Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kireçli Topraklarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?
- Sorhocam
- Bitki Besleme Ve Gübreleme Teknikleri
- Gübreleme İle İlgili Bilgiler
- 0 dosya
- 5 resim
- 17 yorum
- 30090 okunma
KİREÇLİ TOPRAKLARDA GÜBRELEME.
Nitrifikasyon: amonyumun (NH 4 + ) nitrat (NO 3 – ) toprak bakterileri tarafından dönüştürülmesidir. Nitrifikasyon hızı, pH değerleri 7 ile 8 arasında olan topraklarda en hızlıdır ve azalan pH değerleriyle azalır. Amonyum gübreleri nitrifikasyon sırasında protonları serbest bıraktıklarından pH’ı düşürür:
2NH 4 + + 3O 2 2NO3 – + 8H +
Amonyum gübreleri, toprak asitleştirici olarak yan etkisi nedeniyle çok az alkali topraklarda (pH 7-7.5) nitrat gübreleriyle karşılaştırıldığında daha üstüntür.
Amonyak buharlaşması: NH4 + ‘ nun amonyak gazı (NH3)’ e çevrilmesi yoluyla N’nin atmosfere kaybolmasıdır.Bazik koşullarda, NH4 + , buharlaşmayla kaybolabilen NH3 oluşturur.
Kireçli topraklarda bozulmuş beslenme belirtileri kloroz ve bodur büyümedir. Ca ve Mg fosfatlarda bağlanır, Demir (Fe), Çinko(Zn), Mangan(Mn) ve Bakır(Cu) eksiklikleri, yüksek CaCO3 değerine sahip olan topraklarda yaygındır. Kireçli topraklarda düzenli sulama, bant usulü P lu gübreleme, Azot uçmasına karşı suyla yada gömerek gübreyi verme, normal seviyelerin üzerinde K ve Mg gübresi verilmesi Çinko ve MN eksikliklerinin yapraktan uygulanması ve organik maddece toprağımızı desteklersek, bize verim almada çok sıkıntı çıkarmıyacaktır.
Kireçli toprakta kalsiyum eksikliği;Kalsiyum pozitif yüklü bir iyon olduğundan, toprakta negatif yüklü olan kil ve organik partiküllerin yüzeyine adsorbe edilir. Rakip iyonlar varlığı – kalsiyum, sodyum (Na +), potasyum (K +), ve magnezyum (Mg + 2) gibi başka pozitif yüklü iyonlar ile rekabet eder. Bu pozitif yüklü iyonların çok fazla uygulanması, bitkiler tarafından kalsiyum alımını azaltabilir. Sodyum iyonları, adsorbe edilmiş kalsiyumun yerini alabilir. “Kalsiyumun, Öncelikle kalsiyum: sodyum oranı arttırılarak, Bitkinin kök salması. sağlanmalı.Yeterli miktarda K kaynağı ve organik madde uygulaması, mikro elementlerin kullanılabilirliğini artırabilir.
Araştırmalar Kalsiyum eksikliğinin kalsiyumlu topraklarda oluşabileceğini göstermiştir. Sodyum yüzdesi yüksektir Topraktaki yüksek Ca seviyeleri, muhtemelen Ca, Mg ve K arasındaki rekabete dayalı olarak bitkiler tarafından Mg ve K alımını baskılamaktadır. Katyon değişim kapasitesi KDK – bu, toprağın tutabileceği, pozitif yüklü değiştirilebilir iyonların toplam miktarını tanımlayan bir toprak özelliğidir.Yüksek bir KDK, toprağın kalsiyumu adsorbe etme ve tutma kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve dolayısıyla daha yüksek kalsiyum kullanılabilirliğini gösterir.
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri