• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Eylül 2024 Cuma

DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ 

 

Dut iklim ve toprak koşulları bakımından çok seçici olmadığından ülkemizin hemen hemen her ilinde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

 

İklim isteği:

Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Türkiye'nin meyve ağacı yetiştirilen pek çok yerinde dut ağacı da rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

 

Toprak isteği:

Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5-7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır.

 

TOPRAK İŞLEME:

 

Bölgenin iklim özelliklerine bakılarak açık veya örtülü toprak işleme sistemleri kullanılabilir. Su kaynakları yeterli olduğu takdirde örtülü veya yarı-örtülü sistemlerin kullanılması tavsiye edilir. Örtülü toprak işlemede sadece aşırı boylanmış olan otlar biçilir veya özellikle ağaç altlarında yabancı ot ilaçları ile düzenli bir mücadele yapılır. Sonbahar ve kış aylarında ise bir kez toprak işleme yapılır veya hiç yapılmaz. Özellikle genç bahçelerde yabancı ot ilacı kullanırken dikkatli olunmalıdır.

 

 

SULAMA:

 

Dut ağaçları, toprağı nemli olduğu sürece iyi gelişir ve ürün verimi artar. Yaz mevsiminde, sıcak ve kurak dönemlerde ağaca iyi gelen toprak nemini korumak üzere ağaçlara sulama yapılması gerekir. Bu şekilde dut ağaçlarının ürün verimi %50 kadar artırılabilir. Ancak ağaçlarına verilecek olan suyun kalitesi iyi olmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.

 

GÜBRELEME:

 

Dut ağaçlarının iyi gelişmesi ve ürün veriminin artırılması için azotlu, fosfatlı ve potaslı kimyevi kompoze gübrelerin verilmesi gerekir. Gübreleme için bahçemizde yapılacak yaprak ve toprak analizlerine göre verilecek gübre değerleri saptanır. Gübreler ilkbahar, yaz ve sonbaharda üç defada verilebileceği unutulmamalıdır. Sulama imkânının olmadığı bahçelerde ise; fosfatlı ve potaslı gübreler sonbaharda, azotlu gübreler ise ilkbaharda verilr.

 

BUDAMA:

 

Bahçemize dikilen dut fidanları gelişmeye başlayınca şekil budamaları, ürün vermeye başladıklarında da ürün budamaları yapılmaya başlanır. Ağaçların gelişimi ve ürün vermesi bakımından budamanın doğru yapılması büyük önem taşıdığından, uygulamanın dut ağaçlarını iyi tanıyan kişiler tarafından gerçekleştirilmesi yerinde olur. Özellikle beyaz ve kırmızı dut çeşitlerinin daha uzun sürgünler verdiği ve hızlı büyüdüğü, karadut tiplerinin ise daha kısa sürgünler vererek yavaş, sağlıklı ve büyük ağaçlar meydana getirebileceği düşünülerek buna uygun şekiller verilmeye çalışılmalıdır. Verim çağındaki dut ağaçlarına aşırı sert kesimler yapılarak obur sürgün oluşumuna imkân sağlanmamalıdır. Türlerin kendine has büyüme şekilleri dikkate alınarak budama ve terbiyeleri yapılmalıdır.

 

 

 

HASAT:

 

Dut ağaçları, meyveleri olgunlaştığında altına temiz bir örtü yayılarak ve ağaç dalları sallanıp meyveleri düşürülerek hasat edilir. Dut ağaçlarına, hasat uygulamasında kesinlikle sopalarla vurulmamalı ve dallarına zarar verilmemelidir. Ayrıca karadut tipleri daldan kolay kopmadıkları için elle hasat yapılmaları bir zorunluluk arz etmektedir. Kurutmalık bazı dut tipleri de ağaç üzerinde kuruduktan sonra hasat edilirler (Oltu-Erzurum).

 

HASTALIK VE ZARARLILARIYLA MÜCADELE:

 

Fazla bir hastalığı olmayan bu türün ağaçları özellikle ağır ve ıslak topraklarda kök ve kök-boğazı hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Dut ağaçlarında daha çok kabuklu ve unlu bitler zarar yapmaktadır. Bu tip zararlıların yoğunluğu arttığında mutlaka hasattan sonra veya kış mücadelesi yapılmalıdır. Bazı yıllarda ağ kurtlarının zararı vb. zararlılarla teknik talimatlarda belirtildiği şekilde ilaçlı mücadele yapmaya ihtiyaç duyulabilir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Yeliz

17.08.2023 23:42:05

Merhaba
13 yaşında ekşi karadut ağacın,bol meyve tuttu.
Ancak kararmadan kırmızı haliyle dökülüyor. Ağustos ayında topluyorduk her yıl.il Manisa.
Bu yıl haziran ayında kararıp, olgunlaşarak bizi şaşırttı.
Sonrasında durdu.Ermeden dökülüyor şimdi.Her hangi bir böcek kurt görmedim.Ağacım son derece sağlıklı görünüyor.Ne yapmalıyım,yardımcı olur musunuz?

Hüseyin

7.06.2023 20:56:23

Selam karadutu ayvalıktan İstanbul Alemdağ bölgesinde yetiştirdim.orda 2 defe dut veriyordu.istanbula 2 yıldır dallar sapsarı oluyor meyvelerde tümü başında kurudu.Bölge çok nemli acaba bundan mı oldu.ilaç olarak ne tavsiye edersiniz

Sorhocam

2.06.2023 09:33:51

Bu normal bir şey. Dökümeyi azaltmak için ermeye başladığında yapraktan sıvı kalsiyum uyguması yaparsanız dökülme azalacaktır.

Atalay Cebecioğlu

1.06.2023 21:36:49

Evimizin yanında dut ağacı mız meyve olgunlaşırken meyveler kuruyup dökülüyor yer Bartın

Mehmet Ismet Günata

23.05.2023 08:34:53

10 yaş civarı siyah dut ağacımda genç sürgünlerinde yapraklar solarak kuruyor meyve verimide yok olanlar küçük formda ve% 1 civarında bu konuda önerilerinizi bekliyorum. teşekkürler.

Abdullah Soydan

26.07.2020 10:46:12

10 yaşında bitane karadut ağacım var . Soğuğa uc kısımları dayanmıyor ve ağacın yeni süren dalları aralıklı bir şekilde kuruyor.ne yapmam gerekiyor

Reyhan

5.05.2020 10:31:27

Beyaz dut agacları dut yerine yabanı dut gibi salkım salkım (üzüm gibi) bir tür hastalıkmı ne bilmiyoruz , fotografı var aslında . Böcek falan degil sadece dut yerine yabani salkımlaşma olmuş bölgedeki 70% dutlar.

Admin

13.10.2016 08:08:16

pamuklu ya da Unlu bit zararlısı olabilir.

Sevilay Bayram Akaydın

13.10.2016 00:27:43

Trabzon merkezde balkonda büyük bir kovada kara dut fidanım var meyvede veriyor ama gövdesi ve dallarını beyaz bişey kapladı
Su tuttum ovaladım yıkadım ama yine oldu
nedir bu nasıl yok edebilirim bunları
lütfen bilgi verirmisiniz.
teşekkürler

Admin

25.04.2016 10:42:58

Hangi bölgede olduğunuzu yazmamışsınız ama genel olarak bu yıl hava şartlarından dolayı bitkilerde üşüme meydana gelmektedir. Büyük ihtimal sizin dut ağacında da görülen fiziksel bir zararlanma olabilir. Çevrendeki dut ağaçlarına bakarak fiziksel zararlanmadan mı yoksa hastalık mı olduğunu anlayabilirsiniz.

Fuat Serhat Gürkan

25.04.2016 09:41:07

Merhabalar,
Dut ağaçlarımı 3 yıl önce diktim. Diktiğim yıl dahi bugüne kadar azda olsa hep meyve aldım.
Dut ağaçlarım yana yana buruyor ve üçüde birden yapraklarını döktü ve üzerindeki meyveler karardı.
Bu yıla özgü bir durum mudur? Yoksa önlem alınması gereken bir konu mudur?
Açıklayıcı bilgi verebilirseniz sevinirim.
Mutlu çalışmalar

(34732 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Dut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Dut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ    Dut iklim ve toprak koşulları bakımından çok seçici olmadığından ülkemizin hemen hemen her ilinde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.   İklim isteği: Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Türkiye'nin meyve ağacı yetiştirilen pek çok yerinde dut ağacı da rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.   Toprak ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi