Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kuraklığın Zeytin Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Zeytin Yetiştiriciliğinde su yetmezliğinin devamlı olması durumunda ağaçların vejetatif ve generatif gelişmesi durur. Normal hacimlerine ulaşamazlar, yapraklar küçülür sularının buharlaşmasıyla kurur dökülür. Zeytin ağacının kurağa dayanıklı olduğu sulanmayan şartlarda da ürün verdiği bilinse de düzenli ürün alınabilmek için suya ihtiyaç vardır.
Havaların kurak gitmesi ve su ihtiyacının karşılanamaması sonucunda zeytin ağaçlarında kuraklığın etkisine rastlanır. Susuzluğun devamlılığı halinde zeytin ağacı ölüme kadar gider. Su yetmezliğinin devamlı olması durumunda ağaçların vejetatif ve generatif gelişmesi durur. Normal hacimlerine ulaşamazlar, yapraklar küçülür sularının buharlaşmasıyla kurur dökülür. Sürgünler ve çiçeklerde istenilen düzeyde olamayacağı için ürün miktarında da azalma olur.
Kuraklıktan korunmak için; toprak işleme derin yapılmamalı, ilkbaharda ağaçların altındaki yabancı otlar temizlenmeli, tek yönlü gübre kullanımından kaçınılmalı, kuraklığın sorun olduğu yerlerde ağaçlar alçaktan taçlandırılmalı, budama ile gereksiz dal ve dalcıklar kesilerek ağaç üzerinden uzaklaştırılmalı, zeytinliklerde kesinlikle ara ziraatı yapılmamalı, yeşil gübreleme amacıyla kullanılan bitkiler erkenden sürülerek toprağa karıştırılmalıdır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri