• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Benzoik asit, benzoin reçinesinden elde edilen, kodu E210 olan ve gıda üretiminde kullanılan en güvenli katkı maddelerinden biridir. Kristal yapıda olan benzoik asit, katı, renksizdir ve toz halindedir. Erime noktası 122 santigratken, kaynama noktası ise 249 santigrattır. Etanol içerisinde tamamen çözünürken, benzen ve aseton içerisinde kısmen çözünür.  İlk olarak 16. yüzyılda benzoin reçinesinden kuru damıtma yöntemiyle elde edilen benzoik asitin 1875 yılında mayalanma ve küflenmeye karşı etkili olduğu keşfedilmiş böylece gıda sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 

 

Benzoik asit, doğal olarak bazı süt ürünlerinde, kızılcık, yaban mersini, mantar, karanfil ve tarçında bulunur. Yapay olarak ise genellikle toluen ve oksijenin reaksiyonu ile elde edilir. Yoğun olarak gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılsa da nötr ve bazik özellikli gıdalarda etkili değildir. Diğer yandan genellikle gıdalarda % 0,05 oranında kullanılan benzoik asit, tatsız ve zehirsizdir, vücuttan idrar yoluyla atılır. 

 

Çok çeşitli kullanım alanları olan benzoik asidin en yaygın kullanıldığı sektör olan gıda sektörü başta olmak üzere; kimyevi, tıbbi malzemelerin üretiminde, kozmetik sektöründe, otomotiv alanında ve tekstil alanında kullanımı da rastlanmaktadır. Gıdalarda gösterdiği koruyucu etkiyi farklı alanlarda da gösterdiğinden mantar tedavisinde cilt üzerine uygulanan merhemlerin ve kremlerin de içinde bulunur. Şampuan, duş jeli, tıraş köpüğü, saç kremi gibi kozmetik ürünlerin içerisinde de kimyevi muhteviyatı koruma adına katılmaktadır. Böcek ve bitki ilaçlamada da kullanılan kimyasalları koruyucu etkisinden dolayı tercih edilir. Ayrıca sentetik plastik yapımında ve pamuk liflerinin boyanmasında da kullanılır. Gıda sektöründe ise en çok marmelat, reçel, meyve suyu ve gazlı içecekler gibi şekerli gıdaların içerisinde bulunur. Daha nadir olarak ise turşu, ketçap, konserve ve salamura ürünlerin içine katılır. 

 

Benzoik Asit ile ilgili aramalar

  • Benzoik asit ne ise yarar
  • Benzoik asit zararlı mı
  • Benzoik asit formülü
  • Benzoik asit pH
  • Benzoik asit turşu
  • Benzoik asit Kullanım Alanları
  • Benzoik asit yapısı
  • Benzoik asit Nedir

 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(03146 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Benzoik Asit Kullanım Alanları Nelerdir?

Benzoik Asit Kullanım Alanları Nelerdir?

Benzoik asit, benzoin reçinesinden elde edilen, kodu E210 olan ve gıda üretiminde kullanılan en güvenli katkı maddelerinden biridir. Kristal yapıda olan benzoik asit, katı, renksizdir ve toz halindedir. Erime noktası 122 santigratken, kaynama noktası ise 249 santigrattır. Etanol içerisinde tamamen çözünürken, benzen ve aseton içerisinde kısmen ç...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi