• notifications1
  • menü

Bugün : 6 Temmuz 2025 Pazar

Marul Pası (Puccinia Spp.) Hastalığı

Puccinia spp. 

Marul Pasi

 

Hastalık etmeninin genel özellikleri

  1. Puccinia dioicae Magnus = P. extensicola Plowr. var. hieraciata (Schwein.) Arthur 
  2. Puccinia opizii Bubak
  3. Puccinia peranathis (Pers) Lindroth

 

- Puccinia hieracii (Roehl) Mart fungal hastalik etmenleri olup, dünyanin hemen her yerinde marul bitkilerinde pas hastaligina yol açmaktadirlar. Fungal hastalik etmeni Avrupa ülkelerinde de bulunmakta ve bazen ciddi problemlere yol açtigi bildirilmektedir. Avrupadaki pas fungusu digerlerinden biraz farklidir ve Puccinia opizii olarak bilinmektedir.

 

Hastalik etmenleri Carex sp.bitkisinin degisik türlerinde üredispor ve teliospor devresi gelisir. Açik sari ile prtakal rengi yaprak üst yüzeylerinde meydana gelir. Bu lekenin tam arka yüzeyinde sari püstüller olusurve bunlar patladiginda sari renkte spor partikülleri etrafa yayilir.  Puccinia peranathis pas etmeni Austuralya da bulundugu bildirilmekte ve fungusun tüm yasam döngüsü tek bir konukçu üzerinde geçmektedir.  Puccinia hieracii etmeni ise italyada varligi bildirilmekte ve bu da tüm yasam döngüsünü tek bir bitkide geçirmektedir. 

 

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları)

Bir çok ad pas funguslari için verilmektedir. Süphesiz kulanilan ve en yaygin pas ismi hastalik etmenini en iyi tanimlayan isim olarak kabul edilmektedir. Hastalik etmeni etkiledigi bitkilerin yapraklari üzerinde açik sari ile portakal renkli lekeleri meydana grtirir. Bu lekenin tam arka yüzeyinde sari püstüller olusurve bunlar patladiginda sari renkte spor partikülleri etrafa yayilir. 

 

Mücadelesi 

Kültürel mücadele

  • 1. Bitki artiklari derin olarak sürülmeli ve toprak altinda birakilarak parçalanmasi hizlandirilabilir. Bu islem ile sporlarin bitki artiklari üzerinde kislamasi da engellenmis olur. 
  • 2. Tarlada bulunan yabanci otlar yok edilmeli .
  • 3. Ürün rotasyonu yapilabilir.
  • 4. Dayanikli varyetelerin kulanimi.
  • 5. Hastalikli bitki artiklari inokulum kaynaklarinin azalmasi yetistirme ortamlarinda uzaklastirilmali ve imha edilmeli.
     

Kimyasal mücadele

Ilk fungal enfeksiyon ya da hastalik belirtisi görülür görülmez kimyasal ilaçlama yapilabilir ve haftalik aralar ile ilaçlama yapilmalidir.

 

Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için): 

  • Kükürt Toz 92-98% (3 kg/dekara)
  • Kükürt WP 80 % (200 g)
  • Mancozeb WP 80% (200 g)
  • Maneb WP 80% (200 g)
  • Propineb Toz 10% (4 kg/dekara)
  • Propineb WP 70% (200 g)
x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(44467 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Eczaneden Satın Alınan İlaçların Neredeyse Dörtte Biri Tropik Yağmur Ormanından Gelmektedir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri