• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Bitkinin Adı İle İlgili Terimler 

Bitki Listesinde Kullanılan Terimler Açıklamalar
Alt tür Alt tür, en az bir kalıcı morfolojik özellik bakımından farklılık gösteren bitkilerin oluşturduğu taksondur. Alt türü ifade etmek için ‘subsp.’ veya ‘ssp.’ kısaltması kullanılır ve italik olarak yazılmaz (Nelumbo nucifera subsp. lutea, Origanum vulgare subsp. hirtum gibi).
Cins Cins, birbirine benzeyen ve ortak birçok özelliği bulunan türlerin oluşturduğu taksondur (Abies, Citrus, Echinacea, Lupinus, Rosa gibi).   
Form/Forma Form, varyeteden daha küçük kalıcı farklılıklar (renk, kültür sonucu elde edilme vb.) taşıyan taksondur. Formu ifade etmek için ‘f.’ kısaltması kullanılır ve italik olarak yazılmaz (Panax ginseng f. angustatus, Viola odorata f. odorata gibi).
Hibrit Hibrit, iki farklı taksonun birleşmesinden ortaya çıkan melezdir. Tür veya cinsler arasında hibritleşme olabilir. Hibritler, bazen standart isimlendirmeye göre bazen de cins ve tür adının arasına ‘x’ işareti konularak isimlendirilir (Mentha piperita veya Mentha x piperita, Fragaria ananassa veya Fragaria x ananassa gibi). 
Latince ad Latince ad, bitkilerin bilimsel olarak geçerli olan adıdır. Genellikle iki sözcükten oluşur. Bunlardan ilki bitkinin cins adı, ikincisi ise tür adıdır. Cins adı büyük, tür adı küçük harfle başlar ve her ikisi de italik yazılır (Achillea millefolium gibi). Tür adı bazen iki kelimeden oluşabilir. Bu durumda iki kelime arasına ‘-’ konur (Alisma plantago-aquatica gibi). 
Bitkinin Latince adı, cins ve türlerin yanında alt tür, varyete, form gibi taksonomik farklılıkları belirtmek için kullanılan kelimeleri de taşıyabilir (Cichorium endivia subsp. sativum, Foeniculum vulgare subsp. vulgare var. dulce, Panax ginseng f. angustatus gibi). 
Bitki listesinde cins ve tür adından sonra alt tür, varyete veya form adı verilmemişse, bitki listesindeki durumun bahse konu bitki türünün tüm alttür, varyete ve formları için de geçerli olduğu anlamına gelir. 
Otör Otör, bitkinin Latince adında yer alan cins ve tür adının ardına yazılan şahıs adıdır. Bu kişi, bitkiye Latince adını ilk defa veren kişidir ve bitkinin otörü olarak bilinir. Otör bazen tam bazen de kısaltılmış olarak yazılır. İlk harfi büyük yazılır, italik olarak yazılmaz (Euphrasia officinalis Linnaeus veya Euphrasia officinalis L., Lavandula cariensis Boissier veya Lavandula cariensis Boiss. gibi). 
Bazı bitkilerin otörü yazılırken kullanılan ‘&’ işareti ‘ve’ anlamına gelir. Eğer bitkinin Latince adı iki kişi tarafından verilmişse, bitkinin otörü ‘&’ veya Latince karşılığı olan ‘et’ kullanılarak belirtilir (Krameria triandra Ruiz & Pav., Salvia divinorum Epling et Játiva gibi).
Eğer bitki ilk isimlendirilmesinin ardından yeniden isimlendirilmişse, ilk otörün adı parantez içinde yazılır (Garcinia cambogia (Gaertn.) Desr., Melaleuca alternifolia (Maiden & Betche) Cheel, Opuntia ficus indica (L.) Mill. gibi).
Bir bitkiyi ilk defa tanımlayan kişi eğer bu bilgiyi yayınlamamışsa, daha sonra bu bitkiyi tekrar isimlendiren ve bu bilgiyi yayınlayan kişinin (otör) adının arkasından ‘ex’ kelimesi konur ve bitkiyi isimlendiren ancak yayınlamayan kişinin adı da ‘ex’den sonra yazılır (Artemisia genipi Weber ex Stechm., Cyclopia genistoides Sieber ex C.Presl. gibi).
Sinonim (Sin, Syn) Sinonim, aynı bitkiyi tanımlayan farklı bilimsel adlardır. Örneğin, Cotinus coggygria Scop. ve Rhus cotinus L. aynı bitkiyi tanımlamaktadır ve birbirinin sinonimidir. 
Takson Takson, filogenetik sınıflandırma sisteminin her kademesindeki bireylere verilen genel isimdir. Örneğin, cins, tür, alt tür, varyete, form vb. grupların hepsi birer taksondur.
Tür Tür, ortak özellikleri bulunan, döllendiklerinde kendilerine benzer fertler veren taksonlardır. Örneğin, Citrus aurantium ve Citrus limon aynı cinse ait iki farklı türdür. 
Bir cinse ait türlerin tümünü anlatmak için ‘sp.’ veya "spp." veya  ‘spec.’ kısaltması kullanılır ve italik olarak yazılmaz. Örneğin, ‘Echinacea sp.’ olarak belirtilmiş ise, bu tanımlama Echinacea cinsine giren tüm türleri ve dolayısıyla alt türleri, varyeteleri, formları ifade etmektedir (Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, Echinacea atrorubens var. atrorubens vd.).
Varyete Varyete, alt türün altında bir taksondur. Alt türden daha az kalıcı özelliklere sahip fertler için kullanılır. Varyeteyi ifade etmek için ‘var.’ kısaltması kullanılır ve italik olarak yazılmaz (Anthemis tinctonia var. tinctoria, Beta vulgaris var. vulgaris gibi).
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(96376 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bitkinin Listesinde Kullanılan Terimler Nelerdir?

Bitkinin Listesinde Kullanılan Terimler Nelerdir?

Bitkinin Adı İle İlgili Terimler Bitki Listesinde Kullanılan Terimler Açıklamalar Alt tür Alt tür, en az bir kalıcı morfolojik özellik bakımından farklılık gösteren bitkilerin oluşturduğu taksondur. Alt türü ifade etmek için ‘subsp.’ veya ‘ssp.’ kısaltması kullanılır ve italik olarak yazılmaz (Ne...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi