• notifications1
  • menü

Bugün : 10 Ekim 2024 Perşembe

Sebzelerde Sarı Çay Akarı Zararlısı (Polyphagotarsonemus latu)

Sebzelerde Sarı Çay Akarı Zararlısı (Polyphagotarsonemus latu)

SEBZELERDE SARI ÇAY AKARI

(Polyphagotarsonemus latu)

SARI ÇAY AKARI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Sarı çay akarı çıplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlılardır. Renkleri konukçuya, konukçudaki beslenme yerlerine göre değişmekle birlikte genellikle sarımsı beyaz renklidir. Zararlı, yıl boyunca aktivitesine ve çoğalmasına devam eder.

 

Nemli yerlerde sayıca çok fazla bulunurlar. Ergin ve nimfler yaprak üzerinde fazla hareket etmemelerine rağmen yaşlı yapraklarda koloni oluşturmazlar. Daha genç yapraklarda ve tepe noktalarında yoğunluk gösterirler. Sarı çay akarının, beyazsinek, yaprakbiti ve thripsle taşındığı saptanmıştır. Yılda 20-30 döl verir.

 

SARI ÇAY AKARI ZARAR ŞEKLİ

Sarı çay akarı bitkilerin büyüme noktalarında, genç yaprak ve sürgünlerinde, çiçek ve meyvelerde zararlı olmaktadır. Beslenme sonucu yapraklarda kıvrılma, kırılma, renk açılması ve herbisitin fitotoksisite etkisine benzer oluşumlar meydana gelir. Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olarak bulunmaktadır.

 

SARI ÇAY AKARI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Biber, hıyar, patlıcan, domates, fasulye, patates, pamuk, çay, kauçuk, tütün, turunçgil, gerbera, dahlia ve krizantem bulunur.

 

SARI ÇAY AKARI MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

  1. Çevredeki yabancı otlar temizlenmeli,
  2. Sulama tercihen sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalı,
  3. Gereğinden fazla azot ve potasyumlu gübre kullanılmamalıdır.

 

Kimyasal Mücadele

Yapılan incelemelerde yaprak başına 4-5 canlı Sarı çay akarı görüldüğünde ilaçlama yapılır. ** Ülkemizde ruhsatlı zirai mücadele ilacı bulunmamaktadır.

 

Akaroloji ders notları için tıklayınız.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

Mustafa Kırbaş

24.04.2017 23:56:34

İlaç tavsiyesi istiyorum.

(41461 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

ONLİNE TEST ÇÖZ
reflesh

İyi adam olmak için kimseye fenalık etmemek yetmez,iyilik etmesinide bilmelidir.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi