• notifications1
  • menü

Bugün : 11 Temmuz 2025 Cuma

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Ne aracın konforu, ne rengi, ne markası ne de üstün özellikleri. Neredeyse bütün araç sahiplerinin en büyük arzusu bedavaya yolculuk edebilmek. Bu şimdilik çok mümkün görünmüyor ancak bir depo yakıtla daha uzun yol gidebilmek için dikkat edilebilecek bazı önemli noktalar var;

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

  1. Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırın. Bu sadece güvenlik ve aracın ömrünün uzun olması için değil, yakıt tasarrufu için de önemli bir detay.
  2. Havalar ısınmaya başladıktan sonra vakit geçirmeden kış lastikleriniz yerine normal lastiklerinizi takın.
  3. Yakıtın kaliteli olabilmesi için güvenilir yerlerden yakıt alın.
  4. Aracınızı en uygun devir aralığında kullanmaya (2000-3000) dikkat edin. Yüksek devirde yakıt tüketiminin fazla olduğu gibi düşük devirde de fazla olacağını unutmayın.
  5. Ani hızlanmalardan ve sert frenlerden sakının.
  6. İlk kalkış anları araçların en çok yakıt tükettiği aralıklardan birisidir. Bu yüzden kesinlikle ani kalkışlardan sakının.
  7. Yolculuk esnasına freni oldukça az kullanmaya dikkat ederek aracınızı sürün.
  8. Varsa aracınızdaki gereksiz yüklerden kurtulun.
  9. Klimalar yakıt düşmanıdır; gereksiz şekilde kullanmamaya özen gösterin.
  10. Uzun yolda sabit hızla kullanmaya özen gösterin.
  11. Çok dik yokuşları çıkarken yüksek vites-tam gaz yerine, birinci vites-yarım gazla çıkmaya dikkat edin.
  12. Seyir halinde camların kapalı olmasına dikkat edin; rüzgarın etkisiyle yakıt tüketimi artacaktır. Ancak klima ile kıyas yapacak olursanız pek tabi camları açmak çok daha ekonomik olacaktır.
  13. Lastik basınçlarını sürekli kontrol edin. Düşük basınçta lastik yere daha çok yapışarak yakıt tüketimini artıracaktır. Aksi durumda ise güvenlik zafiyeti oluşturacaktır.
  14. Özellikle yokuş aşağı inerken yakıt tasarrufu yapmak için vitesi boşa almak gereksizdir ve ayrıca bazı durumlarda da tehlikelidir. Bunun yerine ayağınızı gazdan çekmeniz hem daha güvenli olacaktır, hem de yakıt tüketimini azaltacaktır.
  15. Motor ömrünü uzatmak için araç ilk çalıştırıldığı anda bir süre hareket etmeden rölantide beklemek çok önemlidir. Ancak bu süreyi çok uzun tutmamakta yarar vardır. Benzinli araçlarda 45 saniye, dizel araçlarda ise 1 dakika kadar beklemek ve hareket ettikten sonra da birkaç dakika düşük devirlerde kullanmak yeterli olacaktır.

 

Ben artık taşı sıktım suyunu çıkardık diyenler içinse son tüyo; Soğuk havalarda yoğunluk daha fazla olacağı için yakıt alırken mümkün mertebe soğuk havaları tercih edin.

 

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(06835 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Anne sütünü arttıran anason-mürver-lahana-rezene vs. gıdalar, hayvanın sütünü de arttırır. Süt artırmak için her yola başvuran yem fabrikalarının dikkatine arz olunur.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri