• notifications1
  • menü

Bugün : 25 Nisan 2024 Perşembe

PATATES TOHUM İLAÇLAMASI

Yavaş yavaş Anadolu'da Afyon Nevşehir Niğde Konya Sivas gibi patates bölgelerimiz dikime giriyor yada girme hazırlıkları yapıyor..Dikime girmeden önemli birkaç hususu hatırlatmada fayda var..

1.Dikime girmeden önce dikim makinenizi önce bir temizleyin.özellikle tohum dikimi yapacaksanız.Geçen seneden kalan çürümüş yumru yada yumru kalıntılarını mümkünse klorlu su ile fıcalayıp arkadan basınçlı su ile durulayın..bu makinede bakteri mantar ve virüs kaynaklı hastalık etmenlerin bulaşma riskini enaza indirir..özellikle kontak virüsler hiç farkınızda olmadan makineden kolayca yumrulara ve bitkilere geçebilir..

 

2.Tohumunuzu mutlaka ilaçlayın! (Rizoktonya ve patates böceğine karşı)

 

İlaç derken hem mantar hemde patates böceğine karşı iki ilacı karıştırmanızı öneririm..özellikle Anadolu'da patates böceğinin olmadığı bölgemiz yok gibi..kaldıki patates böceği dışında tel kurduna (filistre) karşıda etkili..bu iki ilacın maliyeti yaşayacağınız olası zararın yanında yok denecek kadar azdır.. Böcek ilacı için hepinizin bildiği ımıdaclopride (Gaucho) yada thiomethozam ( cruiser) kullanıyoruz.her iki ilaçta sistemik özelliği ile olası böcek zararına karşı 45-50'gün koruyuculuk sağlayacaktır.

  1. Gaucho FS 650(imidaclopride yada eşdeğeri)....1 ton tohuma 350 ml 
  2. Cruiser 350FS (thiamethoxam)............................1 ton tohuma 300 ml

 

Diğer ilaçta mantar ilacıdır..özellikle yumrularda çatlamaya neden olan yada bitkinin kök akşamında yaralar açan rizoktonya dediğimiz kömür çürüklüğü etmenine karşı piyasada kendini kanıtlamış ilaçlar var..Bu rizoktonya baş belasıdır..anızın çürümesi esnasında toprak altında illaki bulunur..yumru üzerinde parmakla sürtüldüğünde çıkmayan siyah kömür gibi kabarcıklardır. yumru yüzeyinin 1/3 den fazlasına bulaşmışsa seneye özellikle serin dikim şartlarında sorunlar yaşatır..kök ve saçaklarda oluşan yaralar besin maddelerine ve suya yol vermediği için yumrular yukarıda oluşur yada yetersiz ve kesik kesik beslendiğinden çatlama yapar. kimsenin reklamını yapmaya niyetimiz yok ama genelde üreticilerimiz aktif madde bilmez marka bilir bu nedenle ilaç ismi ve aktif madde yazacam zaten çoğunuz biliyor ..bilmeyenler için (bilmiyorsanızda öğrenin.)

  • Celest (fludoxanyl) Sıvı form.......1 ton tohuma 200 ml 
  • Rizoleks TTolcophlos metil + thiram. Sıvı yada toz formu var.Tona 400 -500 ml/350 gr
  • Serenat(bacillius subtilis). Sıvı Ton tohuma 3 lt
  • Moncut 20 sc (flutolanil). Sıvı formda 1 ton tohuma 175 ml
  • Emosto Silver FS 118 (Bayer) Yeni. Sıvı formda 1 ton tohuma 200 ml

 

Bu mantar ilaçlarından birini yine böcek ilaçlarından biri ile karıştırarak bir sırt tulumbası yada sprey düzeni ile tohuma püskürtünüz ..yada tohumun ilaçla kaplanmasını sağlayınız..yada imkan varsa tohuma değilde tohum yatağına püskürtünüz.

 

Bu ilaçlar tohumlarda olumsuz etki yapar mı? Yapar şöyleki genelde dikimde tohumlarda ilaçlar sürgünleri köreltir.Yeni gözlerin uyanması ise zaman alır ve çıkışı geçiktirebilir.ilk sürgünlerle çıkış daha düzenli olur ve daha erken çıkış yapar.Bu nedenle gavurlar genelde dikim makinesindeki bir spreyle tohum çizisini ilaçlarlar tohumla muamele etmezler.biz işin kolayına kaçıyoruz yada dikim makinesine öyle bir ilaçlama düzeni kurmak zor geliyor.Ayrıca tohuma ilaç muamelesinde su ile yayılan bakteri kaynaklı hastalık etmenlerini maalesef sağlam yumrulara bulaştırmış oluyoruz. Tohumu ilaçladıktan 7-10 gün içinde dikiminizi gerçekleştirmeye bakın!

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Ahmet Başak

18.04.2023 13:04:27

Hocam patetes ilaçlaması konusunda cruiser caucho bu iki ilacı karıştırıp birde emosto silver mi kullanacağız

Aynur

2.05.2021 23:44:16

İlacıpatates karıklarına püskürtürsek tohum gözleri zarar görürmü

Sorhocam

18.04.2021 16:43:27

Tek kurdu, bozkurt ve yeşil kurt içşn faydalı.

Ibrahim N.

18.04.2021 12:57:08

Peki patates togum dizisine ilacı puskurttugumuzde makine ile.ekimde toprağa karışan ilaç fayda edecek mi

(23284 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Patates Tohum İlaçlaması Nasıl ve Neden Yapılır?

Patates Tohum İlaçlaması Nasıl ve Neden Yapılır?

PATATES TOHUM İLAÇLAMASI Yavaş yavaş Anadolu da Afyon Nevşehir Niğde Konya Sivas gibi patates bölgelerimiz dikime giriyor yada girme hazırlıkları yapıyor..Dikime girmeden önemli birkaç hususu hatırlatmada fayda var.. 1.Dikime girmeden önce dikim makinenizi önce bir temizleyin.özellikle tohum dikimi yapacaksanız.Geçen seneden kalan çürümüş yu...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi