• notifications1
  • menü

Bugün : 11 Ekim 2024 Cuma

Yulaf Tarımı Nasıl Yapılır?

Yulaf Tarımı Nasıl Yapılır?

Yulaf, toprak seçiciliği çavdardan sonra en az olan serin iklim tahıl bitkisidir. Yeterli nemi olan fakir topraklarda bile yetiştirilebilmektedir. Yulaf bataklık alanların tarım arazisine çevrilmesinde kullanılabilecek bitkilerden biridir.
 

İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ
 
Serin iklim tahılları içerisinde, iklim istekleri en fazla olan cins yulaftır. Çiçeklenmeden başaklanmaya kadar sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen serin bir hava ve yüksek nem ister. 1 g. Kuru madde üretimi için tükettiği su miktarı 600 g. civarındadır. Yıllık yağışı 700-800 mm olan bölgeler yulaf tarımı için en uygun yerlerdir

Yulaf Tarımı

Yüksek bir verim için toprakta bitki besin maddelerinin yeterince bulunması gerekir. Killi-tınlı, kumlu-bol humuslu topraklar yeterli nem bulunursa yulaf yetiştiriciliği için uygundur. Yulaf toprak tuzluluğuna oldukça dayanıklı bir bitkidir.

 

TOPRAK HAZIRLIĞI

Yulaf tarımında toprak işlemenin zamanı ve yöntemi; ön bitkiye, yulafın ekim zamanına, yörenin yağış-sıcaklık ilişkilerine ve tarlanın otlanma durumuna göre değişmektedir. Yulaf serin iklim tahılları içinde en çok su tüketen bitki olduğundan, toprak işlemenin amacı toprakta yeterli su biriktirmek olmalıdır. Bu nedenle yazlık yulaf ekilecekse tarla kıştan önce derin sürülerek ve kesekli olarak kışa bırakılıp, toprakta bol su biriktirilmesi sağlanmalıdır.

 

EKİM VE GÜBRELEME

Yüksek verim için yulafın kışa dayanabileceği yerlerde, ekimi kışlık yapmak gerekir. Kışı çok sert geçen yörelerde erken yazlık ekim yapılmalıdır. Bitkilerin kışa 3-4 yaprakla girebileceği, yazlık ekimlerde ise sıcak ve kurak bastırmadan başaklanabileceği tarihe göre seçilmelidir. Yulaf ekimi, buğday için kullanılan ekim makineleriyle ya da serpme olarak yapılabilir. Ağır tavlı topraklarda ekimi yüzlek, kuru tarım alanlarında ekimi derin yapmak uygundur. Tohumluğun 1000 dane ağırlığı 25 gr’ın altında olması istenmez. Dekara 17-18 kg tohum yeterlidir.

 

Yulafın ilk gelişme dönemi ve besin maddesi alımı yavaştır. Gelişmenin başlangıcında yavaş olan azot alımı, zamanla artar ve çiçeklenme zamanında en fazladır. Fosfor ve potasyum alımı büyümenin başlangıcında yavaştır, sapa kalkmayla birlikte, bitkinin tüm besin maddeleri alımı ve su tüketimi artar. Yulafa verilecek gübre miktarı; ön bitkiye, yetiştirilecek yulaf çeşidine, iklim ve toprak koşullarına göre değişmektedir. Genellikle 4 kg azot (N) ve 4-6 kg fosfor (P2O5)lu gübre uygulaması yaygındır. Fosforun tamamı ekimle birlikte, azotun ise yarısı ekimle, diğer yarısı başaklanmaya kadar verilmelidir.
 

Yulaf bitkisinin kökleri toprakta güç eriyen fosforlu ve potasyumlu bileşikleri çözerek bu maddelerden kolayca yararlanabilmektedir. Güçlü kök sistemi ile toprakta fazla miktarda organik madde bırakır, bu özelliğinden dolayı çok iyi bir münavebe bitkisidir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Bay Soner

12.06.2022 19:57:26

Yulaf salkım yaptıktan sonra bitki boyu uzamaya büyümeye devam eder mi

Sorhocam

30.04.2022 10:14:14

SÜLFAT GÜBRESİ ATABİLİRSİNİZ.

Tamer Yanar

29.04.2022 23:21:27

Yulafa üst gübresi ne atmaliyim sulamak su ilen atmak için

Nihat Çeken

11.02.2021 20:28:49

yulafı Ege Bölgesi dinle don alıyor

Sorhocam

25.01.2021 22:03:32

Tabana dap gübresi. üstüne üre ve sülfat. yapraktanda npk+combi+aminoasit

Süleyman Çifteler

25.01.2021 12:19:12

Yulafta daban ve üst gubre olarak hangi gübre yaprak gubresi olarak ney atmaliyizn

Şahin Karakurt

5.01.2021 19:13:56

Yulafta daban ve üst gubre olarak hangi gübre yaprak gubresi olarak ney atmaliyizn

(75046 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Gül Bir Meyve Olmamasına Rağmen Dünya'nın En Fazla C Vitamini İçeren Bitkisidir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi