Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki Patojeni Virüsler Nelerdir?
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Genel Bitki Koruma Bilgileri
- 0 dosya
- 1 resim
- 2 yorum
- 1809 okunma
BİTKİ PATOJENİ VİRUSLER
Bakteri filtrelerinden geçebilen, invitro koşullarda geliştirilemeyen, funguslar gibi misel, spor vb yapılar oluşturmayan, çok küçük, obligat parazit organizmalardır. Işık mikroskobunda görülmezler, elektron mikroskobu ile gözlenebilirler. Yaşamlarını sürdürebilmek için canlı bir hücreye ihtiyaç duyarlar ve girdikleri hücrenin tüm faaliyetlerine komuta ederek bunları çoğalma amacıyla kullanırlar. Virus tek tip nükleik asit (RNA veya DNA) ve bunu çevreleyen bir protein kılıftan oluşur. Bitki patojeni viruslerin büyük çoğunluğu RNA içerir. Virusler konukçularına doğrudan giremez. Doğal açıklık, yaralar veya böcek beslenmesi sonucu hücreye giriş yaparlar. Dünyada virus olarak tespit edilen ilk patojen Tütün Mozaik Virusü (TMV) dür.
Bitkide Oluşturduğu Simptomlar( Belirtiler)
Genel olarak Makroskobik (Gözle görülebilen) ve Mikroskobik (Gözle Görülemeyen) belirtiler olarak 2’ ye ayrılır.
1) Makroskobik Simptomlar
Virus çalışmalarında ilk dikkat çeken simptomlardır. Viruslerin adlandırılması bunlara atfen yapılır. Ör: TMV Tütün Mozaik Virusü.
Meydana gelen makroskobik simptomlar şunlardır: Mozaik, halkalı lekeler, renk açılması, sararma, renk kırılması, damarlar boyunca renk açılması, şiddetli bodurluk, iplik şeklinde yapraklılık, aşırı sürgün oluşumu, çiçek ve yaprak ayasının daralması, nekrotik lekeler, aşırı kılcal kök oluşumu.
2) Mikroskobik Simptomlar
Virus hastalıklarında ışık ve elektron mikroskobuyla gözlenen belirtilerdir.bunlar:
- Hücre Turgorunun Bozulması: virusün faaliyet gösterdiği hücrelerde besin giriş çıkışının bozulması sonucu hücrenin turgoru değişir.
- Nişasta Birikimi: virus bitki metabolizmasını kendi lehine kullandığında bitki tarafından kullanılacak karbonhidratlar kullanılamaz ve hücrede birikir.
- Mantarlaşma: virus aktivitesinin yoğun olduğu bölgelerde hücrenin normal işleyişinin bozulması sonucu, hücrenin canlılığını kaybederek yığınlar oluşturmasıyla meydana gelen yapılardır.
- Tyllosis: Virusün iletim demetlerindeki faaliyeti sonucu parankimatik dokularda meydana gelen çıkıntılardır. Bu çıkıntılar iletim demetlerini tıkayarak bitkinin üst aksamlarına su ve besin maddesi hareketini engeller. Bu yapılar bitki tarafından virusün bitkinin üst aksamına çıkmasını engellemek için bir savunma mekanizması olarak üretilirler.
- Inclusion Body: Virus partiküllerinin hücre içi yapılarla bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan, çoğunlukla kristal yapısında oluşumlardır. Sadece virus enfeksiyonlarına özgü yapılar olup ışık mikroskobu ile görüntülenebilirler.
Viruslerin Taşınma Yolları
- 1) Mekanik taşınma
- 2) Tohumla taşınma
- 3) Vejetatif taşınma
- 4) Topraktan taşınma
- 5) Parazit bitkilkerle taşınma
- 6) Böceklerle taşınma
Viruslerin Teşhis Yöntemleri
1) Biyolojik indeksleme
2) Fiziksel özellikleri
- 2.1) Termal inaktivasyon noktası
- 2.2) Invitro ömür uzunluğu
- 2.3) En son sulandırma noktası
- 2.4) Elektron mikroskobu
3) Serolojik yöntemler
- 3.1) ELISA
- 3.2) Agar-jel çift diffüzyon testi
- 3.3)Agglutinasyon testi
- 3.4) Precipitation testi
4) Moleküler yöntemler
4.1) PCR
Viruslerden Korunma ve Mücadele
- - Vektörlerle taşınan viruslerde vektörlerle mücadele edilmelidir,( böcek, fungus, nematod, parazit bitki insan)
- - Budamada kullanılan alet ve ekipmanın sterilizasyonuna özen gösterilmelidir,
- - Termoterapi Uygulaması: Bitkilerin yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak virusten ari hale getirilmesi işlemidir.
- - Engelleyicilerin kullanımı: süt ve süt ürünleri, karanfil ekstraktı, biber ekstraktı, malahit yeşili boyası, nikotinik asit, 2-4D, IAA ve çeşitli mineral tuzlar virus replikasyonuna engel olmaktadır.
- - Viruslere dayanıklı çeşit kullanımı,
- - Temiz üretim materyali kullanımı(meristem kültürü ve sürgün ucu kültürü ile elde edilmiş virusten ari bitki).
Konu İle İlgili Etiketler
viruslerin taşınma yolları viruslerden korunma ve mücadele viruslerin teşhis yöntemleri- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları