANTRAKNOZ HASTALIKLARI
- Bağ Antraknozu (Elsinoe Ampelina)
- Ceviz Antraknozu Hastalığı (Gnomonia Leptostyla)
- Fasulye Antraknozu Hastalığı (Colletotrichum Lindemuthianum)
- Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı (Colletotrichum Orbiculare)
- Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı (Colletotrichum Lagenarium)
- Nohut Antraknozu Hastalığı (Ascochyta Rabiei (pass) Labr.)
- Antraknoz (Boğa Gözü) (Neofabraea (Pezicula) malicorticis)
KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR ve DOZLARI
Etkili madde adı ve oranı | Formülasyonu | Doz 100 lt suya | İlaçlama ile hasat arasındaki süre (Gün) |
Thiram 80 % | WP | 300g/ 100 kg tohuma | - |
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Kabakgillerde Antraknoz 117 kb
Konu İle İlgili Etiketler
kabaklarda antraknoz hastalığı antraknoz hastalığı kimyasal mücadelesi colletotrichum orbiculare nedir?- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları