Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Fiğ Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Fiğin, Adi fiğ, tüylü fiğ, macar fiği olmak üzere üç türü vardır. Adi fiğ, yurdumuzda en çok yetiştirilen yem bitkilerinden birisidir. Genel olarak kıyı bölgelerimizde yeşil ve kuru ot için, iç bölgelerimizde ise dane için yetiştirilir. Otu çok lezzetli ve besleyici olduğu için her hayvanın beslemesinde rahatlıkla kullanılır. Özellikle süt hayvanları için uygun bir yemdir.
Adi fiğ hemen her toprakta yetişebilir. Ancak derin, kalkerli, killi ve verimli topraklarda yüksek verim alınır. Kumlu, hafif topraklarda çok iyi gübreleme ile tatmin edici bir verim alınabilir.
Fiğ ekilecek tarla derince sürüldükten sonra, birkaç kez diskaro veya tırmık geçilerek sürülür. Kıyı bölgelerde ana ürün kaldırıldıktan sonra tarlanın durumuna göre toprak işlemesi yapılır. Çok otlu ve sert topraklarda derin sürümden sonra toprak yüzeyi çeşitli aletlerle ufalanır. Hafif bünyeli ve temiz tarlalarda ise fazla bir toprak işlemesi yapılmadan ekime başlanabilir.
Fiğin ot için en uygun biçim zamanı, toprağa yakın birkaç baklanın tam şeklini aldığı ve tohumların dolduğu dönemdir. Bu dönemde hem ot kalitesi hem de ot verimi yüksektir. Fiğin tahıllarla karışık ekiminde durum farklıdır. Fiğin çiçeklenme, tahılın başlık çıkartma dönemi ot üretimi için uygun zamandır. Silo yemi üretimi için ise tahılların süt olum, fiğin bakla doldurma döneminde biçim yapılmalıdır. Kurak bölgelerde fiğden dekarda da 750-1000 kg yeşil ot veya 200-250 kg kuru ot elde edilir. Tahıllarla karışık ekimde kuru ot verimi dekara 400-450/kg’a çıkabilir.
MACAR FİĞİ
Macar fiği yeşil ot, kuru ot, silaj ve dane olarak değerlendirilebilen iyi bir yem bitkisidir. Fiğ, yeşil gübre olarak da organik maddece fakir toprakların iyileştirilmesinde kullanılır. Ayrıca toprağı azotça zenginleştirdiği için, kendisinden sonra ekilen ürünün verimini arttırır. Soğuğa ve kurağa dayanıklı olup, özellikle kıraç ve yüksek kesimlerdeki bölgelerimizde üzerinde önemle durulması gereken bir fiğ çeşididir.
Toprak Hazırlığı
Macar fiği genellikle tahıl üretimi yapılan topraklarda rahatça yetişebilir. Buna rağmen orta-ağır ve ağır kireçce zengin toprakları sever, nemli topraklarda da yetişmektedir. Sonbahar ekimi için tarla ilkbaharda pullukla derince (25-35 cm) sürülüp kazayağı çekilir. Tahıl veya silajlık mısırın yerine ekilecekse gölge tavında sürülür. Toprağın kuruyup sertleşmemesi için kazayağı veya diskharrow ile toprak işlenir. Tırmık veya sürgü çekilerek tohum yatağı hazırlanır.
Ekim
Macar fiği, iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte, Ekim başından Kasım sonuna kadar ekilebilir. Ekim serpme veya kombine hububat mibzeriyle yapılabilir. Ekimden sonra merdane çekmek gerekir. Böylece hem tohumun çimlenmesi çabuklaşmış, hem de kış zararı nispeten önlenmiş olur. Macar fiğinin önemli tarımsal özelliği Arpa, Buğday, Yulaf gibi tahıllar ile karışık ekilebilmesidir
Bu uygulamanın yararı şöyle özetlenebilir:
- 1-Dik gelişen hububat yatan fiğe destek olur ve böylece nemli bölgelerde ot üretiminde alt yaprakların sararıp dökülmesi, dane üretiminde ise ürünün çürümesi önlenir.
- 2-İyi bir karışımın verimi ve kalitesi, yalnız ekime göre daha yüksektir.
- 3-Yoğun toprak örtüsü oluşturduklarından toprak aşınmasında daha etkilidirler.
- 4-Yabancı bitki rekabetini en aza indirirler.
- 5-Daha güvenli ürün vermekte, kuru ot elde edilmesinde yaprak kaybını azaltmaktadırlar.
- 6-Elde edilen üründe protein/karbonhidrat dengesi sağlandığı için silaj yapımı kolaylaşır
Ekim
Ot üretimi amacıyla yapılan serpme ekimlerde dekara 10-12 kg Macar Fiği ile 4-5 kg tahılın birlikte atılması yeterlidir. Sıraya ekimde ise; 8-10 kg Macar Fiği ile 3-4 kg tahıl karıştırılır. 18-20 cm sıra arası mesafesinde ve 3-5 cm derinlikte ekilebilir.
Gübreleme
Macar Fiğinin köklerinde bol miktarda azot yumrucukları oluştuğu için azotlu gübrelere ihtiyaç duymaz. Ekimle beraber dekara 12-14 kg Diamonyum Fosfat (DAP: 18N-46P) verilmelidir.
Bakım
Yabancı ot mücadelesinin yapılması verimi arttırır. İlkbaharda çıkan yabancı otlar Macar Fiğine zarar vermeden çapalanmalıdır.
Hasat Zamanı
Macar Fiği kışı dinlenerek geçirdikten sonra, ilkbaharda havaların ve toprağın ısınması ile birlikte hızlı bir gelişme gösterir. Macar fiğinin en uygun biçim zamanı tam çiçeklenmeden sonra bakla teşekkülü zamanı ile tahılların başaklanma başlangıcından sonraki süt olumu dönemidir.
Verim
İyi bakım koşullarında dekara 3-4 ton yeşil ot veya 750-1000 kg kuru ot elde edilir
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Fiğ Yetiştiriciliği 36 kb
İki nimet vardır ki,insanlar onların kıymetini hakkıyla takdir edemezler.Onlardan biri sıhhat,diğeri de boş vakittir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri