Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Sap, Saman Ve At Gübresi Depolama

- Sorhocam
- Bahçe ve Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
- 0 dosya
- 0 resim
- 2 yorum
- 733 okunma
Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Sap, Saman Ve At Gübresi Depolama
Yağışın az ve kısa süreli olduğu yerlerde depolamalarda üstü açık bir alanda depolama yapılır. Yağışın fazla ve uzun süreli olduğu yerlerde üstü kapalı bir alan tercih olunur. Bu işlem yığının üzerine branda çekmek veya kalın naylon germekle, ancak devamlılık gösteren bir işletmede sundurma şeklinde yapılır. Sundurmanın çatısı çelik direkler üzerine monte edilir. İş aletleri kullanan bir işletmede çelik direklerin arası bu aletlerin rahatça çalışacağı 8–10 m genişlikte olmalı ve sundurmanın yüksekliği 7-8 m’ye kadar çıkartılmalıdır.
Ortalama yükseklik 5 cm alınır. Depolama alanının zemin ortadan kenarlara doğru çok hafif meyilli olacak şekilde, toprağın sıkıca bastırılması ve üzerine iri çakıl, sonra kum dökülmesiyle basit bir şekilde yapılabileceği gibi, esas olarak 10–15 tonluk saman ve at gübresi yüklü kamyonların her zaman rahatça gidebileceği dirence sahip olacak şekilde beton veya asfalt yapılması daha doğru olur. Kenarların açık olmasında bir sakınca yoktur. Hatta sundurmanın her tarafından rahatça içeri girmeyi sağlar. At gübresi yığılmasında, sundurmanın 3 veya 4 kenarı 0,80–1,00 m yükseklikte, 0,40–0,60 m kalınlıkta bir duvarla çevrilebilir. Boyutu fazla olan alanlarda, duvarlar arasında kamyonların girip çıkacağı kalıplar bırakılır.
Sundurmanın büyüklüğü, at gübresi kullanılacaksa 20–30 güne, sap ve saman kullanılacaksa 6–12 aya yetecek nitelikte olmalıdır. Bir metreküp, yaklaşık 500–600 kg ağırlığındaki at gübresi için 2–3 metreküp alan, 0,50×0,50×1,20 cm boyutunda 20–30 kg gelen sap veya saman balyesine 0,3 metrekare yer lazımdır. Tavuk gübresi, kuru olarak yığılacaksa ve kullanılacaksa 1 metreküp için 1,5-2,5 metrekare alan hesaplanır. Kuru gübrenin, gübre parçalayıcıdan geçirilip, ince toz halini alması ve sonra kullanılması gerekir. Eğer parçalama işlemi depolanan yerde yapılacaksa, alan bir kat artırılır. Kuru gübrenin çuvallar içinde depolanması ve çuvalların üst üste konmasıyla daha az yer işgal edilir.
Taze tavuk gübresinin havuzlara alınması ve orada toprakların iyice ufalanıp, tarhana kıvamında, bulamaç haline getirildikten sonra kullanılması daha doğru olur. 3-5 tonluk bir römork tavuk gübresi için 70-80 cm derinliğinde 2 metrekarelik bir alan hesap edilir. Ticaret gübreleri, kireç ve alçı torbalar içinde satılmaktadır. Depolanmaları sırasında mutlaka kapalı depolara alınmalıdır. Nem çekme özelliklerinden dolayı, odanın kuru olması gerekir. Bu üniteler kompost yapılan yerin en yakın çevresine yerleştirilir. Böylece işleme sırasında, gidip gelmeden azami tasarruf sağlanır. Kompost yapımında kullanılan önemli bu maddeler dışında diğer bazı maddeler kullanılacaksa, bu kullanılacak maddelerin özelliklerine ve kullanılacakları miktara göre depolama yerleri ayarlanmalıdır.
- Meyve Ve Sebzelerin Muhafazası Nasıl olmalıdır?
- Duvar Alçısına Zarar Vermeden Nasıl Çivi Çakılır?
- Kirazda Kullanılan Önemli Anaç Çeşitleri Nelerdir?
- Ardıç Tohumu Faydası ve Zararı Nelerdir?
- Antalya Gazipaşa Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Antalya Gündoğmuş Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Acı Kavun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya