• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Zeytin Güvesi Zararlısı (Prays oleae)

Zeytin Güvesi Zararlısı (Prays oleae)

ZEYTİN GÜVESİ

(Prays oleae)

 

ZEYTİN GÜVESİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Ergin kelebeğin genel görünüşü gümüşü renklidir. Üst kanatların üzerinde siyah renkli lekeler ve kenar uçlarında da gümüşi renkli saçaklar bulunur. Larvaları, genellikle kirli beyaz ve sarımtrak renktedir.

Pupa dıştan görülebilen seyrek dokulu beyaz bir kokon içinde bulunur. Zeytin güvesi yılda 3 döl verir ve her döl zeytin ağacının ayrı fenolojik dönemlerinde zararlı olur. Her döl zarar yaptığı döneme göre “yaprak dölü”, “çiçek dölü” ve “meyve dölü” olarak isimlendirilir.

ZEYTİN GÜVESİ ZARAR ŞEKLİ

Zararı, Zeytin güvesinin larvaları oluşturmaktadır. Zeytin güvesi larvalarının meydana getirdiği zararları zeytin ağacının 3 ayrı fenolojik döneminde incelemek mümkündür.

Yaprak dölü zararı

Larvalar, yaprağın iki epidermisi arasında, açtıkları galerilerle, yaprak ve sürgün uçlarında beslenmeleri ile zararlı olur.

Çiçek dölü zararı

Larvalar, çiçek salkımları arasında beslenerek salkımlardaki tomurcuk ve çiçekleri tahrip ederek meyve tutumunu önlerler.

 

Meyve dölü zararı

Yumurtadan yeni çıkan larvalar meyvenin içine meyve sapı dibinden girerek meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı tahrip eder ve bu meyvelerin dökülmelerine neden olur. Zeytin güvesinin meyvelerdeki zarar oranı yıllara ve bölgelere göre değişir. Bazı yıllarda bu zarar %30’a kadar ulaşan ürün kaybına neden olabilmektedir. Zeytin güvesi zeytin yetiştirilen çeşitli Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde bulunur.

 

ZEYTİN GÜVESİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Zeytin güvesinin konukçusu zeytindir. Ancak zeytingillerden Akça kesme üzerinde de zararı görülmüştür.

 

MÜCADELE YÖNTEMLERİ 

Biyoteknolojik Mücadele

Kitlesel tuzaklama: Zeytin tomurcuklarının kabarmaya başladığı mart sonu nisan başlarında, 3 zeytin ağacına bir delta tipi eşeysel çekici tuzak asılarak düşük ve orta yoğunluktaki popülasyonlarda bu zararlı ile etkili bir mücadele yapılabilir.

 

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanının Tespiti

Zararlının tercihen sadece meyve dölüne karşı ilaçlama yapılmalıdır. Kontrol edilen mercimek büyüklüğündeki zeytin meyvelerinin %10’unda canlı “yumurta + larva” olması halinde ilaçlama yapılmalıdır. Mayıs ayının ikinci yarısında yapılan kontrollerle uygun ilaçlama zamanı saptanır. Ancak zararlının mevsim başında yaprak ve yeni sürgünlerde %10’dan yüksek düzeylerde zarar yapması halinde çiçek dölünde, ilk kelebeklerin yakalanmasından 7-10 gün sonra ilaçlama yapılmalıdır.

 

İlaçlama zamanını belirlemek için Delta tipi feromon tuzaklardan yararlanılır. Bu tuzaklar nisan ayında bahçelere asılarak haftada bir kez kontrol edilir. Zeytin güvesinin özellikle çiçek dölünde, yoğun bir avcı ve parazitiot kompleksi bulunduğu için, tercihen böcek gelişme engelleyici preparatlar kullanılmalıdır.

 

Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları

Sürgünlerde %10'dan yüksek düzeylerde zarar yapması halinde çiçek dölünde, ilk kelebeklerin yakalanmasından 7-10 gün sonra ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama zamanını belirlemek için Delta tipi feromon tuzaklardan yararlanılır. Bu tuzaklar nisan ayında bahçelere asılarak haftada bir kez kontrol edilir. Zeytin güvesinin özellikle çiçek dölünde, yoğun bir avcı ve parazitiot kompleksi bulunduğu için, tercihen böcek gelişme engelleyici preparatlar kullanılmalıdır.

 

ZEYTİN GÜVESİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
süre (Gün)
Beta Cyfluthrin 25 g\l EC 25ml (Çiçek ve Meyve nesline karşı) 14
Chlorpyrifos ethyl 480 g/l  EC 150 ml 14
Cyfluthrin 50 g\l EC 25 ml (Çiçek ve Meyve nesline karşı)  
Deltamethrin 25 g\l EC 30 ml (Çiçek ve Meyve nesline karşı) 14
Dimethoate 400 g\l EC 100 ml (Çiçek nesline karşı) 21
Dimethoate 400 g\l EC 150 ml (Meyve nesline karşı) 21
Diflubenzuron %25 WP 40 g (Çiçek nesline karşı) 14
Fenthion 525 g\l EC 150 ml (Meyve nesline karşı) 21
Lambda Cyhalothrin 50 g\l EC/CS 15 ml (Çiçek nesline karşı) 3
Monocrotophos 400 g\l SL 100 ml (Çiçek ve Meyve nesline karşı) 42
Omethoate 565 g\l EC 75 ml (Çiçek ve Meyve nesline karşı) 21
Triflumuron %25 WP 40 g (Çiçek nesline karşı) 42

 

ZEYTİNDE GÖRÜLEN HASTALIK VE ZARARLILAR

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Ali Koyjncu Reyhanlı/hatay

3.06.2023 09:40:41

Zeytin güvesi neden zeytin için zararlıdır. Bu haşere ile ne zaman ve nasıl mücadele edilir.

(73511 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Ya başlamamalı, ya da bitirmeli..

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi