• notifications1
  • menü

Bugün : 4 Aralık 2024 Çarşamba

Çörekotu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çörekotu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tek yıllık otsu bir bitki olan çörekotu dikine inen iplik seklinde bir kök sistemine sahiptir. Az veya çok dallanan gövdesi 20-60 cm boyunda olup az veya çok tüylüdür. Alt yapraklar saplı, üst yapraklar ise sapsız durumdadırlar. Renkleri açık yeşildir. Çiçekleri tek tek sap uçlarında bulunurlar ve nektarca çok zengindirler. Çanak yapraklar yuvarlak ve uçları sivrilmiş haldedir. Çiçek yaprakları beş adet olup yeşilimsi mavimsi renktedirler. Çörekotu tohumları kapsül içerisindedir ve siyah renkli, 3-4 köseli, 2.5-4 mmuzunlukta, 1.5-2 mm genişlikte ve 1 mm kalınlıktadırlar.

Çörekotu Yetiştiriciliği

Çörekotu sıcak, besin maddelerince zengin, çok killi ve çok kumlu olmayan toprakları sever. Özellikle kumlu tinli topraklarda çok iyi yetişir.

 

Çörekotu tohumları ovalandığı zaman keskin kokulu olup bin dane ağırlığı 1.9-2.6 garasında değişmektedir. Tohumlukta safiyetin % 95, çimlenme gücünün ise % 90’dan aşağı olmaması istenir. Tohum ekildikten bir hafta sonra çimlenir, iki hafta sonra da çıkar.

 

Çörekotu en uygun olarak çapa bitkilerinden sonra ekilmelidir. Ekimden önce toprağın çok iyi hazırlanması ve ilkbaharda mümkün olduğu kadar erken ekilmelidir. Mibzerle ekilecekse sıra arası mesafenin 20 cm olması ve dekara (1000 metrekare) 1.5-2 kg kadar tohumluk kullanılması uygundur. Orta dozda bir kimyasal gübreleme (dekara 5 kg N, 4 kg P2O5, 3 kg K2O) veya iyi yanmış ahir gübresi kullanılmalıdır.

 

Kapsüller siyahlaşmaya başladığı zaman çörekotu hasat edilir. Dane dökülmesi meydana gelebileceğinden hasatta geç kalınmamalı ve hasat sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Hasat orak, tırpan vb. ile yapılabileceği gibi biçme makineleri ile de yapılabilmektedir. Biçimden sonra demetler halinde, gevsek vaziyette, dik olarak kurutulur. Kuruyunca harman yapılır. Harmandan sonra tohumlar tekrar kurutulur ve çuvallanarak satışa hazır hale getirilir. Ortalama çörekotu tohum verimi dekara 170-240 kg kadardır.

 

Çörekotu uçucu yağ, saponin, tanenli maddeler ve acı maddeler içermektedir. Halk arasında çörekotu mide rahatsızlıkları, gaz söktürücü ve diüretik olarak kullanılmaktadır. Ayrıca hoş kokusu nedeniyle birçok ilaçlara katılmakta ve baharat olarak ta tüketilmektedir

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Mehmet

9.01.2017 22:57:47

Merhaba 25 da. çörek otu ekimi yaptım fakat yabancı ot ilacı olmadigindan aaşırı miktarda yabancı ot var...çapa yada elle ot almanın imkanı yok deniz yosunu kullansam corek otuna faydası olur mu.yabanci otlarada olumlu etkisi olurmu. Yabancı ot tan kastım yabani hardal.saygilar iyi çalışmalar

(41093 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Mutluluk elin erişebileceği çiçeklerden bir demet yapma sanatıdır.B.Goddar

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi