• notifications1
  • menü

Bugün : 14 Eylül 2024 Cumartesi

TORBALI KOŞNİL

(Icerya purchasi Mask.(Hom.:Margarodidae)

 

TORBALI KOŞNİL TANIMI

Ergin dişi 5-6 mm uzunluğunda, 3-4 mm genişliğindedir. Vücut yassı, kahverengi mermerimsi veya tuğla kırmızımsı rengindedir. Koşnilin arkasında kirli beyaz renkte mumsu ve üzerinde birbirine paralel oluklar bulunan (14-16 çizgili) bir torba ve içinde beyazımsı lifler arasında oval kırmızı renkte yumurtalar bulunur. Bir dişi koşnil 300 -1000 adet yumurta bırakır.

TORBALI KOŞNİL YAŞAYIŞI

Larvalar hareketli olup özellikle yaprakların arka yüzünde orta damar etrafında ve genç sürgünler üzerinde sıralanırlar. Nimf ve erginleri hareketsizdir ve kendilerini bir yere tespit ederek beslenirler. Bu koşnil hermafrodittir.

Gelişme eşiği diğer koşnillere göre daha düşüktür. Yine de en uygun çoğalma dönemi ilkbahar başlangıcı ve sonbahardır. Ağaçların kuytu yerlerinde kışlar. İlkbahar, yaz ve sonbahar ortalarında olmak üzere yılda 3 döl verir.

 

TORBALI KOŞNİL ZARAR ŞEKLİ

Bitkinin özsuyunu emerek gelişmesini durdurduğu gibi, beslendiği yaprak ve dalları da kurutabilir. Tatlımsı maddelerine karınca ve arılar hücum ettiklerinden predatörleri de kaçırırlar. Fumajin ve meyve dökümleri ile ürün kayıpları olabilmektedir.

 

Doğal düşmanları:Rodolia cardinalis Muls. (Col.:Coccinellidae) en etkili predatörüdür.

 

TORBALI KOŞNİL MÜCADELESİ 

Mekanik mücadele : Ağaçlarda bez parçası ve fırça vb. ile zararlı sıyrılıp temizlenmelidir.

 

Biyolojik mücadele : Etkili predatörü R.cardinalis bulunduğu yerlerden  getirilip bulaşık bahçelere salınarak etkili bir biyolojik mücadele yapılır. Zararlıya karşı hiç bir zaman insektisit kullanılmamalıdır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Dilek

11.10.2022 21:00:00

Selam mandalina ve limon üzerinde birçok kimyasal ilaç kullandık ama geçmedi.Ağaçlar can çekişiyor üstleri meyve dolu ama hepsi dökülüyor.Biz bu sefer ağaçları hiç yaprak kalmayacak şekilde budamayı düşünüyoruz.Doğru mu yapıyoruz acaba.

Melisa Ş.

17.10.2016 05:48:54

Kosniller için doğal mücadele yöntemleri nelerdir.

(95426 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Torbalı Koşnil Zararlısı (Lcerya purchasi Mask)

Torbalı Koşnil Zararlısı (Lcerya purchasi Mask)

TORBALI KOŞNİL (Icerya purchasi Mask.(Hom.:Margarodidae) TORBALI KOŞNİL TANIMI Ergin dişi 5-6 mm uzunluğunda, 3-4 mm genişliğindedir. Vücut yassı, kahverengi mermerimsi veya tuğla kırmızımsı rengindedir. Koşnilin arkasında kirli beyaz renkte mumsu ve üzerinde birbirine paralel oluklar bulunan (14-16 çizgili) bir torba ve içinde beyazımsı l...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi