Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Toprak Ph Nedir?
- Sorhocam
- Bitki Besleme Ve Gübreleme Teknikleri
- Gübreleme İle İlgili Bilgiler
- 0 dosya
- 0 resim
- 3 yorum
- 5972 okunma
Bahçe ve tarla topraklarının pH'ına çok fazla önem verilmektedir. Toprak pH, toprağın alkalinite veya asiditesinin bir ölçümüdür. Toprağın pH'ı, 1-14'lük bir ölçekte ölçülür; 7, nötr işarettir. 7'nin altındaki herhangi bir şey asitli veya ekşi toprak olarak düşünülür ve 7'nin üstünde herhangi bir şey, alkali veya tatlı, toprak olarak kabul edilir.
Teknik olarak pH, bir maddedeki hidrojen iyonu konsantrasyonunun (potansiyel Hidrojen) bir göstergesi. Bahçıvanların ihtiyaçları için topraklarınızın alkalinli veya asidik olup olmadığını bilmek yeterlidir, çünkü belirli besin maddeleri, ancak toprak pH'sı kabul edilebilir bir aralık içine düştüğünde ve pH değeri olana kadar hiçbir gübreyi iyileştirmeyince bitkiler tarafından erişilebilir.
Çoğu bitki nispeten nötr bir pH, 6.2 ila 7.0 arasında herhangi bir şey tercih eder. Bununla birlikte, daha asitli bir zemini andıran yaban mersini ve açelyallar gibi pH ihtiyaçlarında daha spesifik olan birçok bitki vardır ve daha alkalin bir toprağı tercih eden lila ve klematis. Toprağın pH'ına bağlı olarak çiçek rengini değiştiren bazıları da ortancalar gibi bile vardır. Genel olarak konuşursak, bitkileriniz sorunsuz bir şekilde büyürse, toprak pH'ınız muhtemelen kabul edilebilir bir aralıktadır. Bununla birlikte, bitkileriniz stresli, renksiz veya şiddetle büyümiyor görünüyorsa, yapmanız gereken ilk şeylerden biri pH'nı test etmektir.
Toprak pH'ınızın Neyi Bilinir?
Topraktaki pH değerini test etmek için birkaç seçeneğiniz var. Yerel bahçe merkezlerinde bulunan kendin yap-lab test setleri var. Çoğu size en azından toprağınızın hangi tarafında olduğunu söyleyerek iyi bir iş çıkarıyor ve bu da ayarlamalar yapmak için ihtiyacınız olan her şey olabilir.
Daha doğru bir ölçüm için, bir laboratuara toprak örneği gönderebilir veya yerel Kooperatif Uzantı ofisinize getirebilirsiniz. Küçük bir ücret talep edecekler, ancak yıl toprak nerede durduğuna dair daha kesin bir fikriniz olacaktır. Sadece toprağın asidik veya alkalin yağlı olup olmadığını bilmek istiyorsanız, evde yapabileceğiniz hızlı bir toprak pH testi yapın. Sana sadece bir beyzbol okuması yapacak, ancak başlamak için iyi bir yer.
Topraklarınızın pH'sını Nasıl Düzeltebilirsiniz?
Toprağın pH'sını (genellikle aylarca) değiştirmek zaman alır ve sürmekte olan bir süreç olması gerekir. Tek başına kaldığında, toprak sonunda doğal pH değerine geri dönecektir. Bununla birlikte, son derece asidik veya alkalin olmadığı sürece tüm toprağını ayarlamanıza gerek kalmayacak. Farklı pH'ya ihtiyaç duyan bitkiler yetiştirdiğiniz yerleri ayarlayabilirsiniz.
Esas olarak asidik toprak pH'ı kireç ilavesiyle arttırılır. Bazı kükürt ilave edilerek alkali toprağın pH'ı düşürülür. Ne kadar ekleme mevcut toprak pH'ına, toprağınızın dokusuna (kil, kum, humus) ve büyüyeceğinize bağlıdır. Toprak test kitiniz veya laboratuardan veya eklentiden aldığınız rapor size ne yapmanız gerektiğini söylemelidir. Ve burada toprağınızın dokusunu test etmenin hızlı bir yolu. Toprak pH'ınızı kabul edilebilir bir aralıkta bulduktan sonra, orada tutmak için ya kireci veya kükürtü düzenli olarak tekrar uygulamalısınız.
Bu sonbaharda ya da kapanış mevsiminde yapılır, böylece değişikliğin bitki köklerine zarar vermeden yavaş yavaş toprağa doğru yol alması için zamanı vardır. Ayarlamaların yapılması gerekip gerekmediğini görmek için topunuzu her 3 yılda bir tekrar test etmek iyi bir fikirdir. Elbette, bitkileriniz son söze sahip olacak. Eğer iyi gidiyorsa, değişiklikler için tartışmak zor.
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri