Tarım, gıda ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir websitesidir. Websitemizde yetiştiricilik, hastalıklar, zararlılar vb. ile ilgili yazılar bulunmaktadır.
Hibrit Tohum Ne Demektir?

- Sorhocam
- Tarımsal Bilgi Rehberi
- Islah Ve Genetik
- 0 dosya
- 4 resim
- 1 yorum
- 1147 okunma
Hibrit tohum ne demektir?
Hibrit (melez) tohum; özel olarak seçilmiş ana ve babaların melezlenmesi sonucunda elde edilen, ana ve babadan üstün, yeknesak, doğa ile barışık bir üründür. Hibrit çeşitler verim ve kalite yönünden her ikisinden de üstündür, genetik bir mekanizma olan melez azmanlığı sayesinde yüksek verim ve kaliteye ulaşır.
Tekli melez, ikili melez, üçlü ne demektir?
Tekli melez (A x B); kendilenmiş 2 saf hattın melezlenmesinde elde edilen tohumdur. Tekli melezin tohum maliyeti daha yüksektir. Ancak en yeknesak ve en verimli melez tipi tekli melezdir. Üçlü melez (A x B) X C; bir melezin başka bir kendilenmiş hatla melezlenmesinden elde edilen tohumdur. Çiftli melez (A x B) X (C x D); iki melezin birbiriyle melezlenmesinden elde edilen tohumdur. İkili ve üçlü melezlerin tohum maliyeti tekli meleze göre daha düşüktür. Ancak bu tohumlarından alınacak ürünün verimi ve yeknesaklığı daha düşüktür.
Hibrit tohum kısır mıdır, neden ikinci yıl ekilmesi önerilmez?
Hibrit tohumlar medyada yanlış tanıtıldığı gibi kısır değildir. Tekrar ekildiğinde tohum verir, ancak ana ve babaya dönüş sebebiyle verim ve kalite düşüp, yeknesaklığı bozulduğu için bir yıldan fazla ekilmesi önerilmez.
Kısır tohum var mıdır?
A.B.D. Tarım Bakanlığı ve bir Amerikan şirketi tarafından 1998 de patenti alınan, bazı bilim adamları ve sivil toplum örgütlerince Terminatör, patent sahiplerince Teknoloji Koruma Sistemi olarak adlandırılan kısır tohum teknolojisi yoğun tepkiler nedeniyle askıya alınmıştır.
Bu sistem; tohuma eklenen bir toksik genin tohumlar satışa arz edilmeden önce bir kimyasalla muamele edilerek aktif hale getirilmesiyle embriyoyu öldürmeyi hedeflemektedir. Böylece bitkiler tohum bağlamasına rağmen embriyo öldüğü için tohumlar gelecek yıl ekimlerinde kullanılamayacaktır. Mevcut haliyle üretici ve tüketiciye bir şey vaat etmeyen bu karmaşık teknoloji önümüzdeki 10-15 yılda mutlaka hayata geçirilecektir. Uygulamanın ne kadar insanlık yararına olacağı; bilim adamlarının duyarlılığı, sivil toplum örgütlerinin gücü, yönetici, bürokrat ve politikacıların basiretiyle doğru orantılı olacaktır. Türkiye’de 1995 yılındaki patent başvurusunun halen incelendiğini bildiren Türk Patent Enstitüsü, Ticaretle İlişkili Fikri Mülkiyet Hakları Antlaşmasının (TRIPS) ülkelere tanıdığı kamu yararı olan hallerde bitki ve bitki genlerine patent vermeme hakkının Türkiye tarafından kullanıldığını ima etmektedir.
Aktarma genli çeşit ne demektir, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ifadesi uygun mudur?
Genetiği değiştirilmiş (transgenik, aktarma genli) GDO bitki çeşitleri; bir başka türden genetik mühendisliği yöntemleriyle gen aktarılmış çeşitlerdir. Genetiği değiştirilmiş ifadesi yetersiz bir tanım olarak kavram karışıklığı yaratmaktadır. İnsan eliyle yapılan seçimler 8.000 yıldan beri bitkilerin genetiğini değiştirerek istenen yöne doğru ilerlemeyi sağlamıştır. Aktarma genli çeşitler bir başka türden aktarılan gene sahiptir.
Bir toprak bakterisi Bacillus thuringinensis den gen aktarılan çeşitlere bazı böceklere dayanıklı Bt çeşitler, Achomobacter, Agrobacterim gibi diğer toprak bakterilerinden izole edilen genlerin aktarılmasıyla geliştirilen çeşitlere yabancı ot ilaçlarına toleranslı HT çeşitler denir. Ayrıca antibiyotik, aşı, hormon gibi tıbbi ilaç üretiminde kullanılacak aktarma genli bitki çeşitlerinin de geliştirildiği bilinmektedir.
Tohum satın alırken nelere dikkat edilmelidir.?
Tohumlar satışa arz edilmeden önce gerekli testlerden geçirilerek standartlara uygun olduğu garanti altına alınır. Ancak kötü depolama veya teşhir amacıyla güneş gören yerlerde tutulan tohumlar çimlenme özelliklerini kısa zamanda yitirebilir. Açık ambalajlı, açıkta satılan, kötü şartlarda depolandığı belli olan ambalajı solmuş tohumları satın almayınız. Ambalaj üzerinde mutlaka üretici veya dağıtıcı veya ithalatçı şirketin adresi olmalıdır. Tohumluk satış yetkisi olmayan yerlerden alınan tohum faturalarının geçersiz olacağını unutmayınız.
Mısır tohumları neden boylarına göre ayrılır.
Özellikle eski tip plakalı ve bantlı mibzerlerle hassas ekim yapılabilmesi için plaka deliğiyle tohum boyutu uyumlu olmalıdır. Havalı mibzerler için tohum iriliği hassas ekim için çok önemli bir faktör değildir.
Mısır tohumlarının çuvallarında yazılan LF, LR, MF, MR, SF, SR harfleri neyi ifade eder? Mısır tohumları paketlenirken şekil ve irilikleri dikkate alınarak genellikle 6 guruba ayrılır. İngilizce karşılıkların baş harfleriyle ifade edilen tohum boyutları LF: İri-yassı LR:İri-yuvarlak, MF: Orta-yassı, MR: Orta-yuvarlak, SF:Küçük-yassı, SR: Küçük-yuvarlak tohumları belirtir.
SORHOCAM.COM
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya