• notifications1
  • menü

Bugün : 9 Eylül 2024 Pazartesi

Türkiye’de üretimine yeni başlanan  pepino Peru orijinli olup, Güney Amerika’nın diğer ülkelerinde de az da olsayetiştirilmektedir. Patlıcangiller familyasından olan türün üretimi doğal ekolojisinde çok yıllık olarak üretim şansına sahip olduğu halde ekonomik alanda bir üretim söz konusu olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.

           

Pepino deniz seviyesinden  800-2700 m. Yüksekliklere kadar yetişebildiği halde düşük sıcaklıklarda olumsuz etkilenmektedir.En iyi sonuç yıl boyunca sıcaklıkların değişmediği ekolojilerdir.12 oC nin altında ve 25 oC nin üstünde ki sıcaklıklar bitki için  uygun olmayıp,verim düşüklüklerine neden olmaktadır.Düşük ışık yoğunluğu  meyvede  şeker yoğunluğunun düşmesine neden olmaktadır.

           

Ülkemizde pepino üretimi Miski çeşidi  ile yapılmaktadır. Tohumla üretim şekli çok az olan pepino kolay köklenme şansına  sahip olması nedeniyle  üretimi genellikle çelikle yapılmaktadır.   Ticari olarak pepino üretimi tek yıllık olarak anaçlık bitkilerden alınan ve köklendirilen çeliklerden yapılmaktadır.

           

Doğal olarak bırakıldığında çalı formunu alan pepino bitkilerden iyi verim alabilmek için budama yapılmalıdır. Pepinolarda budama, uygun sayıda ana gövde bırakılması ve bunun üzerinde yan dalların fazla büyümeden düzenli şekilde alınması şeklinde uygulanır. Ekonomik anlamda verim alınabilmesi için 2-3 ana gövde bırakılması gerekir. Bu durumda fazla ışıklanma  ile meyve  tutumu  sayısında artış sağlanır. Hatta zaman zaman yaprak budaması yapılması da faydalıdır. Dördüncü çiçek salkımından sonra ana dallarda tepe alma işleminin yapılması meyve kalitesini artırmaktadır.

           

Pepino bitkisinde bir salkımda 8-10 adet meyve oluşmaktadır. Meyve kalitesini artırmak amacıyla  meyveler  ceviz büyüklüğünü aldığı zaman salkımlarda  meyve sayısı 2-3 düşürecek şekilde seyreltme yapılmalıdır.

           

Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiğinde  sap çukurlarından meyve  ucuna doğru  şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip  olmakta dır.Hasat olgunluğundaki meyveler krem-sarı renkte, bol sulu ve kavun aromalıdır.Bu nedenle bazı ülkelerde  armut kavunu  olarak adlandırılmaktadır.Hasadın gecikmesi ile meyve üzerinde koyu kahverengi benekler oluşmakta bunlarında üzerlerinde bazı etmenlerin oluşması ile ürünün Pazar değeri düşmektedir.

           

Pazara sunulan meyvelerin ortalama ağırlığı  200-500 gr. olmalıdır. Pepinonun meyveleri taze olarak tüketilebildiği gibi meze olarak,dondurma ile birlikte ve karışık olarak meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır.Bazı Güney Amerika ülkelerinde  süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.Meyvelerin tüketilmesi ince kabuğu soyularak kavun gibi dilimlenip tamamının tüketilmesi şeklinde olmaktadır.

 

Meyve muhafazası 5 C sıcaklıkta ve % 85-90 oransal nemde 75 gün süre ile korunabilmektedir. Sıcaklık yükseldikçe muhafaza süresi kısalmaktadır. 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(11282 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Pepino Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Pepino Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Türkiye’de üretimine yeni başlanan pepino Peru orijinli olup, Güney Amerika’nın diğer ülkelerinde de az da olsayetiştirilmektedir. Patlıcangiller familyasından olan türün üretimi doğal ekolojisinde çok yıllık olarak üretim şansına sahip olduğu halde ekonomik alanda bir üretim söz konusu olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilm...

Pepino Tarımı Nasıl Yapılır?

Pepino Tarımı Nasıl Yapılır?

Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi, literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden 800-2700 m yüksekliklerde, 15-25 OC ve %60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir. Ancak sıcak- kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır. Suyu çok sever.Yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması gerekir. Tohumdan üretim şans...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi