• notifications1
  • menü

Bugün : 6 Aralık 2024 Cuma

Turunçgil Kırmızı Örümceği Zararlısı (Panonychus Citri)

Turunçgil Kırmızı Örümceği Zararlısı (Panonychus Citri)

TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ 

(Panonychus citri)

 

TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI:

Ergin dişiler kırmızı kadife rengindedir. Fakat açık kırmızıdan mora kadar değişen renklerde olanları da vardır. Çıplak gözle zor görülürler. Vücutlarının üzeri kabarcıklardan çıkan uzun kıllarla kaplıdır. Dişiler yumurtalarını yaprak, meyve ve sürgünlere bırakır.

Sıcak havalarda yumurtadan ortalama bir hafta içinde çıkan larvalar yaprak ve sürgünlerde gezinirler, beslenirler. Ergin oluncaya kadar geçen süre ortalama üç haftadır. Soğuklarda bu süre artar. Daima yaşlı yapraklardan genç ve taze yapraklara doğru kırmızı örümcekler göç eder. Yılda 10-15 nesil verebilir.

TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ ZARAR ŞEKLİ

Ergin ve larvalar beslenebilmek için turunçgil yapraklarını ve meyvelerini sokup emerler. Emgi yerlerinde soluk lekeler meydana gelir. Zararın devam etmesi sonucu bu soluk lekeler artar, birbirleri ile birleşir, yapraklar gümüşi bir renk alır. Böyle yapraklar çabuk ve çok erken olarak kurur ve dökülür. Üzerinde yoğun olarak bulunduğu turunçgillerin zayıf düşmesine ve meyve kalitesinin bozulmasına neden olur.

 

TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Tüm turunçgil çeşitleri ile bazı süs bitkileri konukçularıdır.

 

TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Bahçelerin mümkün olduğu kadar temiz ve bakımlı olmasına özen gösterilmelidir. İyi bir sulama programı ile ağaçların su stresine girmesi önlenerek zararlının yoğunluğunun artışı engellenmelidir. Tozu olmayan, yanlış ve gereksiz ilaçların kullanılmadığı bahçelerde genellikle doğal düşmanları tarafından baskı altında tutulmaktadır. Faydalı böceklerin korunması açısından özellikle sonbaharda doğal dengeyi bozacak ilaçlamalar yapılmamalı, toza karşı önlem alınmalıdır.

 

KİMYASAL MÜCADELE

İlkbaharda şubat sonu mart başı turunçgil bahçelerinde, büyüteç ile yaprakların alt ve üst yüzeyindeki hareketli bireyler sayılır. 10 yaprakta ortalama 4-9 birey varsa yazlık yağlar ile, eğer üstündeyse akarisitlerden biriyle mücadele yapılmalıdır. İlaçlamaya zararlının taze sürgünlere geçmeden önce yani çiçeklenmeden önceki devrede başlanmalıdır. Bu devre geçirilmiş ise meyve bağlandıktan bir hafta sonra da ilaçlama yapılabilir.

 

TURUNÇGİL KIRMIZI ÖRÜMCEĞİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
süre (Gün)
Bromopropylate 500 g/l EC 50 ml 21
Cyhexatin 500 g/l SC 75 ml 28
Dicofol 195 g/l EC 200 ml 7
Etoxazole 110 g/l SC 25 ml 21
Fenazaquin 200 g/l SC 12.5 ml 28
Fenbutation oxide 550 g/l EC 60 ml 10
Kükürt %80 WP 600 g 7
Pyridaben %20 WP 40 g 3
Pyrimidafen 104 g/l SC 25 ml 14
Tebufenpyrad %20 WP 20 g 7
Tetradifon 75.2 g/l EC 150 ml 7
Yazlık yağ, 700 g/l SL 1500 ml 21
Yazlık yağ, 850 g/l SL 1250 ml 21
Spirodiclofen 240 g/l SC 20 ml. 14

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Rafet Bayam

18.09.2023 00:55:07

Limonda galeri güvesine karşı ne yapmalıyım

(44377 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

Tek Bir Çavdar Tohumu, 640 Kilometre Uzunluğunda Kök Verebilir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi