• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Ekim 2024 Pazartesi

Korunga Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Korunga Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KORUNGA (Onobrychis sativa L.) Özellikle Doğu Anadolu’da yetiştirilen bir baklagil yem bitkisidir. Korunganın yeşil otunun şişirme özelliği olmadığından hayvanlara verilebilir. Kuru otu da besleyicidir.

Korunga Yetiştiriciliği

İklim ve Toprak İstekleri 

Toprak yönünden fazla seçici değillerdir. Fakir, kıraç ve kireçli topraklarda başarılı yetiştirilir. Kurağa ve soğuğa dayanıklıdır. Su arkının altında yonca, üstünde korunga yetiştirilir.

 

Korunga Ekim ve Bakımı

Korunga tohumları oldukça iri olduğundan, çok iyi hazırlanmış tohum yatağına ihtiyaç yoktur. Ancak ekim yatağı; keseksiz, bastırılmış olmalıdır. Tahıl ekme makineleri ile çok rahat ekilebilirler. 

 

Ekim Zamanı

Kışı sert geçen bölgelerde erken ilkbaharda, diğer yerlerde sonbaharda ekilmelidir. 

 

Tohum Miktarı Sıra Arası ve Üzeri Ekim derinliği

Korunga ekiminde; Meyve Şeklinde dekara 8– 15 kg meyve kullanılır. Çimlenme geç olur. Neme ihtiyaç fazladır. Tohum Şeklinde dekara 5 – 6 kg tohum kullanılır. Düşük yağışta bile hemen çimlenebilir. Ancak arkasından kuraklık olursa ölümüne neden olur. Ekim derinliği 5 – 8 cm olmalıdır. Ekimde sıra arası mesafe ot için; Sulu şartlarda ot üretimi için 20 cm, tohum üretimi için 40 cm bırakılmalıdır. kuru şartlarda 40 – 50 cm, tohum üretimi için 80 – 100 cm olmalıdır. 

 

Ekim Zamanı

Kışı sert geçen bölgelerde erken ilkbaharda, diğer yerlerde sonbaharda ekilmelidir. 

 

Gübreleme

Gübrelemede ise dekara 10 -15 kg DAP verilir.

 

Korunganın Hasat ve Harmanı

 

Ot İçin Hasat ve Harman

Korunganın ot için biçim zamanı çok önemlidir. En uygun biçim zamanı çiçeklenmenin % 10 olduğu devredir. Bu devre bazen gecikir ise kuru madde miktarı artar, fakat besin maddeleri kayıpları artar. %10 çiçeklenmede %15 civarında hamprotein vardır. Biçimde dekara kuru ot verimi 300 – 500 kg dır. 

 

Tohum için Hasat ve Harman 

Tohum için en uygun hasat salkımlardaki alt meyvelerin olgunlaştığı devredir. Dekardan 80 – 100 kg tohumluk alınabilir. Hasat edilen korunga 1 – 2 gün tarlada çevrilerek kurutulur. Harman makineleri ile tanesi ayrılır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(87655 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Herşeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım. Herman Melville

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi