Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Serada Karanfil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

- Sorhocam
- Bahçe ve Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
- Meyve Yetiştiriciliği
- 0 dosya
- 1 resim
- 1 yorum
- 1040 okunma
KARANFİL KÜLTÜRÜ İÇİN GEREKLİ SERA KOŞULLARI
Toprak ve hazırlığı
Toprak poröz yapılı organik maddece zengin ve iyi bir fiziksel yapıya sahip olmalıdır. Aynı zamanda makro ve mikro besin elementleri bakımından dengeli olmalıdır. İyi bir fiziksel yapıdaki toprakta karanfil kökleri daha iyi gelişme gösterir.
Karanfil 18-24 ay aynı yerde kalacağı için dikimden önce toprak hazırlığının tam olarak yapılması gerekir. Bunun için önce toprak 25-30 cm derinlikte işlenir ve m2’ye 15-20 kg ahır gübresi verilerek 25-30 cm derinliğe eşit bir şekilde karıştırılır. m 2’ 3 kg civarında torf toprak üstüne yayılarak 15-20 cm’ye tekrar karıştırılır. Toprak PH’sı 6-7 (nötr ) olmalıdır.
Sıcaklık
Karanfilde sıcaklık; büyümeyi, çiçek, yaprak ve sapın şeklini çiçeklerin ömrünü etkileyen bir faktördür. Tomurcuk gelişimini ve erken çiçeklemeyi sağlar. Kaliteli karanfilin gündüz 16-240C olmalıdır. Yazın ise 18-220C, kışın 10-150C iyi gelişme gösterir.
Işık ve fotoperyod
Karanfiller ışığa fazla ihtiyaç duyan bitkilerdir. Verimin yüksek olması bu ihtiyaca bağlıdır.
Meristem kültürü
Tüm doku kültürü çalışmalarında olduğu gibi meristem kültürünün de başarılı bir şekilde yapılmasını sağlamak içim aşağıda açıklanan 3 bölümden oluşan bir laboratuar zorunludur.
- Bölüm : % 100 steril çalışmayı sağlamak için gerekli olan ve steril oda adı verilen çalışma masasının bulunduğu oda.
- Bölüm : Yıkama odası: Burada besin ortamının hazırlanması cam laboratuar malzemesinin temizliği ve besin ortamının sterilizasyonu yapılır.
- Bölüm : Kültür odası : Bu odada sıcaklık ve ışık kontrol edilir durumdadır. Besin ortamı üzerinde tüplere konulmuş örnekler gelişimlerini burada sağlarlar.
Karanfilde anaç bitkisi eldesin de meristem kültürünün kullanılmasının başlıca sebepleri;
- Virüssüz anaç bitki elde etmek
- Meristem kültürü ile elde edilen bitkilerin daha kuvvetli gelişmesi
- Bu bitkilerden alınan çeliklerin köklenme %’sinin fazla olması
Uç alma
Bir kökten birden fazla karanfil elde edinmek istendiğinde ve dikim sonrası zayıf gelişen bitkinin kuvvetlenmesini sağlamak amacıyla yapılan işlemdir. Dikimden 2-4 hafta sonra 5-6 yaprak çifti üzerinden uç kısmının koparılmasına tek uç alma denir. Bu uç almalar çiçeklenmenin kontrolü amacıyla yapılır. Çiçeklenmenin zamanını düzenler.
Tomurcuk alma
Yaprak kotlularında oluşan tomurcukların da zaman zaman alınarak tepe tomurcuğunun küçülmesi önlenmelidir. Bu tomurcukların el ile aşağı aşağıya doğru bükülerek kırılması işlemine tomurcuk alma denir.
- Duvar Alçısına Zarar Vermeden Nasıl Çivi Çakılır?
- Kirazda Kullanılan Önemli Anaç Çeşitleri Nelerdir?
- Ardıç Tohumu Faydası ve Zararı Nelerdir?
- Antalya Gazipaşa Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Antalya Gündoğmuş Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri Nelerdir?
- Acı Kavun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Botanik Ders Notları
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları
Copright 2014 - 2023 Konya