• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Gübrelemede dikkat edilmesi gereken bazı hususlar

Türkiye topraklarının yaklaşık 

  • %93 ü azot(N) bakımından, 
  • %85 i fosfor (P) açısından 
  • %1.3 ü de potasyumca(K) yeterli düzeyde değildir. 
     

Toprağa atılacak gübre miktarını belirlemede en fazla yardımcı olacak husus, "Toprak Tahlil Sonuçları" olacaktır. Topraklar mutlaka tahlil ettirilmeli ve gübreleme bu sonuçlara göre yapılmalıdır. Böyle bir uygulama yapılırsa hem topraklar uygun miktarda gübrelenmiş olacak, hem de fazla gübre tüketilmesinden dolayı yüksek olan üretim girdileri düşüş gösterecektir. Toprağa fazla gübre vermek, kaliteli ürün elde edileceği anlamına gelmez. 

 

Gübreleme yaparken o yılın iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Bitki kışa ne kadar güçlü girerse, soğuktan kaynaklanacak zarar o kadar az olur. Bitkinin soğuklardan zarar görmesini önlemek için, mevsime göre atılacak fosforlu gübre miktarının arttırılması ya da azaltılması gerekebilecektir. 

 

Toprak analizi sonucunda toprağa fosforlu gübre vermek gerekiyorsa, ekimden önce atılmalı ve toprağa karışması sağlanmalıdır. Fosforlu gübrelerin topraktan yıkanarak gitmesi çok zordur. Bu nedenle fosforlu gübre kullanılmadan önce toprak mutlaka tahlil ettirilmelidir. Fosforlu ve Potasyumlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında verilmeli ve toprak derinliğine gömülmelidir. 
 

Fosforlu gübreler, bitki büyüdükten sonra verilmemelidir. 
 

(Alkali / bazik) Topraktaki kireç oranını düşürmek için kükürt kullanılmalıdır.
 

Toprak asitliğini gidermek için kireç kullanılmalıdır.
 

Bitki büyümeye başladıktan sonra azotlu ve nitratlı gübreler kullanılmalıdır. Azotlu gübreler çok hareketli gübreler olduğundan fazla yağış veya sulama suyu ile yıkanarak ya da gaz halinde uçarak kayıplara uğrayabilir. Bundan dolayı azotlu gübrelerin her yıl düzenli olarak verilmesi gerekmektedir. 
 

Azotlu gübreleri bir defada değil, bitkinin çeşitli büyüme dönemleri gözönünde bulundurularak, birkaç defada verilmesi gereklidir. Bitkinin ekim zamanında ise tespit edilen azot miktarının yarısının mutlaka verilmesi gerekir. 
 

Toprak asitliğini gidermek için tuzlu veya alkali topraklarda Amonyum Sülfat, ekimde veya ekim öncesinde tercih edilmelidir. Nötr (pH değeri 6.5-7.5 olanlar) veya asit (pH değeri 6.5 'dan düşük olanlar) topraklarda Üre %46 kullanılabilir. 
 

Üre ve Amonyum sülfat gübrelerinin topakta pH artışına neden olması, Amonyum nitrata göre daha fazladır.
 

Üstten veya yandan yapılan gübrelemede, bitki çimlendikten sonra bütün sahaya veya sıraların yanlarına verilir. 
 

Sonbahar ekimleri için yapılacak azotlu gübrelemede, amonyum nitrat veya üre formundaki gübreler kullanılmalıdır. 
 

ilkbahar veya yaz gübrelemesinde ise nitratlı gübreler tercih edilmelidir. Azotlu gübre çeşitleri arasında verimliliği arttırma yönünden fark olmaması nedeniyle, herhangi bir azotlu gübre yerine diğer azotlu gübrenin kullanılması mümkündür.
 

Gübrelemede en uygun yöntem, bitkinin ihtiyacı olan gübreleri 3 defada toprağa vermektir. 

Ekimle birlikte  : Amonyum Sülfat, 20-20-0 veya 18-46-0 Kompoze gübrelerinden biri, 

Mart ayı başında : Üre , 

Son olarak Nisan ayı başında : Amonyum Nitrat      kullanılarak gübreleme yapılması uygundur.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(89963 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Gübrelemede Aminoasitlerin Önemi Nedir?

Gübrelemede Aminoasitlerin Önemi Nedir?

Gübrelemede Aminoasitlerin Önemi Proteinlerin yapı taşlarını oluşturan moleküllere Aminoasit denir Aminoasitlerin peptit bağlarıyla uç uca eklenmesiyle oluşturdukları kısa polimer zincirler peptid , uzun polimer zincirler ise polipeptid veya protein olarak adlandırılırlar. Hücre içerisinde ribozomlar, mRNA moleküllerini kalıp olarak kullan...

Toprak Islahında Ve Gübrelemede Yanlışlıklar Nelerdir?

Toprak Islahında Ve Gübrelemede Yanlışlıklar Nelerdir?

Toprak Islahında Ve Gübrelemede Yanlışlıklar PH düşürmek için Amonyum sülfat, potasyum sülfat, Kalsiyum sülfat, Kükürt en yaygın önerilen bitki besin maddeleridir. Ülkemiz topraklarında pH yüksekliğinin ana nedeni kireçtir. (bazen magnezyum da içerir.) yani dolamit tir. Kalsiyum karbonat tır. Yukarıda önerilenler bu kalsiyum karbonatı, kalsiyu...

Gübrelemede Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar Nelerdir?

Gübrelemede Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar Nelerdir?

Gübrelemede dikkat edilmesi gereken bazı hususlar Türkiye topraklarının yaklaşık %93 ü azot(N) bakımından, %85 i fosfor (P) açısından %1.3 ü de potasyumca(K) yeterli düzeyde değildir. Toprağa atılacak gübre miktarını belirlemede en fazla yardımcı olacak husus, Toprak Tahlil Sonuçları olacaktır. Topraklar mutlaka tahlil ettirilme...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi