• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Biyolojik Mücadelenin Kültür Mantarında Kullanımı

Kültür mantarındaki gelişimin ve üretim miktarının gün geçtikçe artan bir seyirde devam etmesi, beraberinde de bazı sıkıntıları getirmektedir. Özellikle yetiştiricilikte karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile mücadelede kullanılan pestisitlerin büyük bir çoğunluğunun ürüne ruhsatlı olmaması; bunun yanında kullanılan ilaçların kullanım zamanlarının ve dozlarının gerektiği şekilde uygulanmaması üründe ciddi ilaç kalıntılarına neden olmaktadır. 12-13 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleşen “1. Yemeklik Kültür Mantarı Çalıştayı”nda konu ciddi bir şekilde masaya yatırılmış olup, kültür mantarı üretiminde karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile ilgili biyolojik mücadele yöntemlerinin tercih edilmesi ön plana çıkmıştır. Bu hususta, üreticilerin bilgilendirilmesiyle yapılacak yetiştiricilik de daha sağlıkla çözümlerin sağlanması için gerekli çalışmaların başlatılması gündeme getirilmiştir.

İstiridye mantarlarından görünüm

 

Kültür mantarı yetiştiriciliğinin üretim alanı ve kapasite olarak gelişmesine paralel yetiştiricilik süresince hastalık ve zararlılar ile karşılaşma ihtimali de artmıştır. Bu denli değerli bir ürünün yetiştirilmesinde karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile mücadele ise maalesef kontrolsüz bir şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde kültür mantarı hastalık ve zararlılarına karşı ruhsatlandırılmış bir adet Prochloraz etken maddeli kimyasal ilaç bulunmakta olup, Prochloraz etken maddeli bu kimyasal, kültür mantarı yetiştiriciliğinde görülebilecek olan örümcek ağı hastalığına karşı ruhsatlandırılmıştır. Ancak kültür mantarı üretiminde sadece bu hastalık söz konusu olmayıp, birçok hastalık üretimde karşımıza çıkabilmektedir.

 

Diğer taraftan sadece hastalık değil zararlıların da üretim aşamasında vermiş olduğu zararları dikkate aldığımızda konunun ciddiyeti üreticiler açısından bir kat daha önem arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerde bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların oranında hızlı bir azalış söz konusudur. Özellikle eğitim seviyesinin yüksek ve toplumsal bilincin üst seviyede olduğu ülkelerde mümkün olduğunca kimyasal ilaçlar ile muamele görmemiş tarımsal ürünler, tüketim tercihinin başında gelmektedir. Doğal veya organik olarak adlandırılan bu üretim de ürüne ruhsatlı kimyasal ilaç kullanımı yok denecek kadar az olup, mücadele sadece biyolojik preparatlar ile gerçekleştirmektedir. Kimyasal ilaçların devre dışı kaldığı üretim alanlarında biyolojik preparatların devreye girmesi hem ürün kayıplarını azaltmakta hem de olası ilaç kalıntısı riskini de ortadan kaldırmaktadır.


Ülkemizde de bitkisel üretimde biyolojik mücadele çalışmaları başlamış olup, özellikle son yıllarda toplumsal bilincin gelişimi ile birlikte kimyasal ilaçlar ile yapılan yetiştiricilikteki ürüne olan güvensizlik hat safhaya ulaşmıştır. Bu kapsamda son derece sağlıklı bir ürün olan mantarın üretiminde kontrolsüz bir şekilde kayıt yapılan üretim ve bu üretimde kullanılan birçok kimyasal nedeni ile maalesef bu denli değerli bir ürüne karşı toplumda şüphe ve korku oluşmaya başlamıştır. Tüketicilerin son yıllarda artan güvenilir ürün beklentisi, kültür mantarı içinde söz konusu olup, bu beklentiyi karşılayacak üretim sonucu elde edilen ürünler toplumsal korkuyu da azaltarak tüketim miktarını artıracaktır.


Yetiştiricilikte karşılaşılan hastalıkların başında örümcek ağı hastalığı (Cladobotryum dendroides), kuru kabarcık (Lecanicillum fungicola), yaş kabarcık (Mycogone perniciosa), bakteriyel leke (Pseudomonas tolaasii), yeşil küf (Trichoderma spp.) gibi hastalıklar gelmektedir.  Ülkemizde sadece örümcek ağı hastalığına karşı Prochloraz etken maddeli kimyasal ilaçlar kültür mantarı için ruhsatlandırılmış olup, kültür mantarı üretiminde karşılaşılan başka hiçbir hastalığa karşı herhangi bir kimyasal ruhsatlı ilaç bulunmamaktadır.

Farklı kültür mantarı hastalıklarından görünüm

 

Diğer taraftan üretim aşamasında rastlanılan hastalıkların dışında üretime büyük kayıplar verebilen zararlılar da mevcuttur. Bu zararlıların başında mantar sinekleri, kırmızı örümcekler, akarlar, nematodlar gelmektedir. Bilinen bu zararlılar içinde ürüne ruhsatlı hiçbir kimyasal mücadele ilacı yoktur.


Bilindiği üzere biyolojik preparatlar, hastalık ve zararlıların kontrolü yanında misel gelişimi ve ürün artırıcı olarak da kullanılabilmektedir. Yapılan ön denemelerde Pseudomonas fluorescens ile muamele edilen örtü topraklarında özellikle başta örümcek ağı hastalığı olmak üzere kuru kabarcık hastalığına (Berendsen et al. 2012) ve bakteriyel leke hastalığına karşı başarılı sonuçlar vermiştir.


Sonuç

İnsan sağlığı ve beslenmenin öneminin her geçen gün artığı günümüzde kültür mantarı üretiminde kullanılmak üzere kimyasal ilaçların sayısal olarak artırılmasından ziyade biyolojik preparatların devreye alınması son derece önemlidir. Bu konuda tarımsal üretimde söz sahibi olan, zirai ilaç kullanımının kısıtlandığı ülkelerde biyolojik preparatlar ile yapılan üretime yönelik çalışmalara başlanmıştır. Ülkemizde de son yıllarda kültür mantarı üretiminde karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile ilgili biyolojik mücadele çalışmalarına başlanmış olup, mantar sineğine karşı 2 farklı biyolojik preparat ruhsatlandırılmıştır. Kültür mantarı üretiminde son derece yaygın olan örümcek ağı hastalığına karşı etkili olan bir biyolojik preparatta ruhsatlandırma aşamasındadır. Kültür mantarı yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalık ve zararlılara karşı kullanılmak üzere biyolojik preparatlar üzerindeki çalışmalar yeterli olmamakla beraber devam etmektedir. 

 

Kaynaklar:

  1. Eren E. ve Çetin M., 2007. Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Yetiştiriciliğinin Dünyada ve Türkiye'de ki Durumu, 4. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, s:257-259, 14-16 Mayıs 2007, Bergama- İzmir.

  2. Eren, E., Çetin, M., Pekşen, A., 2012. “Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları. IX. Yemeklik Mantar Kongresi, 18-20 Ekim 2012, Denizli, Türkiye. S: 135-141.

  3. Eren E. ve Pekşen A., 2016. Türkiye’de Kültür Mantarı Sektörünün Durumu ve Geleceğine Bakış. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4(3): 189-196, 2016.

  4. Erkel, İ., 2000.Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Kocaoluk Yayınevi, İSTANBUL.

  5. Berendsen R.L., Kalkhove S.I.C., Lugones L.G., Baars J.J.P., Wösten H.A.B. and Bakker P.A.H.M. 2012. Effect of fluorescens Pseudomonas spp. İsolated from mushroom cultures on Lecanicillium fungicola. Biological Control 63, p; 210-221.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Ayşegül

7.05.2023 14:22:07

Kültür mantarında ki örümcek ağı hastalığından nasıl kurtulurum

Önder

25.12.2020 20:36:21

Istiridye mantarimda bakteriler olusuyo nasil onleyebilirim

(49397 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Biyolojik Mücadelenin Kültür Mantarında Kullanımı

Biyolojik Mücadelenin Kültür Mantarında Kullanımı

Biyolojik Mücadelenin Kültür Mantarında Kullanımı Kültür mantarındaki gelişimin ve üretim miktarının gün geçtikçe artan bir seyirde devam etmesi, beraberinde de bazı sıkıntıları getirmektedir. Özellikle yetiştiricilikte karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile mücadelede kullanılan pestisitlerin büyük bir çoğunluğunun ürüne ruhsatlı olmaması; ...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi