• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Eylül 2024 Perşembe

5-KİMYASAL MÜCADELE

Bazı kimyasal maddeleri kullanarak bitki hastalıklarının ve zararlılarının önlenmesine kimyasal mücadele kullanılan bu maddelere de tarım ilacı (pestisit) adı verilir. 

 

Değişik formülasyon tiplerinde ve değişik aktif madde içeriğiyle hazırlanan tarım ilaçları kullanım amaçlarına göre;

Yeşil aksam ilaçlamaları (püskürtme, tozlama, sisleme veya yağmurlama), Tohum ilaçlamaları, Toprak ilaçlamaları, Ağaç ilaçlamaları, Depo ilaçlamaları şeklinde verilmektedir.

Hastalıklara karşı kullanılan tarım ilaçları (mantari hastalıklara karşı kullanılanlar=fungusitler, bakteri hastalıklarına karşı kullanılanlar=bakterisit) etki şekillerine göre koruyucu ve sistemik olmak üzere 2 ana grupta toplanırlar. 

 

Zararlılara karşı kullanılan tarım ilaçları (böceklere karşı kullanılanlar=insektisit, kırmızı örümceklere karşı kullanılanlar=akarisit, nematodlara karşı kullanılanlar=nematisit, fare gibi kemirgenlere karşı=rodentisit) hedef alınan canlıya, canlının dönemine (yumurta, larva, ergin), ilacı etki yollarına (mide, deyme, solunum), kimyasal yapılarına ve kullanım şekillerine (gaz, toz, püskürtme) göre ayrılırlar.

 

Yabancı ot ilaçları (=herbisit), uygulanma zamanına (ekim-dikim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası), kullanım yerlerine göre (yaprağa ve yeşil aksam ve toprak), etki şekillerine göre ve kimyasal yapılarına göre ayrılırlar.

 

Tarım ilaçlarının bazı özellikleri, insan ve çevre sağlığı açısından doğru kullanım özellikleri ileriki bölümde anlatılacaktır. 

 

Tarım Alanında Kullanılan Kimyasallar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Melike Kör

3.12.2016 16:21:02

Peki cevre üzerinde ki ettikleri neler onu arıyorum

Şahin

14.11.2016 20:59:17

Kimyasal mücadele hakkında cok az şey var

(87664 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Organik Tarımda Kimyasal Savaş

Organik Tarımda Kimyasal Savaş

ORGANİK TARIMDA KİMYASAL SAVAŞ Organik tarımda kültürel önlemlerin veya diğer savaş yöntemlerinin etkili olmadığı durumlarda başvurulan ve sadece Tarım Bakanlığı tarafından izin almış ve ‘organik tarımda kullanılabilir’ etiketi taşıyan inorganik ve organik kökenli ilaçların kullanılabildiği bir savaş yöntemidir. Aşağıda izinli kimya...

Kimyasal Mücadele Nedir?

Kimyasal Mücadele Nedir?

5-KİMYASAL MÜCADELE Bazı kimyasal maddeleri kullanarak bitki hastalıklarının ve zararlılarının önlenmesine kimyasal mücadele kullanılan bu maddelere de tarım ilacı (pestisit) adı verilir. Değişik formülasyon tiplerinde ve değişik aktif madde içeriğiyle hazırlanan tarım ilaçları kullanım amaçlarına göre; Yeşil aksam ilaçlamaları (püskürtme...

Zararlılara Karşı Kimyasal Savaş

Zararlılara Karşı Kimyasal Savaş

ZARARLILARA KARŞI KİMYASAL SAVAŞ Kimyasal maddeler kullanılarak hayvansal zararlıların öldürülmesine kimyasal savaş” denir. Bu mücadele en son düşünülmesi gereken mücadele şeklidir. Ancak günümüzde en kolay yöntem olduğundan diğer yöntemlere baş vurulmadan doğrudan doğruya kullanılır. Tarımsal mücadele amacıyla kullanılan kimyasal maddel...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi