• notifications1
  • menü

Bugün : 25 Nisan 2024 Perşembe

Monokültür tarımın istenmeyen sonuçlarını yok etmek için toprağın çeşitli yollarla ısıtılması veya ilaçlanmasıdır. Ne var ki sera topraklarının dezenfeksiyonunu zorunlu kılan sadece monokültür değildir. Seralarda ki yüksek oransal nem ve sıcaklık ile toprakta ki havasızlık nedeniyle sorun halini alan toprak hastalık ve zararlıları dezenfeksiyonu zorunlu kılan diğer önemli nedenlerdir. Zira her türlü hastalık ve zararlının sera koşullarında hızla yaşama ve çoğalma şansı vardır. O nedenle açıkta sebze üretimi ile sera sebze üretimini aynı potaya koymamak gerekir. Sera sebze üreticilerimiz seralarında toprak dezenfeksiyonuna gereken önemi vermedikleri içindir ki hastalık ve zararlılarla savaşa büyük önem vermekte ve harcama  yapmaktadırlar.

Serada uygulanan dezenfeksiyon işleminde başarıya ulaşmak için, dezenfeksiyon sırasında şu noktalara özem göstermek gerekir.

1- Dezenfeksiyon sırasında sera toprağında ayrışmamış organik madde bulunmaması gereklidir. Ayrışmamış organik maddeler, sıcaklık uygulaması sonucu, bitkilere zararlı olacak kimyasal maddeler açığa çıkabilirler. Diğer taraftan kimyasal dezenfektanlar da bu ayrışmamış maddelerle reaksiyona girip etkinliklerini yitirebilirler. O nedenle dezenfeksiyondan önce toprak her türlü bitki kalıntılarından arındırılmalı ve iyice işlenerek kabartılmalıdır. Böylece gerek kimyasal dezenfektanların ve gerekse özellikle üstten verilen buharın toprağın her zerreciğine ulaşması ve etkili olması sağlanabilir.

 

2- Dezenfekte edilecek sera toprağı, iyice işlenmeli ve içindeki yabancı ot tohumlarının çimlenmesi için sulanmalıdır. Zira bilinir ki dezenfektanların etkinliği genelde tohuma değil, genç bitkileredir.

 

3- Dezenfeksiyon sırasında toprak tavında olmalıdır. Islak topraklar soğuk olacağından buharlamada daha uzun zamana ve daha fazla ısıya gereksinim duyulur. Bilindiği gibi su;sıcaklığında aynı artışı elde etmek için toprak zerreciklerine gerekli olan ısıdan 5kat fazlasını ister. Diğer taraftan toprakta bulunan fazla su, kimyasal dezenfektanların konsantrasyonunu düşürerek etki derecelerini azaltır. Toprağın fazla kuru olması halinde ise toprak zerrecikleri etrafında oluşan boşluklar gerek buhar ve gerekse kimyasal maddelerin tam yarar sağlamadan toprağı terketmelerine neden olur.

 

4-Kimyasal maddelerle dezenfeksiyonda toprak sıcaklığının 15-30°C’lar arasında olmasına özen gösterilir. 15°C’ ın altındaki sıcaklıklarda dezenfektan gazının toprağı terketmesinin güçleştiği, 30°C’ ın üzerinde ise dezenfektan gazlarının toprağı çok çabuk terkettikleri görülür. Buharla dezenfeksiyonda toprak sıcaklığı ne kadar yüksek olursa zaman ve enerjiden kazanç da o kadar büyük olur.

 

5-Organik gübre, kum gibi her türlü hastalık ve zararlı etmenler açısından kirli olabileceği düşünülen materyalin dezenfeksiyon öncesi toprağa karıştırılmamış olması gerekir.

 

6-Sera iç ve dış yüzeylerinin tazyikli su ile yıkanması da dezenfeksiyon öncesi yapılmalıdır.

 

7-Seralarda ekim dikim işlemlerine başlandığında dezenfektan gazlarının toprağı terk etmiş olması gerekir. Bu durum şu şekilde anlaşılabilir.ilaçlanmış sera toprağından, farklı derinliklerden bir avuç toprak alınarak koklanır. Eğer toprak kokusuzsa dezenfektan kokusu toprakta kalmamış demektir.

 

Dezenfeksiyon işlemini etkinliğini korumak ve etkinlik süresini uzatmak için şu önlemler alınır:

  1. 1-Dezenfekte edilen sera toprağının kirlenmesini önlemek için, seralara 1/20’lik formaldehit eriyiğine bandırılmış paspaslara basarak girmek,
  2. 2-Dezenfekte edilmiş seralarda kullanılacak her türlü aleti, buharla dezenfeksiyonda plastik örtü altında dezenfekte ettikten, ya da 1/20’lik formaldehit eriyiğine bandırdıktan sonra kullanmak,
  3. 3-Fide harcının da temiz olmasın özen göstermek,
  4. 4-Dezenfeksiyonun etkisi 30-35cm derinliğe kadar olduğundan, dezenfekte edilen sera topraklarında toprak işleme derinliğini 30-35 cm civarında tutmak.
  5. 5-Bitki patojenlerinden ari sulama suyu kullanmak,
  6. 6-Seraya, üretimle doğrudan ilgili kişiler dışındakilerin girip çıkmalarına zorunlu olmadıkça izin vermemek. Dış ülkeler bu konu üzerinde o kadar önemle dururlar ki, yabancıların girişleri onlara steril önlükler ve galoşlar giydirerek kontrol altında tutulmaya çalışılır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Elmaddin

13.04.2021 15:22:18

Kok hastaliki

Arslan Sonmez

26.02.2021 18:53:55

50 m2lik bit hobi bahcem var,icine ise her turlumantari hastalik ,nematod ve fusaryum var...dikimyapmadan topragi ne ile dezenfekte edebilirim..kolay gelsin..

(46254 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Toprak Tiplerine Göre Toprağın Su Tutma Kapasitesi

Toprak Tiplerine Göre Toprağın Su Tutma Kapasitesi

TOPRAĞIN SU TUTMA KAPASİTESİ VE SULAMA 1. Kumsal toprakların su tutması zayıf olup, suyu çabuk süzerler. Kumsal arazilerdeki bitkileri az miktarda su kullanarak sık sık sulamak gerekir. Yanmış hayvan gübresi verilerek toprak iyileştirilmelidir. 2. Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise y...

Toprak Tavı Nedir Nasıl Olmalıdır?

Toprak Tavı Nedir Nasıl Olmalıdır?

Toprakta bulunan su miktarının ekilen tohum, dikilen fide ve yetişkin durumdaki bitkilerin faydalanabileceği oranda olması gerekmektedir. Normal yapılı (killi-kumlu, tınlı) bir toprakta, bitki köklerinin aktif olduğu 5-25 cm derinlikten alınacak bir avuç toprak avuç içinde sıkıldığında; Normal sıkılıkta top olur ve yere atıldığında norma...

Toprak Dezenfeksiyonu Nedir Nasıl Yapılır ?

Toprak Dezenfeksiyonu Nedir Nasıl Yapılır ?

Monokültür tarımın istenmeyen sonuçlarını yok etmek için toprağın çeşitli yollarla ısıtılması veya ilaçlanmasıdır. Ne var ki sera topraklarının dezenfeksiyonunu zorunlu kılan sadece monokültür değildir. Seralarda ki yüksek oransal nem ve sıcaklık ile toprakta ki havasızlık nedeniyle sorun halini alan toprak hastalık ve zararlıları dezenfeksiyonu...

Serada Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır?

Serada Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır?

Serada Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır? Serada toprak hazırlığı bir önceki dönemde ki son hasat işleminin tamamlanmasıyla başlar ve yeni fide dikimine kadar geçen süredeki yapılan tüm toprak işlemlerini kapsar. Sera toprak hazırlığındaki aşamalar kişiden kişiye ve bölgelerdeki alışkanlıklara göre değişmektedir. Bu aşamalar değişse de ya...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi