• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Mart 2025 Salı

Kimyasal Mücadele Nedir?

5-KİMYASAL MÜCADELE

Bazı kimyasal maddeleri kullanarak bitki hastalıklarının ve zararlılarının önlenmesine kimyasal mücadele kullanılan bu maddelere de tarım ilacı (pestisit) adı verilir. 

 

Değişik formülasyon tiplerinde ve değişik aktif madde içeriğiyle hazırlanan tarım ilaçları kullanım amaçlarına göre;

Yeşil aksam ilaçlamaları (püskürtme, tozlama, sisleme veya yağmurlama), Tohum ilaçlamaları, Toprak ilaçlamaları, Ağaç ilaçlamaları, Depo ilaçlamaları şeklinde verilmektedir.

Hastalıklara karşı kullanılan tarım ilaçları (mantari hastalıklara karşı kullanılanlar=fungusitler, bakteri hastalıklarına karşı kullanılanlar=bakterisit) etki şekillerine göre koruyucu ve sistemik olmak üzere 2 ana grupta toplanırlar. 

 

Zararlılara karşı kullanılan tarım ilaçları (böceklere karşı kullanılanlar=insektisit, kırmızı örümceklere karşı kullanılanlar=akarisit, nematodlara karşı kullanılanlar=nematisit, fare gibi kemirgenlere karşı=rodentisit) hedef alınan canlıya, canlının dönemine (yumurta, larva, ergin), ilacı etki yollarına (mide, deyme, solunum), kimyasal yapılarına ve kullanım şekillerine (gaz, toz, püskürtme) göre ayrılırlar.

 

Yabancı ot ilaçları (=herbisit), uygulanma zamanına (ekim-dikim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası), kullanım yerlerine göre (yaprağa ve yeşil aksam ve toprak), etki şekillerine göre ve kimyasal yapılarına göre ayrılırlar.

 

Tarım ilaçlarının bazı özellikleri, insan ve çevre sağlığı açısından doğru kullanım özellikleri ileriki bölümde anlatılacaktır. 

 

Tarım Alanında Kullanılan Kimyasallar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Melike Kör

3.12.2016 16:21:02

Peki cevre üzerinde ki ettikleri neler onu arıyorum

Şahin

14.11.2016 20:59:17

Kimyasal mücadele hakkında cok az şey var

(49255 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Elma, Soğan Ve Patatesin Tadı Aynıdır. Fark Sadece Tamamen Kokularından Kaynaklanır. Aslında Hepsi Tatlıdır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi