• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden korunmak için yapılmaktadır. Human Papiloma Virüs (HPV) cinsel temasla bulaşan hastalıklar arasında ilk sırayı almaktadır. Bunun yanında deri temasıyla da virüsün bulaşma özelliği bulunmaktadır. Virüs bulaşmasından sonra 6 haftada etkili olur ve yıllarca sessiz bir dönem geçirebilir. Bağışıklık sistemi sebebiyle baskılanabilir. Bu virüs kadınlarda rahim ağzı kanserine ve genital siğillere sebep olmakta, erkekler ise bu virüsü kadınlara bulaştırmaktadır. Aşı canlı virüs taşımaz ve 6 ay içinde 3 doz halinde uygulanır. Aşı hastalıklara sebep olan dört farklı virüse karşı korunma sağlar.

HPV aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Bu aşı en erken 9 yaşında olmak üzere, 12-26 yaş arası genç kızlara yapılmaktadır. Aşının bu yaşlarda yapılma nedeni cinsel ilişkinin başlamaması sebebiyle, HPV virüsüyle karşılaşmamış olmaktır. Bu koşullarda aşının koruyuculuğu daha fazla olmaktadır. Cinsel yaşamın başlamış olması durumunda, aşının koruyuculuğu azalmaktadır. Bunun nedeni bu kişilere HPV virüsü bulaşmış olmasıdır. Buna rağmen diğer üç virüse karşı koruma sağlayacaktır. Günümüzde 26 yaş sonrasında aşı için çalışmalar yapılsa da, daha uygulamaya geçmemiştir. Özellikle bu hastalıklar açısından riskleri yüksek olan kişilerin, aşıyı yaptırmaları önerilir. 

 

HPV aşısı erkeklere yapılabilir mi?

Erkekler üzerinde anüs, penis kanseri ve siğiller açısından koruyuculuğu düşünülse de, uygulamaya geçmemiş bir durumdur. Uygulandığında kadınlar içinde korumayı arttıracak bir uygulama olacaktır. 

 

HPV aşısı hamile kadınlara yapılabilir mi?

Hamile ve anne karnındaki bebekler üzerindeki etkileri bilinmediğinden, aşı gebe kadınlara önerilmemektedir. İlk dozdan sonra hamile olduğunu anlayanlar, gebelik sonrasında kalan aşılarına devam edebilir.

 

HPV aşısı ne kadar koruma sağlar?

Aşı dört farklı virüse karşı koruma sağlar. Bu virüslerin neden olduğu vagina prekanseröz, vulva, serviks oluşumlarını ve genital siğilleri engeller. Bu virüslerden birine yakalanmış olan kişilerde korunma düzeyi daha düşük olmaktadır. Aşı bu hastalıkları tedavi etmez, sadece korunmaya yardımcı olur. Yapılan bilimsel çalışmalar aşının 5 yıl koruma sağladığını kanıtlamıştır. Rahim ağzı kanserlerine ve genital siğillere karşı tetkiklerin yine de yapılmasında fayda vardır. Az da olsa, aşının koruyuculuk etkisi bazı durumlarda azalmaktadır. Aşının üç doz olarak yapılması, koruyuculuğu açısından önemli bir unsurdur.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(86303 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Hpv Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Hpv Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden korunmak için yapılmaktadır. Human Papiloma Virüs (HPV) cinsel temasla bulaşan hastalıklar arasında ilk sırayı almaktadır. Bunun yanında deri temasıyla da virüsün bulaşma özelliği bulunmaktadır. Virüs bulaşmasından sonra 6 haftada etkili olur ve yıllarca sessiz bir dönem geçirebilir. Bağışıklık sistemi sebebiyle...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi