Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Zararlı Çekirgeler (Acrididae, Catantopidae, Tettigoniidae, Gryllidae)
ZARARLI ÇEKİRGELER
(Orthoptera:Acrididae, Catantopidae, Tettigoniidae, Gryllidae)
İlkbahar ve yaz aylarında bitkileri yemek, sapları kesmek suretiyle zarar yaparlar. Genç bitkilerde zarar çok yüksek olur. Çok yıllık bitkilerin yeni sürgün ve filizlerini, yaprak ve çiçeklerini hatta dane ve meyvelerini yerler.
Fas Çekirgesi (Dociostaurus maroccanus): Vücut rengi kirli sarı, koyu veya açık kahverenkli beneklidir. Alt kanatlar renksiz ve şeffaftır. Arka art bacak kısmı ekseriya kırmızı, bazen açık saman sarısı rengindedir. Vücut uzunluğu; 20-28 mm dir. Tipik özelliği sırt kısmında, orta kısmı silinmiş (X) şeklinde bir işaret olmasıdır.
İtalyan Çekirgesi (Calliptamus italicus) (Calliptamus barbarus): Erginde alt kanatların kaidesi açık pembe renklidir. Vücut rengi, sarı kahverengi tonlarındadır ve yer yer koyu kahverengi beneklidir. C.italicus'ta arka alt bacakları sarı kırmızıdır. Vücut uzunluğu 16-30 mm’dir. C.barbarus'ta arka alt bacak turuncu veya saman sarısı rengindedir. Vücut uzunluğu 13-32 mm’dir.
Çizgili Çekirge (Thisoicetrinus pterostichus ):Başın tepe kısmından başlayan ve üst kanatların orta kısmında son bulan, dar eşkenar dörtgene benzeyen siyah bir çizgi uzanır. Üst kanatlarda siyah noktacıklar bulunur. Vücut uzunluğu 22-48 mm’dir.
Madrap Çekirgesi (Locusta migratoria): Vücut rengi yeşil veya kahverengi olup 28-62 mm uzunluktadır. Kanatlar iyi gelişmiştir. Üst kanatlarda kahverengi benekler bulunur.
Güdük Çekirge (Pararcyptera labiata): İri, tombulca bir çekirgedir. Alt kanatlar dumura uğramıştır.Arka alt bacak kırmızıdır. Vücut uzunluğu; 22-35 mm’dir.
Yeşil Çekirgeler (Isophya spp.; Poecilimon spp.): İsophya spp. türlerinde vücut rengi, açık kahverengi-sarıdan yeşilin çeşitli tonlarına kadar değişir. Genellikle yavaş hareket ederler. Antenler kıl şeklindedir.
Kültür Bitkilerinde Zarar Yapan Hastalık ve Zararlıların Tanınması ve Mücadelesi
Vücut uzunlukları 16-32 mm’dir. Poecilimon spp. türlerinde vücut, yeşilden toprak rengine kadar farklı renklerdedir. Sırtta bazen bant şeklinde çizgiler bulunur. Antenler kıl şeklinde olup, vücuttan 2-3 kat daha uzundur. Kanatlar çok kısadır. Vücut uzunluğu 12-30 mm dir.
Kara Çekirge (Melonogryllus desertus ): Parlak siyah renktedir. Üst kanatlar kızılımsı kahverengidir. Alt
kanatlar gelişmemiştir. Bacaklar siyah, arka alt bacakların dış yüzünde 5 diken vardır. Vücut uzunluğu 15-25 mm’dir.
ÇEKİRGE MÜCADELESİ:
Kültürel Önlemler: Toplu haldeki yumurtlama yerlerinin sürülerek yumurtaların yok edilmesi yöntemi,
yoğunluğu azaltmak yönünden yararlı olabilir.
Kimyasal Mücadele: Garsiyad alanlarında zararlı çekirge nimflerinin görülmeğe başlamasından ve yapılan
sürveylerle uygun yoğunluğun saptanmasından sonra derhal ilaçlı mücadeleye geçilir. Çekirgeler bu dönemlerde toplu halde ve daha az hareketlidirler. Genellikle kimyasal mücadele garsiyad alanlarında yapılmalıdır.
Kullanılacak İlaçlar ve Dozları:
ETKİLİ MADDE ADI FORMÜLASYONU DOZU(PREP.) DEKARA
Etkili madde adı ve miktarı |
Formülasyon |
Dozu (preparat) |
Dekara |
||
Carbaryl %5 Fenitrothion %3 Malathion 190 g/l Parathion Methyl 360 g/l Cypermethrin 250 g/l |
TOZ TOZ EC EC EC |
4500 g/da (nimf mücadelisinde) 2500 g/da (nimf mücadelesinde) 900 ml/da (nimf mücadelesinde) 100 ml/da (nimf ve ergin mücadesinde) 40 ml/da (nimf mücadelesinde) |
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Çekirge Mücadelesi 562 kb
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri