• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Kabak, Cucurbitaceae familyasının Cucurbita cinsine dahil tek senelik bir sebzedir.  Kabaklar botanik bakımdan üç kısma ayrılır.

 

Cucurbita pepo: Yazlık küçük kabaklar Cucurbita maschata:Kışlık iri kabaklar

Sakız Kabağı Yetiştiriciliği

Cucurbita maxima: Kışlık iri kestane kabaklar Genç  dönemde  bir  kazık  kök  etrafında  4-5 adet yan kök bulunur.  Zamanla  yan  kökler  büyüye-rek saçaklanmış bir görünüm alır. Sakız kabaklarında gövde 50-100 cm çapında toplu bir bitki   görü-nümündedir. Erkek çiçekler dişi çiçeklere göre 1-2 hafta önce açar. Dişi çiçeklerin sapı kısa ve kalındır. Sakız kabaklarında meyveler oval,uzun, dip kısmı şişkindir. Sakız kabağı tohumlarının bin dane ağırlığı 200-400 gramdır.

 

YETİŞTİRME İSTEKLERİ

İklim , Toprak İstekleri , Gübreleme

Kabaklar  sert  iklimden  hoşlanmaz,  soğuktan çabuk   zarar   görmektedir.0 C   sıcaklıkta   bitkilerde üşüme şoku meydana gelir. En iyi gelişme sıcaklığı 20- 25 C‘dir.  Sakız  kabağı  15 C  gibi  düşük  sıcaklıkta bile  meyve  bağlamaktadır.  Fazla  sıcaktan  ve  nemden hoşlanmaz. Her türlü toprakta yetişirse de, fazla kumlu ve ağır topraktan hoşlanmamaktadır. Organik   mad- dece  zengin,  orta  yapılı  topraklarda  iyi  yetişmektedir. Topraktaki  humus  miktarının  fazla  olmasından  hoşla- nır.  Dekara  4-6  ton  çiftlik  gübresi    ilave  edilmelidir. Çiftlik   gübresinin   Sonbahar’da   verilmesi   uygundur. Toprak tahliline göre ticari gübreleme yapılmalıdır.

 

Yetiştirme Tekniği

Tohumlar, direk tarlaya ekilebildiği gibi viyol ve torbalarda da yetiştirilip tarlaya aktarılabilmekte- dir. Toprağın sıcaklığı 10-12 C‘yi bulduğunda 60- 80 cm sıra arası, 40-60 cm sıra üzeri olacak şekilde ocaklara  ekim  yapılmaktadır.  Sakız  kabakları  tekli masuralar üzerinde yetiştirilir. Masura genişliği ve iki masura arası 40 cm olmalıdır. Tohumlar 3-5 cm de- rinliğe  ekilir.  5-7  gün  sonra  çimlenme  olmaktadır. Sakız  kabaklarında  40-50  gün  sonra  hasat  yapılmaktadır.  

 

Hasat  zamanı  çok  önemlidir.  Hasat  geci- kirse çekirdek oluşumu başlar ve kalite düşer. Meyve ler ortalama olarak çiçeklenmeden sonra 10-20 gün sonra koparılmalıdır. Erkenci sakız kabağı yetiştirici- liğinde fideler yetiştirilip yerine aktarılmalıdır. Serada yetiştiricilik yapılmıyorsa, tohum ekim zamanını ayar- larken  fidenin  tarlaya  dikimindeki  hava  ve  toprak sıcaklığını da dikkate almalıdır.

 

Hastalık ve Zararlılar

En fazla görülen hastalıkları mildiyö ve külle- medir.  Bunu  önlemek  için  sık  tohum  ekimi  yapılmamalı, yabancı otlarla mücadele edilmeli, sabah ve akşam  oluşan  bitki  üzerindeki  çiğin  kalkması  için  havalandırmaya  dikkat  edilmeli,  hastalıklı  bitki  tarladan uzaklaştırılıp gömülmelidir. Kabağın  en  önemli  zararlıları;  tripsler,  sera beyazsineği, yaprak bitidir. Önlemek için bitki artıkları uzaklaştırılıp  imha  edilmeli,  yabancı  otlarla  mücadele edilmeli, temiz tohum ve fide kullanmalıdır. Ayrıca hastalık  ve  zararlılar  görüldüğünde  uygun  olan  insektisit ve  fungusitlerle  ilaçlanmalıdır.  Doğal  düşmanlardan yararlanma  imkanı  varsa  kimyasal  mücadeleye  gerek yoktur.


Hasat ve Verim

Sakız kabağı süt olgunluğunda, henüz çiçekleri meyvenin ucundayken hasat edilir. Sera şartlarında bir bitkiden 10-30 adet kabak kesilir. Tarlada yapılan ye- tiştiricilikte  ise  ancak  5-10  adet  meyve  alınmaktadır. Zarar  vermemek  için  meyveler  bıçakla  kesilerek  hasat edilir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(67528 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Sakız Kabağı Yetiştiriciliği

Sakız Kabağı Yetiştiriciliği

Kabak, Cucurbitaceae familyasının Cucurbita cinsine dahil tek senelik bir sebzedir. Kabaklar botanik bakımdan üç kısma ayrılır. Cucurbita pepo: Yazlık küçük kabaklar Cucurbita maschata:Kışlık iri kabaklar Cucurbita maxima: Kışlık iri kestane kabaklar Genç dönemde bir kazık kök etrafında 4-5 adet yan kök bulunur. Zamanla yan kökl...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi