• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Doğru Gübreleme Nasıl Olmalı?

Balkon ve bahçe bitkileri sağlıklı büyümek ve iyi meyve ve çiçek vermek için bazı besinlere ihtiyaç duyarlar. Bu besinler, gübre olarak toprağa katılabilir. Eğer gübreleme ile ilgili basit ve temel kurallara uyarsanız, iyi hasat elde edebilirsiniz. Ayrıca, bitkileriniz hastalıklara ve zararlı böceklere karşı direnç kazanacaktır.

 

Hangi gübre uygundur?

Uygun olan gübreyi arıyorsanız, mineral ve organik gübreler arasında seçim yapabilirsiniz. Mineral gübrelerde genellikle NPK gübre terimini duyarsınız. NPK, nitrojen, fosfor ve potasyumu simgeler. Nitrojen bitkilerin büyümesi için gereklidir. Fosfor, kökleri güçlendirir ve harika çiçek, yaprak ve meyve vermelerini sağlar. Potasyum olmadan bitkiye su akışında sorun olur. Bu tür gübreleri kullanarak, bitkilerinizdeki sorunları güvenilir ve hızlı şekilde çözebilirsiniz. Bunun aksine uzun süreli mineral gübreler, besinleri daha yavaş iletirler. Bunun nedeni, besinlerin azar azar toprağa karışan bir reçine kaplaması olmasıdır.  

 

Organik gübrelerin de uzun vadeli etkisi vardır. En iyi bilinen organik gübreler, bitki atıkları ve ağaç kabukları ya da yiyecek atıklarıdır. Bitki atıkları, birçok çalı için uygun besin kaynağıdır. Yarı olgunlaşmış atıklar özellikle nitrojen bakımından zengindir. Sadece toprak yüzeyine uygulanmalıdır çünkü çok derine inerse bitkilerin köklerine zarar verebilir. Olgun atıklarda çok az besin bulunur ama bunlar toprak yapısını güçlendirir. 
Ayrıca, gül gibi belirli bitki türleri için yapılan besin içeriğine sahip özel gübreler de mevcuttur.

 

Gübreleme ne zaman yapılır?

Temelde yapmanız gereken yalnızca büyüme mevsiminde gübreleme yapmaktır. Bu da Şubat ayında başlayıp Ağustos ayında biter. Daha uzun süreli gübreleme yapılırsa bitkiler geri kalan dönem için kendilerini hazırlama fırsatı bulamaz. Yeni, ince filizler vereceklerdir ve bunlar da dona karşı hassastır. Çimenler ideal olarak ilkbaharda bir kez, sonra yaz sonunda ve büyüme sezonunun sonunda yani sonbaharda birer kez gübrelenmelidir. 
Gübrenin toprakla hemen temas etmesini sağlamak için gübre, kesilmiş çimene uygulanmalıdır. Gübrelemeden sonra, çimenler sulanmalıdır, böylelikle gübre çözünür ve etkisini gösterir.

 

Ne kadar gübre kullanılmalıdır?

Gübre miktarı hem toprak koşullarına hem de bitkilerin ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır. Toprak koşulları hakkında bilgi şehrin ya da semtin çevre idaresinden alınabilir. Son on yılda yapılan çalışmalar, sebze bahçelerinin genellikle çok fazla gübrelendiğini, çimenlerin ise çok az gübrelendiğini gösteriyor.. Genellikle, çok fazla gübre kullanmamalısınız çünkü çok yoğun besin bitkilerin köküne zarar verir. Çok fazla gübre varsa, suda çözünebilen besinler toprağın daha da derin katmanlarına kadar iner ve taban suyuna ulaşır. Bu yüzden çevrenin ve cüzdanınızın zarar görmemesi için daha az gübre kullanmak her zaman daha iyidir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(95454 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Doğru Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Doğru Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Doğru Gübreleme Nasıl Olmalı? Balkon ve bahçe bitkileri sağlıklı büyümek ve iyi meyve ve çiçek vermek için bazı besinlere ihtiyaç duyarlar. Bu besinler, gübre olarak toprağa katılabilir. Eğer gübreleme ile ilgili basit ve temel kurallara uyarsanız, iyi hasat elde edebilirsiniz. Ayrıca, bitkileriniz hastalıklara ve zararlı böceklere karşı direnç...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi