Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Karanfil Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Karanfil Çayının Faydaları Ve Zararları
Karanfil çayı, dünya genelinde popüler tüketilen bitkiler arasında yer alan kekiğin sağlık açısından da faydaları oldukça çoktur. İçeriğinde yer alan bitkisel besinler, vitaminler ve mineraller barındıran karanfil bu içeriği ile sağlığa katkıda bulunmaktadır. Yemeklere tat katmanın haricinde çay olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Antiseptik etkisi nedeniyle tıp camiasında da kullanılan bir bitkidir.
Karanfil bitkisinin faydaları ve zararları tıpkı kokusu gibi keskindir. Yani bazı rahatsızlıklara anında çözüm için karanfil kullanılabilir. Yaşanabilecek birçok hayati risk oluşturan hastalıklar için de koruma sağlayan etkisi vardır. Ancak karanfilin düzenli ve bilinçli kullanımı oldukça önemlidir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, manganez, A, E ve K vitaminlerinin yanı sıra omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içeriği olan nadide bitkilerden biridir.
Karanfil Çayı Nasıl Hazırlanır?
7 adet karanfil ezilerek 1 fincan kaynar suyun içine eklenir. Fincanın ağzı kapatılarak 10 dakika dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlanınca içilmeye başlanır. Biraz fazla hazırlanarak 2-3 gün buzdolabında saklanabilir.
Karanfil Çayının Faydaları
Diş sağlığına kattığı faydalardan dolayı diş macunu sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Diş ağrısını giderici etkisi vardır. Diş ağrısı için karanfil direkt olarak ağrıyan bölgeye koyulabileceği gibi çay şeklinde hazırlanarak da içilebilir.
Mide bulantısı ve kusmaya karşı faydalı bir çaydır. Mide bulantısı ve kusma için çay olarak hazırlanıp içilmesi tavsiye edilmektedir. Daha çok sabahları yaşanan mide bulantısı ve beraberinden gelen kusmaya karşı etkili çözüm arayanlar karanfil çayını deneyebilir. Karanfil çayı öksürük ve nefes kokusunu önlemek için içilebilir. Ayrıca sinüzit tedavisi için de doğal bir çözümdür. Özellikle kış aylarında yaşanan sinüzit nedeniyle oluşan baş ağrıları için karanfil çayı içilebilir. Sinüzit için karanfil bitkisinin tozu burundan da çekildiğinde etkili olur.
Şişkinliğe karşı iyi gelir. Karanfil çayı bağırsak ve karında meydana gelen şişkinliği gidermek için faydalı bitki çaylarından biridir. Soğuk algınlığı tedavisinde alternatif olarak tüketilebilir. Karanfil çay şeklinde hazırlanarak içine bir miktar bal katıp içildiğinde soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan hastalıklara karşı iyi gelir. Ayrıca balgam söktürücü etkisi vardır. Saç sağlığı için kullanılabilir. Karanfil çayı, saç köklerini beseler ve dökülmelere karşı çözüm olur. Aynı zamanda saç rengini koyulaştırıcı etkisi vardır.
Kaygıyı ve endişeyi gidermek için karanfil çayı içilebilir. Karanfil çayının sinir sistemi üzerinde yarattığı olumlu etki stres kaynaklı hastalıklar ile mücadele etmeyi kolaylaştırır. Mükemmel bir antioksidandır. Zengin içeriği sayesinde serbest radikaller ile mücadele etmeyi kolaylaştırır. Vücudu zararlı toksinlerden arındırır. Romatizma ve eklem ağrılarına karşı karanfil çayı kullanılabilir. Ağrılı bölgeye karanfil çayı ile masaj yapıldığında yaşanan ağrının şiddeti azalabilir.
Karanfil Çayının Zararları
Karanfil bilindik bir yan etkisi olmayan bitkiler arasındadır. Ancak aşırı sigara tüketen kişiler için karanfil ya da karanfil çayı güvenli görülmemektedir. Bu kişilerde karanfil çayı akciğer enfeksiyonuna yol açabilir. Kanama ile alakalı problem yaşayan kişiler için de uygun bir bitki çayı değildir. Bu kişiler karanfil çayı içmeden önce doktoruna danışmalıdır. Ameliyat olacak kişiler ameliyat olmadan 15 gün önce karanfil çayı tüketimini bırakmalıdır. Çünkü çay kanamayı arttırabilir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri