• notifications1
  • menü

Bugün : 21 Nisan 2025 Pazartesi

Kaba Tüylü Fiğ Otu Nedir?

Kaba Tüylü Fiğ Otu Nedir?

Kaba tüylü fiğ

Vicia narbonensis

 

TÜYLÜ FİĞ (Vicia narbonensis) Kışa ve kurağa oldukça dayanıklı tek, bazen ikiyıllık bir fiğ türüdür. Esas olarak serin ve nemli bölgelerin bitkisidir. Kıraç ve kurak bölgelerde genellikle iyi verim alınamamaktadır. Tüylü fiğ, kumlu topraklarda iyi bir gelişme gösterir. Otu fazla kabalaşmaz. Lezzetli ve besleme değeri yüksektir. Kuru ot ve silo yemi üretmek veya otlatmak amacı ile yetiştirilebilir.

Bitkisel Özellikleri Derinlere kadar inebilen, fazla dallanmış bir kök sistemine sahiptir. Tüylü fiğin gövdesi oldukça incedir. Bitki boyu 100-120 cm ‘ye kadar ulaşabilir. Gövdenin ince ve zayıf olması nedeniyle bitki kolaylıkla yatar. Bu yüzden ot üretimi için tahıllarla birlikte yetiştirilmesi önerilir.

 

Yapraklar karşılıklı birleşiktir. Bir yaprakta 4-10 çift yaprakçık bulunur. Yaprak ekseni sülükle biter. Kulakçıklar, mızrak şeklinde kenarları hafif dişlidir. Bitkinin tüm bitkisel organları ince tüylerle kaplıdır. Ancak, bazı çeşitler tamamen tüysüz olabilir.

 

Çiçek topluluk şekli salkım olup çiçekler koltuklarda bulunur. Salkım ekseni oldukça uzundur. 10-30 çiçek bu eksenin bir tarafına çok kısa sapçıklarla bağlanmıştır. Taç yapraklar mor renklidir. Meyveler, 2-3 cm uzunluğunda düz fasulye şeklindedir. Olgunlaşma anında çatlayarak tohumlarını dökerler. Bir meyvede 2-8 tohum bulunur.

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(87745 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Siyah Gül Dünyada Sadece Şanlurfanın Halfeti İlçesinde Yetişir. Dalından Koparıldığından İtibaren Kırmızıya Dönüşür Ve Kokusu Kaybolur.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi