• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Çeltikte Zararlılarla Mücadele Nelerdir?

Çeltikte Zararlılarla Mücadele

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güven: “Çeltik beyaz uç nematodu bazen hassas çeşitlerde yüzde 54’lere varan ürün kaybına neden olmaktadır” Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, çeltik beyaz uç nematodunun, bazen hassas çeşitlerde yüzde 54’lere varan ürün kaybına neden olduğunu bildirdi. Güven, yaptığı yazılı açıklamada, çeltik beyaz uç nematodunun, çeltik bitkisinin önemli bir zararlısı olduğunu belirti. Çeltik beyaz uç nematodunun bazen hassas çeşitlerde yüzde 54’lere varan ürün kaybına neden olduğuna işaret eden Güven, şunları kaydetti:

 

“Çeltik ekilişlerinin yaklaştığı bu günlerde konu hakkında duyarlı olunmalıdır. Çeltik beyaz uç nematodu dişi ve erkeği iplik şeklinde mikroskobik canlılardır. Boyları yaklaşık 0,4 ila 0,8 milimetredir. Zararlının yüzde 90’ı kavuzun iç yüzeyinde, geri kalanı ise tane üzerinde bulunur. Hastalığın ilaçlı mücadelesi olmadığından dolayı bahsedilen kültürel tedbirler oldukça önem arz etmekte olup bu tedbirlere mutlaka uyulması gerekmektedir. Bu zararlıya karşı sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Nematodla bulaşık çeltik tohumları üretimde kullanılmamalıdır. Nematoda dayanıklı veya toleranslı çeltik çeşitleri kullanılmalıdır. Tohumlar oda sıcaklığındaki suda 20 derece 20 saat bekletildikten sonra, 51 derecedeki suda 7 dakika tutularak popülasyon azaltılabilir. Bulaşık tohumlar ön ıslatma yapılmaksızın 60 derecede suda 10-15 dakika tutulabilir. Elektrikli ısıtma düzeneğinin kullanıldığı bu yöntemle zararlıya karşı yüzde 100 etki elde edilir.”

 

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(50181 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Nohut, mercimek, fasulye, pirinç, gibi baklagillerin suları iyi temizleyicidir. Islatılıp bekletildikten sonra çamaşır makinesine konursa bu sular beyazlatıcı görevi yapar. Sirke çamaşır makinesine yıkama esnasında konursa çamaşırları dezenfekte eder.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi